Flere og flere millioner til de mest udsatte ender i Socialstyrelsens egen kasse

SATSPULJE: Over en tiårig periode er mere end 1,4 milliarder kroner fra satspuljen endt hos Socialstyrelsen. Det møder kritik fra tidligere V-ordførere og Bedre Psykiatri.

En stigende mængde millioner fra satspuljen havner hos Socialstyrelsen. I 2008 gik 41,2 millioner af satspuljepengene til Socialstyrelsen – et beløb der i 2017 er steget til 240,7 millioner.
En stigende mængde millioner fra satspuljen havner hos Socialstyrelsen. I 2008 gik 41,2 millioner af satspuljepengene til Socialstyrelsen – et beløb der i 2017 er steget til 240,7 millioner.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Flere og flere penge til at hjælpe handicappede, hjemløse og unge med misbrugsproblemer er over årene havnet hos Socialstyrelsen selv.

I 2017 er lidt mere end 240 millioner fra satspuljen endt i Socialstyrelsens egen kasse. De 240 millioner kroner udgør det foreløbige toppunkt i en kurve, der siden 2008 har været opadgående.

I alt er mere end 1,4 milliarder af midlerne fra satspuljen siden 2008 endt hos Socialstyrelsen selv, viser et notat fra Børne- og Socialministeriet, som Altinget er i besiddelse af.

”Det giver ikke på nogen måde mening med så stort et beløb. De her penge skulle jo ud til de udsatte grupper og ikke til embedsmændene,” lyder kritikken fra tidligere socialordfører for Venstre Eyvind Vesselbo.

Fakta
Penge fra satspuljen til Socialstyrelsen i perioden 2008 – 2017: 

2008: 41,2 mio.
2009: 62,3 mio.
2010: 58,9 mio.
2011: 133,2 mio.
2012: 157,3 mio.
2013: 159 mio. 
2014: 212,6 mio. 
2015: 175,4 mio. 
2016: 213,3 mio. 
2017: 240,7 mio. 

I alt: 1,453 mia.


Kilde: Kilde: Notat, Børne- og Socialministeriet

Formand for Bedre Psykiatri Thorstein Theilgaard kalder tallene "bemærkelsesværdigt voldsomme".

”Det betyder, at der bliver færre penge til tiltag, der skulle komme udsatte borgere til gavn,” siger han.

Man bør have en diskussion af, hvorvidt det er hensigtsmæssigt, at man har en styrelse, der er så afhængig af medfinansiering fra de midler, som den er sat i verden for at administrere.

Carl Holst
Tidligere socialordfører, Venstre

Kritikken føjer endnu et kapitel til fortællingen om Socialstyrelsen, der har været i vælten siden svindelsagen, hvor den 64-årige medarbejder i styrelsen, Britta Nielsen, er mistænkt for at have begået underslæb for 111 millioner kroner.

Siden har også Socialstyrelsens forvaltning af satspuljen været udsat for kritik. Her har Altinget blandt andet kunnet dokumentere, hvordan Rigsrevisionen siden 2006 har advaret om rod med de sociale tilskud siden 2006.

V: Bør føre til diskussion
Kritikken fra Vesselbo og Bedre Psykiatri suppleres af Venstres Carl Holst.

”Jeg er forbavset over det. Man bør have en diskussion af, hvorvidt det er hensigtsmæssigt, at man har en styrelse, der er så afhængig af medfinansiering fra de midler, som den er sat i verden for at administrere,” siger Carl Holst.

Pengene fra satspuljen til Socialstyrelsen går ifølge notatet til ”formidlings-, rådgivnings- og implementeringsaktiviteter” ude i kommunerne samt til evaluering af initiativer og uddannelse af sagsbehandlere i kommunerne.

Socialstyrelsen afviser kritik
Hos Socialstyrelsen mener man, at ansvaret for stigningen ligger hos politikerne.

”Satspuljemidler til Socialstyrelsen bliver besluttet som led i de årlige politiske forhandlinger i Børne- og Socialministeriet. Beløbet til Socialstyrelsen afhænger således af, hvor mange midler aftalepartierne bag satspuljeaftalen afsætter til opgaver, som Socialstyrelsen skal varetage,” lyder det fra styrelsen i et skriftlig svar til Altinget.

Du kan læse hele artiklen og få endnu flere reaktioner på historien fra Carl Holst, SF og Bedre Psykiatri på Altinget: social.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Holst

Director, Influenter, højskolelærer, bestyrelsesformand, Idrættens Analyseinstitut, Videncenter for Folkeoplysning, Play the Game, Center for Grundtvigforskning, bestyrelsesmedlem i DigiRehab
lærer (Haderslev Statsseminarium 1996)

Eyvind Vesselbo

Fhv. MF (V), fhv. 1. viceborgmester, Gentofte, formand for Danske Ensembler, Orkestre og Operainstitutioner
mag.art. i kultursociologi (Københavns Uni. 1978)

Thorstein Theilgaard

Direktør for public affairs, Holm Kommunikation, fhv. MF (SF)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1999)

0:000:00