Ulovlige læk bliver ikke undersøgt

ULOVLIGT: Mindst ni gange siden januar 2016 er der blevet lækket fortrolige oplysninger til medierne om sager i Det Udenrigspolitiske Nævn. Lækagerne bliver dog hverken undersøgt eller politianmeldt.

Det Udenrigspolitiske Nævns nuværende mødelokale på Christiansborg.
Det Udenrigspolitiske Nævns nuværende mødelokale på Christiansborg.Foto: Anders Hviid / Folketinget
Andreas Krog

Fortrolige oplysninger om sager, der behandles i Det Udenrigspolitiske Nævn, flyder i en lind strøm ud til medier og offentlighed på trods af, at det kan give op til to års fængsel at videregive oplysninger fra nævnet.

En optælling, Altinget har foretaget, viser, at der de sidste 3,5 år mindst ni gange er blevet lækket oplysninger, som har ført til medieomtale af eksempelvis planer om udsendelse af danske specialstyrker og kampfly til Syrien samt planer om sanktioner mod Rusland og udvisning af russiske diplomater.

Ingen af lækagerne er dog blevet undersøgt eller politianmeldt.

Formelt er det regeringens oplysninger, som den overbringer til nævnet, og derfor også regeringens oplysninger, der bliver lækket. I Udenrigsministeriet har man efter fire dage dog ikke kunnet svare på, hvorfor lækagerne ikke er blevet undersøgt eller politianmeldt.

Fakta
Det Udenrigspolitiske Nævn
Det Udenrigspolitiske Nævn beskæftiger sig med alle emner, der er knyttet til udenrigspolitik og sikkerhedspolitik, og Grundloven forpligter regeringen til at rådføre sig med Det Udenrigspolitiske Nævn, inden det træffer beslutninger om sager af større udenrigspolitisk rækkevidde.

Medlemmerne af nævnet er underlagt tavshed om, hvad de hører i nævnet. 

Læs også

Det Udenrigspolitiske Nævns formand, Martin Lidegaard (R), vil ikke udelukke, at nævnet en dag selv griber til politianmeldelse.

Fakta
Lækagesagen
Kun én gang i nyere tid er en person blevet sigtet for at have videregivet fortrolige oplysninger fra Det Udenrigspolitiske Nævn. Det var i 2010, da Forsvarsministeriets tidligere pressechef Jacob Winther i den såkaldte lækagesag blev sigtet for i 2007 at have videregivet oplysninger om udsendelse af danske jægersoldater til Irak.

Winther blev sigtet for overtrædelse af straffelovens § 152, stk. 2, hvor strafferammen er op til to års fængsel. Rigsadvokaten opgav i 2012 at rejse tiltale mod Jacob Winther.

"Jeg vil nødig komme i den situation, hvor vi skal til at politianmelde. Men hvis det er et tilbagevendende problem, så vil jeg ikke udelukke, at jeg vil tage det skridt," siger Martin Lidegaard.

Specialstyrker til Syrien
Det nyeste eksempel på lækage af oplysninger fra nævnets møder er fra juli i år. Her kunne Politiken under en uge efter et nævnsmøde fortælle, at nævnet var blevet orienteret om, at USA ønsker, at Danmark og andre lande sender specialstyrker til Syrien.

Som det fremgår af tidslinjen herunder, så er lækagen i juli blot den seneste i en række lækager af oplysninger om sager fra Det Udenrigspolitiske Nævn de senere år. 

Læs mere om sagen på Altinget: Forsvar.

  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)

Niels Henrik Tønning

Formand, Hovedorganisationen af Officerer i Danmark
officer (Hærens Officersskole 1983), oberstløjtnant (Forsvarsakademiet 1989)

0:000:00