Omstridt sag afgjort: Netcompany skal levere digital post til det offentlige

DIGITAL POST: Netcompany har vundet udbuddet om digital post til det offentlige, kan Altinget afsløre. E-boks kalder forløbet ”mystisk” og har klaget over afgørelsen. 

Adm. direktør hos e-Boks, Ulrik Falkner Thagesen, har svært ved at se, hvordan to forskellige udbydere af Digital Post kan gøre livet nemmere for danskerne. 
Adm. direktør hos e-Boks, Ulrik Falkner Thagesen, har svært ved at se, hvordan to forskellige udbydere af Digital Post kan gøre livet nemmere for danskerne. Foto: Marcus Trappaud Bjørn/Ritzau Scanpix
Albert Birk MorgenHenrik Moltke

Danskerne får efter alt at dømme to forskellige udbydere til digital post fra henholdvis offentlige og private aktører.

En aktindsigt til Klagenævnet for Udbud viser nemlig, at e-Boks A/S, der var én af to bejlere til opgaven, 2. september har klaget over Digitaliseringsstyrelsen afgørelse, der endnu ikke er offentliggjort.

Det er Netcompany, der har vundet udbuddet, bekræfter flere kilder med kendskab til sagen overfor Altinget. Og direkte adspurgt bekræfter også administrerende direktør hos e-Boks, Ulrik Falkner Thagesen, at klagen kommer oven på afvisning af deres tilbud, som giver opgaven for at drive en postkasse for mails fra det offentlige til konkurrenten. 

”Vi er 19 procent billigere, og vi har en tårnhøj kvalitet. Set i sammenhæng er hele forløbet meget mystisk for os. Det er grunden til, at vi klager,” siger han.

Vi er 19 procent billigere, og vi har en tårnhøj kvalitet. Set i sammenhæng er hele forløbet meget mystisk for os. Det er grunden til, at vi klager.

Ulrik Falkner Thagesen
Administrerende direktør, e-Boks A/S

Digitaliseringsstyrelsen har valgt at udbyde Digital Post for at "udvikle en enkel og tidssvarende løsning". Ifølge Ulrik Falkner Thagesen er det for tidligt at sige, hvorvidt afgørelsen betyder, at det bliver vanskeligere for danskerne at tilgå deres digitale post. 

"Men jeg kan ikke se, hvordan det skulle kunne blive nemmere," siger han. 

Lisbeth Bech Poulsen, der sidder med sagen i Finansudvalget for SF, vil ikke kommentere direkte på afgørelsen: "Jeg kan helt generelt sige, at jeg er bekymret for projektet, den samlede pris, og hvordan det skal bruges af almindelige borgere," skriver hun dog i en sms til Altinget.

E-Boks fortsætter med at drive postkassen for kommunikationen med private aktører, når de eksempelvis sender lønsedler til danskerne. 

Forsøgte at stoppe det
Finansminister Nicolai Wammen (S) fik et nej af Kammeradvokaten til at genåbne udbuddet, så det udelukkede muligheden for to forskellige postkasser.

”Socialdemokratiet har været bekymret for en situation, hvor borgerne i fremtiden skal orientere sig i to postkasser,” skrev finansminister Nicolai Wammen til Altinget. 

Da udbuddet, der er estimeret til 215 millioner kroner, stadig er i gang, ønsker Netcompany ikke at udtale sig til Altinget. Det samme oplyser Digitaliseringsstyrelsen og Finansministeriet.

Læs hele artiklen på Altinget Digital, hvor du får endnu mere baggrund om det forløb, som e-Boks kalder "mystisk".

Artiklen er rettet, så det fremstår klarere, at det ikke er sikkert, at danskerne får to digitale postkasser, men derimod at de sandsynligvis får to forskellige udbydere af hhv. offentlig og privat digital post.

Dokumentation

Sagen kort

Det har siden 2014 været obligatorisk at modtage digital post fra det offentlige i Danmark.

I sin Fællesoffentlige Digitaliseringsstrategi for 2016 til 2020 blev regeringen enig med kommuner og regioner om at udvikle en ny løsning for den digitale post, som siden årtusindskiftet er blevet varetaget af e-Boks.

I udbuddet af det nye system blev tre leverandører prækvalificeret: e-Boks, Netcompany og IBM. IBM trak sig senere. 

Siden har Netcompany to gange vundet udbuddet. Begge gange har e-Boks klaget over afgørelsen.

Kontrakten med e-Boks udløber i 2020. Ifølge Digitaliseringsstyrelsen anvender mere end 500 offentlige myndigheder løsningen, og afsendte i 2018 141 millioner Digital Post-meddelelser. 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benny Engelbrecht

MF (S)
folkeskole (Kildevældsskolen 1986)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00