EU’s handelskommissær går af efter golfskandale

FARVEL: EU-handelskommissær Phil Hogan må trække sig, efter han brød irske coronaregler, der blandt andet involverede en golfmiddag med over 80 deltagere.

BRUXELLES: EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen mister én af de stærkeste spillere på sit kommissærhold, efter handelskommissær Phil Hogan onsdag aften er blevet nødt til at træde tilbage.

Han har indleveret sin opsigelse, efter han i en uge har været under hårdt pres fra sit eget lands regering for at have brudt lokale irske coronaregler under sin sommerferie i Irland.

"Det stod stadig mere klar, at kontroversen omkring mit nylige besøg i Irland var blevet en distraktion fra mit arbejde som EU-kommissær og ville underminere mit arbejde i de vigtige måneder forude," skriver Hogan i en pressemeddelelse.

Det er blandt andet hans deltagelse i en middag med over 80 deltagere efter en golfturnering i det irske parlaments golfklub, som har fået ham i problemer, efter både den irske landbrugsministre og flere andre politikere har mistet deres politiske poster, da det kom frem, at arrangementet ikke overholdt de gældende covid-restriktioner.

Hvem skal være kommissær?
Eamon Ryan, formanden for partiet De Grønne, der er en del af den irske regeringskoalition, udtalte onsdag morgen på den irske radiostation RTE1, at regeringen havde mistet tilliden til Hogan.

Det er dog ikke den irske regering, men derimod kommissionsformand Ursula von der Leyen, der har haft Phil Hogans skæbne i sine hænder, indtil han selv valgte at trække sig.

Hun skal nu finde en ny irsk kommissærkandidat og beslutte, om den pågældende får lov til at beholde den prestigefulde handelspost, eller om der skal ske en rokade i Kommissionen.

En sjælden foreteelse
Det er kun anden gang, en enkelt EU-kommissær må gå af. Den første var malteseren John Dalli, der i 2012 blev viklet ind i en skandale om mulig korruption i forbindelse med et nyt tobaksdirektiv.

I 1999 måtte hele den daværende Santer-Kommission gå af, inklusive den daværende danske kommissær, Ritt Bjerregaard (S), da den stod over for et mistillidsvotum fra Europa-Parlamentet.  

Phil Hogan blev en del af EU-Kommissionen allerede i 2014, hvor han blev udnævnt til landbrugskommissær. Handelsporteføljen har han bestyret, siden den siddende Kommissionen trådte til i december sidste år.

Her har han haft en nøglerolle i blandt andet den igangværende gentænkning af EU’s handelspolitik og i forhandlingerne om en aftale med briterne efter Brexit.

Forrige artikel Sygehuse frygter hostesæsonen: Småsyge børn må tilbage til egen læge trods corona Sygehuse frygter hostesæsonen: Småsyge børn må tilbage til egen læge trods corona Næste artikel Ny analyse: Flere og flere fra eliten fravælger folkeskolen Ny analyse: Flere og flere fra eliten fravælger folkeskolen