Brian M: Islamismen er den største trussel

INTERVIEW: Der er islamister bag det meste terror, siger justitsminister Brian Mikkelsen (K) , der selv afviger fra PET's sprogvejledning.
Justitsminister Brian Mikkelsen (K) afviser PET's ønske om at nedtone sammenhængen mellem islamisme og terror.
Justitsminister Brian Mikkelsen (K) afviser PET's ønske om at nedtone sammenhængen mellem islamisme og terror.
Erik Holstein

"Det er en kamp mellem demokratierne og de mørke kræfter, der hverken ønsker demokrati, ytringsfrihed eller ligestilling mellem mænd og kvinder. I den kamp må mørkemændene ikke vinde ved, at de undertrykker vores sprog, så jeg bruger præcis de ord, jeg vil."

Det siger den nye justitsminister, Brian Mikkelsen (K), til Altinget.dk i en kommentar til PET's sprogpolitik, der lagde op til at nedtone forbindelsen mellem islamisme og terror. Politiets Efterretningstjeneste ønskede således at undgå begreber som islamisme, jihad og fundamentalisme.

PET-vejledningen førte til hård kritik fra forsvarsminister Søren Gade (V), velfærdsminister Karen Jespersen (V) og undervisningsminister Bertel Haarder (V). Og selvom han forsøger at balancere mellem PET og ministerkollegaerne, vil heller ikke Brian Mikkelsen polere sit sprog:  

"Jeg har diskuteret det her med PET - og deres ræsonnement er, at vi ikke skal gå terroristernes ærinde ved at bruge det sprog, de gerne vil have os til at bruge. PET's analyse er relevant nok, men jeg har en anden bundlinje. Jeg lytter naturligvis til PET, men for mig er det frie ord det vigtigste," siger Brian Mikkelsen.

Jeg lytter naturligvis til PET, men for mig er det frie ord det vigtigste.

Brian Mikkelsen (K)
Justitsminister

De er fjenden
Justitsministeren vil gerne bruge "et mere præcist begreb" end fundamentalisme, men han vil hverken holde op med at tale om "jihad" eller "islamisme":

"Det er islamister, der begår terror. Selvfølgelig er der også andre, der begår terror, men det meste terror i verden begås af ekstremistiske islamister. Det er der ingen grund til at lægge skjul på," siger Brian Mikkelsen, der lige har læst bogen Al-Qaeda i Europa" af den amerikanske journalist Lorenzo Vidino.

"Det er en fantastisk god bog, og den understreger for mig, at vi har noget at frygte i Europa. Hele baggrunden bag Al Qaeda og Det Muslimske Broderskab er, at de ønsker at omvælte vores samfund.  De er fjenden. Al Qaeda er den største trussel for vores demokrati - og for mine børn," siger justitsministeren.

Kritisk over for MI5
Sammenfattende kalder justitsministeren det for "en dårlig idé" at indføre en sprogpolitik i stil med det, den britiske efterretningstjeneste MI5 er bannerfører for. Det er ellers netop MI5's politiske korrekte linje, som PET direkte henviser til, når efterretningstjenesten skal begrunde sin omstridte sprogvejledning.  

"Vi kan godt lære nogle efterretningsting af briterne, men jeg går ikke ind for en  sprogpolitik som den, MI5 har. Vi skal ikke bøje os for de udemokratiske kræfter," siger Brian Mikkelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

Karen Jespersen

Redaktør, Den Korte Avis, fhv. minister (S og V), fhv. MF (S og V)
cand.mag. i historie og arkæologi (Københavns Uni. 1977)

0:000:00