Aktørerne: Her er vores juleønsker, Bertel

ØNSKESEDDEL: Hvad ønsker uddannelsesaktørerne sig til jul af Bertel Haarder? Altinget har samlet ønsker ind.
Loft over klassekvotienterne i gymnasierne og et bredere fokus på folkeskolen end PISA-undersøgelserne er blandt ønskerne fra aktørerne på uddannelsesområdet.
Loft over klassekvotienterne i gymnasierne og et bredere fokus på folkeskolen end PISA-undersøgelserne er blandt ønskerne fra aktørerne på uddannelsesområdet.Foto: colourbox.com
Anders Heissel

Ideer og forslag fra uddannelsesaktørerne til Bertel Haarder mangler sjældent. Men hvad ville de egentlig ønske sig, hvis undervisningsministeren skulle opfylde deres største juleønske?

Her er julegaveønskerne fra forskellige aktører:

Danske Skoleelever: Ønsker sig en kæmpepakke
"Hvis Bertel Haarder skulle give mig en fantastisk julegave, så ville han give mig en skole, hvor elevernes interesser og lyst til at lære var i fokus. Og det ville kræve noget af en pakke. For så skal vi både have en ny vision for folkeskolen, flere og bedre valgfag, en ny afgangsprøve, flere praktisk/kreative fag og et svar på lærermanglen,'' siger formanden for Danske Skoleelever, Troels Boldt Rømer.

Skolelederne: Ingen meningsløs konkurrence
"Jeg ønsker mig mindre kontrol og færre centrale styringer af folkeskolen. Der udover kunne jeg godt ønske mig en tillægsgave i form af en regeringsholdning, som er væsentlig bredere end den, statsministeren giver udtryk for i sine mål for folkeskolen. Det giver slet ingen indholdsmæssig mening, om vi er nummer 5, 8 eller 15 i forhold til eksempelvis Korea eller Tjekkiet. Lad være med at tvinge os til at kanalisere vore sparsomme resurser over i sådan en meningsløs international konkurrence," siger Skoleledernes formand, Anders Balle.

Hvis Bertel Haarder skulle give mig en fantastisk julegave, så ville han give mig en skole, hvor elevernes interesser og lyst til at lære var i fokus. Og det ville kræve noget af en pakke.

Troels Boldt Rømer
Formand for Danske Skoleelever

Danmarks Lærerforening: Arbejd med lærerne - ikke imod dem
"Nu har jeg aldrig haft Bertel Haarder mistænkt for at være den camouflerede julemand. Hvis jeg alligevel skal sende ministeren et juleønske, kunne det være, at han følger det råd, Peter Mortimore gav i sin tale på EVA's jubilæumskonference: "Arbejd med lærerne - aldrig imod dem." Det er et godt ønske forud for statsministerens 360 graders eftersyn af folkeskolen. Peter Mortimore fortsatte: "Selv om det for politikerne opleves som besværligt, så opnår man ingen resultater, hvis lærerne ikke er med. Jeg kender Danmarks Lærerforening og ved, at de er i stand til at give et kritisk modspil." Det har han helt ret i," siger Anders Bondo Christensen om juleønsket fra Danmarks Lærerforening.

Skole & Samfund: Julegaveønske på rim
"Jeg glæder mig i denne tid / nu falder julesneen hvid / og ønskerne bliver opfyldt. Jeg ønsker året to-nul-ti / er der, hvor Bertel godt vil gi' / vor skoles parter stemme. Og stemmen i et eftersyn / en vinkling med lidt ekstra gryn / kan gavne stor og lille. / I Løkkes eftersyn vi vil / fra virk'lighed bidrage til / at intet bliver glemt.
Men det skal være seriøst / og udfordringer blive løst / før vi kan se fidusen. / Ta' bare fat og kig på alt / det gode blive, stop ikke halvt / så skolen giver mening.
Godt indeklima højner stort / tag fat og se at få det gjort / vi her har mangt at hente.
Til sidst jeg ønsker Bertel slår / et slag for at vi valget får / på alle folkeskoler. / Et valg af os forældre som / skal støtte op om skolen, "KOM" / bestyrelserne lever," rimer formanden for Skole og Samfund, Benedikte Ask Skotte.

Danske Erhvervsskoler - Lederne: Ledelsesretten tilbage, tak
"Vi takker for gaven i år i forbindelse med den netop indgåede globaliseringsaftale, hvor skolerne har fået en del af ledelsesretten tilbage. Vores juleønske til Bertel Haarder er at få ledelsesretten tilbage til skolerne på alle områder inklusive overenskomstforhandlingerne," siger formanden for Danske Erhvervsskoler, Peter Amstrup.

Gymnasieskolernes Rektorforening: Ro, tillid og opbakning
"Jeg ønsker ro fra ministeren efter nogle hektiske år med gymnasiereform, strukturreform, karakterreform, besparelser og effektiviseringer. Jeg vil også gerne have tillid, for jeg må sige, at det har været lidt generende, at du på den ene side har givet mig selvstændighed og på den anden side fortæller mig, at jeg nu bør fusionere. Og allersidst vil jeg gerne have opbakning. Det vil bringe os tættere sammen og motivere mig endnu mere og arbejde endnu hårdere for, at vi sammen når vores store mål," siger den nye formand for Gymnasieskolernes Rektorforening, Jens Boe Nielsen.

Gymnasieskolernes Lærerforening: Loft over klassekvotienten
"Jeg ønsker mig, at Bertel Haarder sætter en stopper for de stadig stigende klasser i de gymnasiale uddannelser med et loft i form af en maksimalt gennemsnitlig klassestørrelse på 26 elever i 1.g/hf på det enkelte gymnasium. Det er ved at være sidste udkald, hvis alle elever skal sikres et reelt uddannelsestilbud, og hvis vi skal vende faldet i andelen af unge, der tager en ungdomsuddannelse," siger GL's formand, Gorm Leschly.

Danske Gymnasieelevers Sammenslutning: Loft over klassekvotienten
"Jeg vil gerne ønske mig et loft over klassekvotienten. Som flere undersøgelser viser, påvirker høje klassekvotienter både niveauet og fastholdelsen på de gymnasiale uddannelser negativt. Derfor må det rigtige være at sætte en grænse for, hvor store klasserne må være. Desuden vil du med gaven også efterkomme et stort ønske fra befolkning; en undersøgelse fra Altinget.dk har således vist, at hele 77,4 procent af befolkningen bakker op om et loft over klassekvotienten. Jeg håber, at du vil efterkomme ønsket, som vil have stor værdi for de over 70.000 elever, som færdes på gymnasierne til dagligt," er formand for DGS Bjarke Dahl Mogensens ønske til Bertel Haarder.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Balle

Fhv. formand, Skolelederforeningen og LC-lederforum
lærer (Jelling Seminarium 1972)

Anders Bondo Christensen

Fhv. formand, Danmarks Lærerforening
lærer (Skårup Seminarium 1982), journalist (Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, 2023)

Jens Boe Nielsen

Fhv. rektor, Nørre Gymnasium, fhv. formand, Danske Gymnasier
master i gymnasiepædagogik med speciale i ledelse (SDU 2003), cand.mag. i dansk og idræt (Københavns Uni. 1980)

0:000:00