Stor folkelig modstand mod Femernbro

FEMERNBRO: 54 procent af danskerne synes, at Femernbroen er en dårlig idé. Det skyldes manglende viden om finansieringen, mener både direktøren i Sund & Bælt Holding A/S og Venstres trafikordfører, Kristian Pihl Lorentzen.
54 pct. af vælgerne er i følge Altinget.dks meningsmåling imod den aftalte faste forbindelse over Femern Bælt til Tyskland.
54 pct. af vælgerne er i følge Altinget.dks meningsmåling imod den aftalte faste forbindelse over Femern Bælt til Tyskland.
Anne Bjerregaard
En rundspørge foretaget af A&B Analyse for Altinget | Transport viser, at mere end hver anden dansker mener, at en bro over Femern Bælt er en dårlig idé. 30 procent af de adspurgte synes, Femernbroen er en god idé, mens 54 procent mener det modsatte.

Danskerne har misforstået, hvordan broen bliver finansieret, mener direktør i Sund & Bælt Holding A/S, Leo Larsen.

"For øjeblikket diskuteres der skattepakker og infrastruktur-investeringspakke, og det kan være, at den almindelige dansker har den opfattelse, at et broprojekt af denne størrelse tilsidesætter eller udskyder andre, i deres øjne, meget vigtige investeringer. Men sådan hænger det jo ikke sammen," siger Leo Larsen.

Han pointerer, at Femernbroen er låne- og brugerfinansieret og ikke belaster skatteyderne.

"Femernbroen tager ikke noget fra andre investeringer, men bliver etableret ved lån-optagning fuldstændig ligesom Øresundsbroen og Storebæltsbroen," siger Leo Larsen.

Fakta
Er det en god idé at bygge Femernbroen?

Det viser målingen:

I aldersgruppen 18-29-år synes 50 procent, at Femernbroen er en dårlig idé.
Til sammenligning er det 57 procent i gruppen af 50-59-årige.

Kønnene er enige om at sige nej til broen. 55 procent af mændene er således negativt stemte over for broen, mens det samme gælder for 54 procent af kvinderne.
9 procent af de adspurgte mænd angiver "ved ikke" til spørgsmålet. Hos kvinderne ved 21 procent ikke, hvad de skal mene om Femernbroen.

Den højeste tilslutning til broen skal findes i segmentet, der tjener over 700.000 kroner om året. Her mener 34 procent, at Femernbroen er en god idé.

Der er størst tilslutning til Femernbroen hos dem, der stemmer på et regeringsparti. Således mener 47 procent af de adspurgte, der stemmer konservativt, at Femernbroen er en god idé. Hos Venstre-vælgerne er 38 procent positivt stemte. Til sammenligning er det for SF´s og S´s vælgere kun henholdsvis 23 og 27 procent, der bakker op om en Femernbro.

 

Undersøgelsen har 1080 besvarelser.

Skeptiske jyder
Mens lidt over halvdelen af befolkningen synes Femern-forbindelsen er en dårlig idé, så er 64 procent af jyderne, eller næsten to ud af tre, negativt stemte over for den nye bro.

Venstres trafikordfører og formand for Trafikudvalget, Kristian Pihl Lorentzen, mener, at politikerne har været for dårlige til at kommunikere ud, hvem der betaler for broen.

"Vi har måske ikke været gode nok til at forklare, at det ikke er jyderne, der betaler den bro. Jyderne kommer kun til at betale, hvis de kører over Sjælland og ned over broen til Tyskland. Det er jo strikket sådan sammen, at broen er 100 procent brugerfinansieret, og en stor del af brugerne vil i øvrigt være svenskere og tyskere," siger Kristian Pihl Lorentzen.

Han slår også fast, at der intet nyt er at spore i danskernes bro-modstand.

"Den generelle modstand var der også, da vi byggede Storebæltsbroen. I dag er jeg overbevist om, du får meget svært ved at finde fem procent af Danmarks befolkning, der synes, at Storebæltsbroen er en dårlig idé. Vi går stærkt ind for at få Femernbroen bygget, og den bliver til stor gavn for hele Danmark, det er jeg overbevist om. Det bliver så bevist, når den står klar i 2018," siger Kristian Pihl Lorentzen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Pihl Lorentzen

Fhv. MF (V), fhv. næstformand for Færdselssikkerhedskommissionen, major
videregående officersuddannelse (Forsvarsakademiet og Hærens Officersskole 1990)

Leo Larsen

Fhv. adm. direktør, Sund & Bælt, fhv. departementschef, Miljøministeriet, i bestyrelsen for Det Nationale Sorgcenter
cand.scient. i hydrogeologi og geografi (Københavns Uni. 1973)

0:000:00