Forslag om lønmodtagerlov deler vandene

HØRING: En samlet lønmodtagerlov, der skal sikre alle basale rettigheder på arbejdsmarkedet, splitter Christiansborg. S siger nej. V beklager, K går videre. Måske, siger FOA med forbehold.
Ja. Nej. Måske. Kristelig Fagbevægelses forslag om en lønmodtagerlov får en blandet modtagelse.
Ja. Nej. Måske. Kristelig Fagbevægelses forslag om en lønmodtagerlov får en blandet modtagelse.Foto: Colourbox.com
Anne Bjerregaard

Der er brug for nogle basisrettigheder, som gælder alle danske lønmodtagere, og de kunne med fordel sammenfattes i en samlet lønmodtagerlov. Det mener i hvert fald Kristelig Fagbevægelse, der fredag var vært ved en høring om emnet på Christiansborg.

Dagen forinden havde LO-formand Harald Børsting i Jyllands-Posten skudt forslaget ned og kaldt det "katastrofalt" med baggrund i de sydeuropæiske landes lovregulering. Fredag var det dog FOA's forbundsformand, Dennis Kristensen, der tog dialogen op med Kristelig Fagbevægelse.

Ikke et entydigt nej. Eller ja
"En lønmodtagerlov vil være et frontalt opgør med den danske model, som med overenskomsterne som den bærende grundpille har skabt det velfærdssamfund, som vi kender i dag." sagde Dennis Kristensen, der dog overordnet kaldte det "rigtig fornuftigt" at ville skabe et samlet overblik over de mange love, som i dag regulerer lønmodtagernes rettigheder.

Man kan med fordel modernisere modellen - for eksempel ved at afbureaukratisere den og ved lovgivningsmæssigt at samle bestemmelserne om lønmodtagere, mener Dennis Kristensen.

Kan det være med til at afbureaukratisere nogle forskellige besværligheder, synes jeg, det er den rigtige vej at gå.

Knud Kristensen
Arbejdsmarkedsordfører (K)

"Men lovgivningen bør ikke spille en mere markant rolle end i dag. I mine øjne skal hovedprincippet være, at lovgivning skal indeholde kernen i lønmodtagerbeskyttelse for alle, mens overenskomsterne skal bygge lønmodtagerrettigheder ovenpå," sagde Dennis Kristensen, der advarede mod en lønmodtagerlov som Folketingets genvej til at kortslutte den danske model.

Medlem af Arbejdsmarkedsudvalget for Venstre, Peter Juel Jensen, var til høringen efter eget udsagn "meget lyttende":
"Tankerne om en lønmodtagerlov er meget inspirerende. Men det bliver desværre ikke lige nu i en krisetid," sagde han og lovede at tage tankerne med videre.

S siger nej
Anderledes stejl er Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Torben Hansen. Til nyhedsbureauet Newspaq siger han, at det vil være en historisk fejltagelse at indføre en lønmodtagerlov.

"Vi har et aftalebaseret system, som har vist sin duelighed og sikret høj beskæftigelse og lønmodtagerrettigheder, så at pille ved det vil være en historisk fejltagelse," siger Torben Hansen.

Han frygter, at en lov i stedet for at sikre svage ansattes basale rettigheder vil trække hele arbejdsmarkedet ned.

"Vi har set fra udlandet, at hvis man lovgiver f.eks. om mindstelønninger, så ender det hurtigt med, at det bliver maksimallønninger."

K: Tanken er god
De Konservatives arbejdsmarkedsordfører tager godt imod ideen om en lønmodtagerlov.

"Kan det være med til at afbureaukratisere nogle forskellige besværligheder, synes jeg, det er den rigtige vej at gå. Uden dermed at sige, at når vi kommer til årsskiftet skal vi have gennemført lovgivning, men tankesættet er ganske udmærket," siger Knud Kristensen, der støtter endnu mere op, hvis en lov kan sikre mere lige arbejdsbetingelser for fagbevægelserne imellem:

"Det kan ikke være rimeligt, at man med tvang skal ind i et system, hvis man ønsker at være medlem af noget andet. Den form for sortering mellem fagforbundene er ikke god. Det her kan måske være med til at ligestille fagbevægelserne mere, end de er i dag. Det hilser jeg meget velkommen," siger Knud Kristensen.

Det var ved redaktionens afslutning ikke lykkedes at indhente en kommentar fra Venstres arbejdsmarkedsordfører Jens Vibjerg.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Knud Kristensen

Fhv. borgmester (K), Vesthimmerland Kommune
Jyske Trænregiment (1973), murermester (1975)

Dennis Kristensen

Fhv. forbundsformand, FOA
portør (Amtssygehuset i Herlev 1976)

Torben Hansen

Borgmester (S), Randers Kommune, fhv. MF
lærer (Skive Seminarium 1989), MPA (2017)

0:000:00