Høegh: Håndsrækning til landbruget

STØTTE: De næste to år får landbruget en milliard kroner i form af en lettelse af jordskatterne som håndsrækning til at komme igennem den økonomiske krise. Det kan gå ud over miljøet, lyder kritikken.
Jordskatterne bliver halveret med regeringens økonomiske håndsrækning til landbruget.
Jordskatterne bliver halveret med regeringens økonomiske håndsrækning til landbruget.Foto: Peder Størup
Ida Skytte

Som del af regeringens nye arbejdsprogram, som blev fremlagt onsdag, får landbruget 500 millioner kroner i 2011 og i 2012 tilbageført over jordskatterne. Det svarer nogenlunde til en halvering af skatterne, og det er en af de ting, som landbruget har efterspurgt.

Pengene er ifølge den nytiltrådte fødevareminister, Henrik Høegh (V), en fremrykkelse af kompensationen for de udgifter til miljøforbedringer, som landbruget bliver pålagt i Grøn Vækst.

Konkurrenceforvridende jordskatter
Men udgifterne til pesticider og kvælstofreduktion får landbruget ikke før om to år.

"Landbruget får to år med halv milliard i lettelse som håndsrækning, og de penge kommer til at mangle i regeringens kasse de første år. De vil så begynde at komme ind, når man i 2012/13/14 efterhånden øger byrderne," siger Henrik Høegh.

Landbruget får to år med en halv milliard kroner i lettelse som en håndsrækning, og de penge kommer til at mangle i regeringens kasse de første år.

Henrik Høegh (V)
Fødevareminister

"Det gør vi, fordi der er kommet lettelser for erhvervskonkurrenterne i landene omkring Danmark. Og jordskatter er et af de parametre, der er meget konkurrenceforvridende, så dem halverer vi," siger ministeren og bemærker, at en halv milliard til det erhverv, som han selv har sin baggrund i, "er til at få øje på".

Mens milliarden er nye penge til landbruget, er de 100 millioner kroner årligt til udbygningen af biogasanlæg, som også er omtalt i regeringsgrundlaget, allerede afsat i Grøn Vækst.

Miljøet betaler
Danmarks Naturfredningsforening frygter, at støtten til landbruget vil gå ud over miljøet.

"Landbruget får en milliard forlods for at reducere deres forurening af naturen i fremtiden, uden at vi aner, om forureningen så faktisk også bringes ned," lyder det i en pressemeddelelse fra præsident Ella Maria Bisschop-Larsen.

"Derudover er Jokeren løs, da landbruget oven i hatten også kan se frem til at få skatteprovenuet af de forhøjede pesticidafgifter. De vil blive tilbageført over de i forvejen lave jordskatter. Det er højt spil, da regeringen derved lader et dybt forgældet landbrug fortsætte ad samme gamle vej, der udelukkende har ført til et falleret landbrug, en forarmet natur og et beskidt miljø," siger hun.

Landbruget kvitterer
Til gengæld er der stor tilfredshed på Axelborg, landbrugets hovedsæde i København. Landbrug & Fødevares formand, Michael Brockenhuus-Schack, glæder sig over, at regeringen i sit nye program anerkender, at landbruget står i en vanskelig økonomisk situation.

"Vi forventer, at denne vigtige økonomiske håndsrækning fra regeringen vil gå hånd i hånd med en løbende forbedring af vores konkurrencemæssige situation. Forbedret konkurrenceevne er helt afgørende for erhvervets fremtidige udvikling, og det er helt nødvendigt, at der hurtigt kommer en konkret plan for området," siger han i en pressemeddelelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

Ella Maria Bisschop-Larsen

Fhv. præsident, Danmarks Naturfredningsforening
cand.scient. i biologi (Københavns Uni. 1978)

Michael Brockenhuus-Schack

Godsejer og greve
HA (Handelshøjskolen i København 1983), cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1989)

0:000:00