2020 var året, hvor Greenpeace blev den populære ven og alle savnede ”bid” fra regeringen

KLIMAEKSAMEN: Klimaminister Dan Jørgensen (S) drømmer om at få ros fra Greenpeace i 2030, mens både blå og røde partier kritiserer S-regeringen for at udskyde klimahandling. Men intet flertal presser for alvor regeringen til at gøre mere.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Morten ØyenBirk Sebastian Kotkas

Regeringen skal have mere tempo på klimaindsatsen, men der er ikke noget stærkt klimapolitisk flertal i Folketinget til at presse konkret handling igennem.

Det står tilbage efter Dan Jørgensen (S) mandag eftermiddag for første gang var til klimaeksamen i Folketinget.

Den nye klimalov betyder, at Folketinget hvert år fremover skal grille den siddende klimaminister og vurdere, om regeringen er på rette vej mod klimamålet.

Og det er regeringen naturligvis, når klimaministeren selv skal sige det.

Grunden, til at vi ikke lægger os i det høje spænd, er, at det vil gå ud over produktionen i industri eller landbrug eller bilkørsel.

Anne Paulin (S)
Klimaordfører

Klimamålet i 2030 beskrev Dan Jørgensen som en jordnær drøm, hvor han kunne stå på Flyvergrillen sammen med jublende aktivister fra Greenpeace med en hotdog og en cocio i hånden og se en stor jumbojet lande i Kastrup Lufthavn. Alt selvfølgelig helt klimavenligt til den tid.

”Det er ikke bare en idé. Eller et essay, jeg har skrevet. Det er alt sammen realistisk,” lød det fra klimaministeren, der opremsede alle de aftaler, der er lavet i år, som har en positiv klimaeffekt. Og som på papiret cirka kan give en tredjedel af de resterende CO2-reduktioner, der skal til for at nå klimamålet om 70 procents reduktion i 2030.

Savner bid fra regeringen
Trods en optimistisk tale med en tur på Flyvergrillen, så var Folketingets partier ikke overbeviste.

For ville Greenpeace virkelig juble over regeringens politik? Og skubber regeringen ikke bare de store klimabeslutninger længere ud i fremtiden, når den ikke vil sætte et højere klimamål for 2025?

”Selvom der er grund til optimisme med de mange aftaler, så er det ikke til at komme udenom, at der mangler bid i mange af aftalerne. Og at regeringen er bange for at bruge afgiftsinstrumentet og tage af råderummet til klimaindsatsen,” sagde Radikales klimaordfører, Ruben Kidde, som også efterlyste et markant højere klimamål for 2025, end det regeringen har spillet ud med.

Med det allerede vedtagne er Danmark på vej mod at reducere udslippet med 45 procent i 2025. Står det til den socialdemokratiske regering skal de næste fire år gå på at nå op på 46-50 procent. De fem år efter skal så få os fra 46-50 til 70.

"Det er realistisk," mente klimaministeren.

Udskyder reduktioner
Ifølge Klimarådet skal klimamålet i 2025 dog være mellem 50 og 54 procent, hvis det umiddelbart skal være realistisk, at Danmark kan nå klimalovens mål om 70 procent i 2030.

Spørgsmålet om klimaambitionerne i 2025 blev derfor ikke overraskende omdrejningspunktet for debatten.

For er det virkelig klogt at udskyde reduktioner, hvis man skal nå et meget højt klimamål i 2030?

”Kan Socialdemokratiets ordfører ikke give et eksempel på et tidspunkt i historien, hvor man har haft en reduktionskadence på 3,7 millioner tons CO2 årligt, som det jo ville kræve, hvis I kun rammer bunden af jeres 2025-mål?” spurgte SF’s Signe Munk Socialdemokratiets klimaordfører, Anne Paulin.

Det kunne S-ordføreren ikke, men optimismen om at nå klimamålet på 70 procent i 2030 var alligevel ”intakt”, forsikrede hun.

”Vi har truffet rigtig mange gode beslutninger i det forgange år, og det, som jeg synes er afgørende, er, at vi ikke tager en slapper og venter et par år med at gå videre med de næste vigtige beslutninger,” sagde Anne Paulin og tilføjede senere:

”Grunden, til at vi ikke lægger os i det høje spænd, er, at det vil gå ud over produktionen i industri eller landbrug eller bilkørsel.”

Læs også

Også klimaministeren måtte svare på, hvorfor regeringen tøver, når nu så mange i Folketinget kræver mere handling.

”Det, der er vigtigt, er, at vi når i mål i 2030,” sagde Dan Jørgensen og tilføjede, at han er bange for at træffe beslutninger nu, der kan vise sig at kunne gøres billigere og klogere senere, og man derfor ude i fremtiden ville fortryde.

”Så ville det have været en forfejlet politik,” sagde Dan Jørgensen og tilføjede, at det ikke ville gøre Danmark til et grønt foregangsland.

Fire mindretal
Trods en del kritik for klimanøl er der dog intet, der tyder på, at regeringen dumper den første klimaeksamen i Folketinget.

Tirsdag samles der nemlig op på mandagens "eksamen", hvor hele fire forskellige vedtagelsestekster kan komme til afstemning.

Ikke overraskende vil Socialdemokratiet gerne have Folketingets opbakning til S-regeringens klimapolitik, mens Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet håber på Folketingets anerkendelse af, at vi er "langtfra i mål", og støtte til et mål for CO2-reduktioner i 2025, som følger Klimarådets anbefaling.

Fra blå blok er der også to vedtagelsestekster til afstemning.

Dansk Folkeparti ønsker, at Folketinget kræver, at klimapolitikken er økonomisk ansvarlig og beskytter danske arbejdspladser, og vil have regeringen op i tempo med at fremlægge en national strategi for CO2-fangst, CCU og Power-to-X.

Imens vil Venstre og Konservative gerne have Folketingets opbakning til, at regeringen skal skrue op for ambitionerne i 2025 – dog uden selv at sætte tal på – og at der fokuseres mere på en ny grøn skattepolitik og på forholdene for dansk erhvervsliv.

Flyvergril uden Greenpeace
Med så mange vedtagelsestekster er det tvivlsomt, at nogle af dem samler et flertal, når de kommer til afstemning i Folketinget. Og dermed for alvor lægger pres på regeringen.

Dan Jørgensens klimadrøm i 2030 på Flyvergrillen lever dermed uforstyrret videre.

Med eller uden Greenpeace.

”Jeg kan virkelig godt lide, at ministeren har modet til at visualisere en fremtid, der er så grøn, at den får selv de grønne organisationer til at juble. Men jeg tror nu, at man skal passe på med at tage Greenpeace til indtægt for at juble for tidligt. For eksempel så mener de, at vi skal halvere produktionen af grise og køer i Danmark. Så der skal altså noget til, før Greenpeace jubler,” sagde Alternativets Torsten Gejl og mindede om, at Greenpeace kræver mindst 55 procents reduktion i 2025:

"Det er, hvis man vil feste videre med Greenpeace. Og være i overensstemmelse med videnskaben."

Her kan du læse hele klimaminister Dan Jørgensens skriftlige klimapolitiske redegørelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Ruben Kidde

Kommunalbestyrelsesmedlem (R), Frederiksberg Kommune, folketingskandidat
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2013)

0:000:00