Sådan bliver coronareglerne i december og i det nye år

RESTRIKTIONER: Nye stramninger i 38 kommuner skal få dæmpet coronasmitten op til jul, og de landsdækkende stramninger bliver forlænget helt til 28. februar i det nye år. Få overblik over, hvad der gælder, her. 

I 38 kommuner med højt smittetal bliver elever fra 5. klasse og opefter sendt hjem til hjemmeundervisning fra onsdag 9. december. Også kultur- og fritidstilbud må lukke i de berørte kommuner. Til gengæld må man gerne holde jul med sin nærmeste familie, også i en anden landsdel end der, hvor man bor.
I 38 kommuner med højt smittetal bliver elever fra 5. klasse og opefter sendt hjem til hjemmeundervisning fra onsdag 9. december. Også kultur- og fritidstilbud må lukke i de berørte kommuner. Til gengæld må man gerne holde jul med sin nærmeste familie, også i en anden landsdel end der, hvor man bor.Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
Kristine KorsgaardNicole Sander Bertelsen

Det bliver jul i år, men det kræver i en række kommuner nye stramninger fra på onsdag. 

Den fortsatte stigning i smitten med corona i Danmark får regeringen til at forlænge de landsdækkende restriktioner ind i det nye år og derudover indføre særlige stramninger i 38 kommuner, som har et særligt højt smittetal. 

Her kan du se, hvilke regler og anbefalinger der gælder for hvem og hvornår. 

Jul og nytår 

Anbefalinger fra sundhedsmyndighederne

  • Aflys aftaler med personer, du ikke plejer at ses med, for eksempel julefrokoster.

  • Hold fast i "boblen" med højst ti sociale kontakter i alt ud over din husstand.
     
  • Lad være med at samles mere end ti personer derhjemme inklusive egen husstand og hold det til de nærmeste. 

  • På selve juleaften og nytårsaften anbefales det også at være højst ti personer. 

  • Man må gerne holde jul eller nytår i en anden kommune, end den man bor i. Men det anbefales, at hvis man kommer fra en af de 38 kommuner med særlige restriktioner, bør man opføre sig efter de regler og anbefalinger, der gælder i ens hjemkommune. 

  • Kirke: Der vil blive holdt julegudstjenester, men på andre vilkår end normalt. Statsministeren henviser til Kirkeministeriet for detaljer.

Lovgivning

  • Forsamlingsforbuddet, om at man maksimalt må være ti personer samlet i det offentlige rum, gælder også i julen og til nytår. Men når det gælder private hjem er det alene en “kraftig opfordring” fra myndighederne. 

  • Ældre og udsatte:
    Forsamlingsforbuddet bliver tilpasset, så der kan holdes arrangementer til juleaften og nytårsaften på sociale tilbud og plejehjem med op til 50 personer. Dog skal folk deles ind i grupper på højst ti personer.

  • Til juleaften vil også foreninger, organisationer og væresteder kunne holde julearrangementer for hjemløse og udsatte ensomme mennesker med op til 50 personer, dog inddelt i grupper af ti. 

Læs også

Nye, særlige restriktioner i 38 kommuner 
På grund af særligt høje smittetal gælder nedenstående nye restriktioner fra onsdag 9. december til og med 3. januar for disse kommuner:

Aarhus, Odense og alle kommuner i Region Hovedstaden, undtagen Bornholm, samt disse kommuner i Region Sjælland: Greve, Solrød, Køge, Roskilde, Lejre, Slagelse, Faxe og Vordingborg Kommune.

  • Grundskoler:
    Elever fra 5. klasse og op sendes som udgangspunkt hjem og skal fjernundervises. Sårbare børn og unge undtages.

  • Ungdomsuddannelser, voksenuddannelser og videregående uddannelser:
    Alle sendes hjem og skal fjernundervises. Dog kan der være undtagelser på videregående uddannelser, hvis det fysiske fremmøde er vigtigt ved eksempelvis værksteds- eller laboratorieundervisning.

  • Restauranter og andre serveringssteder:
    Skal lukke for servering på stedet, men må gerne sælge take-away.

  • Arbejdspladser:
    Offentlige arbejdsgivere opfordres til at sende alle medarbejdere, der ikke varetager kritiske funktioner, tilbage til hjemmearbejdspladsen. Private "opfordres kraftigt" til at sikre, at medarbejdere, der kan arbejde hjemmefra, gør det.

  • Sport og fritid: 
    Steder, hvor der udøves idræts-, forenings- og fritidsaktiviteter, skal holde indendørsarealer lukket for offentligheden. Professionelle må fortsat bruge faciliteter, der er lukket for andre. Der kan fortsat afvikles udendørs idrætsarrangementer med op til 500 personer til stede.
     
  • Indendørsarealer i forlystelsesparker, zoologiske haver, akvarier og lignende skal også holde lukket for offentligheden.

  • Kultur: 
    Kulturinstitutioner skal holde indendørsarealer lukket for offentligheden. Det gælder blandt andet teatre, koncertsale, spillesteder, museer, kunsthaller, kulturhuse, biografer, biblioteker, aftenskoler, daghøjskoler, Folkeuniversitetet samt musik- og kulturskoler.

Landsdækkende restriktioner forlænges 
Alle de gældende landsdækkende restriktioner bliver forlænget til og med 28. februar i det nye år.

Det gælder både anbefalingerne om højst ti sociale kontakter ud over ens husstand og forbuddet mod at forsamles mere end ti personer i det offentlige rum, og det gælder tiltag om brug af mundbind, at serveringssteder skal lukke klokken 22 og en række andre restriktioner.

Se hovedreglerne her. Bemærk, at der er yderligere regler for 38 af landets kommuner – se ovenfor. 

Forsamlinger: 

  • Det er forbudt at samles mere end ti personer i det offentlige rum. Dog må man samles op til 50 ved udendørs begravelser og bisættelser. Det er ikke ulovligt at samles mere end ti personer i et privat hjem, men det frarådes kraftigt. Det anbefales, at man begrænser social kontakt til en snæver kreds på højst ti bestemte personer ud over sin husstand. 

Mundbind og visir: 

  • Krav om mundbind eller visir i sundheds- og ældresektoren, dele af socialområdet, på serveringssteder og en række offentlige steder: Offentlig transport, detailhandlen, kultur- og kirkeinstitutioner, idræts- og foreningsfaciliteter, i jobcentre, i borgerservicecentre og på uddannelsesinstitutioner. 
  • Lærere og pædagoger i grundskolen og daginstitutioner må bruge visir, men det er ikke et krav. 
  • Det anbefales at bruge mundbind i bil, hvis kørslen er arbejdsrelateret, og man er mere end to personer i bilen.  

Restauranter og barer:

  • Restauranter, barer, cafeer og andre serveringssteder skal lukke klokken 22. Take-away er undtaget. Natklubber, diskoteker og spillesteder med stående publikum skal holde lukket.   
  • Skærpet fokus på at overholde én meters afstand mellem gæster på serveringssteder.   

Sociale arrangementer: 

  • Bryllupper, konfirmationer og lignende mærkedage, der er planlagt, kan afholdes, men skal slutte klokken 22. Det anbefales at aflyse alle arrangementer med overnatning.    

Detailhandel: 

  • Butikker på mere end 2000 kvadratmeter skal have synligt opsynspersonale. Alle butikker skal skilte med, hvor mange kunder der maksimalt må lukkes ind i lokalet, og der skal være ensretning, eller kunder skal holde til højre.

  • Forbud mod salg af alkohol mellem klokken 22 og 5 om morgenen.

  • Det anbefales, at kun ét familiemedlem handler ad gangen.  

Arbejdspladser: 

  • Der opfordres til, at flest muligt arbejder hjemmefra, at man aflyser sociale arrangementer og ikke går på arbejde med symptomer. 

Transport:

  • Alle anbefales at rejse uden for myldretiden eller alternativt gå eller cykle.

  • Der er krav om, at personer fra såkaldte højrisikolande, der rejser ind i Danmark med et anerkendelsesværdigt formål, skal fremvise en negativ coronatest ved grænsen. 
     

Find alle restriktioner og anbefalinger i denne pjece fra Sundheds- og Ældreministeriet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Ullum

Adm. direktør, Statens Serum Institut, professor
cand.med. (Københavns Uni. 1994), ph.d. (Københavns Uni. 1998)

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00