Prognose: Hvem bliver valgt for Venstre?

ANALYSE: Hvilke folketingsmedlemmer kan regne med genvalg, og hvem er i risiko for at ryge ud, efter partiet er gået tilbage i meningsmålingerne? Altinget gennemgår, hvem der aktuelt står til at blive valgt for Venstre i landets ti storkredse.

Hvilke partifæller kan Jakob Ellemann-Jensen få med sig i Folketinget efter næste folketingsvalg? Altinget giver et bud med udgangspunkt i den seneste geografiske prognose.
Hvilke partifæller kan Jakob Ellemann-Jensen få med sig i Folketinget efter næste folketingsvalg? Altinget giver et bud med udgangspunkt i den seneste geografiske prognose.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Hvis Venstre ikke får rettet skuden op, vil partiet skulle vinke farvel til en stor portion af sine folketingsmedlemmer.

Men hvem kan blive ramt af tilbagegangen, og hvilke profiler ser ikke ud til at være en del af Venstres folketingsgruppe efter et valg?

Det giver Altinget et bud i denne analyse, som tager udgangspunkt i professor Kasper Møller Hansens geografisk prognose, som han har lavet for Altinget på baggrund af data fra Kantar Gallup og Epinion.

Tilbagegangen rammer to profiler i Venstres folketingsgruppe, som er valgt i København. Ifølge prognosen står partiet til at få valgt en enkelt i København, og den plads vil med al sandsynlighed gå til Tommy Ahlers. Han strøg ind i Folketinget ved sidste valg, hvor han var den debutant, som fik flest personlige stemmer. Hans 26.420 personlige kryds gav samtidig en femteplads på listen over valgets stemmeslugere.

Men et valg til Tommy Ahlers betyder, at både Jan E. Jørgensen og Martin Geertsen er i risiko for at ryge ud af Folketinget, hvis prognosen holder stik, når danskerne skal til stemmeurnerne.

Lige nu er der ikke lagt op til dramatik blandt Venstres folketingsmedlemmer i den københavnske omegn. Der blev valgt tre i storkredsen ved folketingsvalget i juni 2019, men en af dem, Mads Fuglede, har sidenhen skiftet valgkreds og søger nu i stedet valg i Ringkøbing-Skjern.

Det betyder, at både Karen Ellemann og Kim Valentin lige nu står til at beholde deres pladser i Folketinget. Hvis Venstre skulle miste endnu et mandat, er det dog Karen Ellemann, som er storfavoritten i kredsen. Hun fik 23.226 stemmer sidst, mens Valentin fik 9.649.

Et folketingsvalg nu kan blive lig med et farvel til en af Venstres store profiler og nestor Claus Hjort Frederiksen. Partiet står nemlig kun til at få valgt en person i Nordsjælland, og det vil være meget overraskende, hvis den plads ikke går til Sophie Løhde, som har historik for at slå de øvrige kandidater med længder, når det kommer til stemmetal.

Tilbagegangen betyder også, at Hans Andersen er på vippen, da han ligesom Hjort ikke kan hamle op med Løhdes popularitet.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00