Om  
Peter Brixtofte
Flemming Oppfeldt

Oppfeldt skriver mindeord om Brixtofte

Medlem af bestyrelsen for Venstre i Furesø Kommune, fhv. MF Flemming Oppfeldt skriver mindeord om fhv. minister og Farum-borgmester Peter Brixtofte, der døde tirsdag 66 år gammel.

Der findes to slags politikere, forklarede Peter: ”Den ene type er de fleste. De følger bagefter flokken og lader sig lede af flokken. Den anden type går i spidsen og leder flokken. Det er os!” Sagde Peter med en overbevisning, der gjorde, at han automatisk satte et ideal.

Peter Brixtofte puttede ikke med tingene. Han vidste, hvad han ville. Han kunne begejstre sine omgivelser. Han havde både en vision og en mission. Han opfattede næsten alt som en konkurrence. Alt skulle være en kamp, han skulle vinde. Han nægtede at kende til nederlag.

Læs ogsåCordua: Visionær praktiker endte som kriminel fantast

Han havde så meget hjerte og vilje, at han kunne begejstre stort set alle og skabe et rum af sand entusiasme. I en sådan grad, at han selv havde svært ved at stoppe op og reflektere endsige blive modsagt af venner eller opposition. I sin tid som borgmester i Farum satte han helt nye standarder for politik.

I ”gamle dage” havde man ventelister til daginstitutioner. Dem fik Peter afskaffet. Han indførte begrebet 'pladsgaranti, som blev kopieret over hele landet. Han overførte ganske enkelt det pædagoguddannede personale fra ventelistekontoret og åbnede en ny daginstitution for de samme penge. Fra kolde hænder til varme hænder. Næste skridt blev en pladsgaranti for ældre. Det blev fulgt op af en lovgivning fra Folketinget, som førte til, at bedsteforældre kunne blive 'familiesammenført' med deres børn og har krav på at komme til kommunen.

Der blev også indført en beskæftigelsesgaranti for borgere på kontanthjælp. Alle skulle i arbejde eller uddannelse.

Læs ogsåLøkke: Brixtofte var en konstruktiv systemkritiker

Han rykkede sin kommune fra sløv soveby til verdens centrum.

Peter Brixtofte var internationalist. Han var europæer med stort hjerte. Nok var han lokal på Hovedgaden eller Bytorvet, men han kunne række ud og omfavne hele verden. Han så dermed mulighederne i det enkelte menneske. For Peter var det en vederstyggelighed at dømme folk efter hudfarve, deres kultur eller deres verdensdel. I hans kommune blev der indført fuldstændig integration på den måde, at alle indvandrere var i job eller uddannelse og betalte skat.

Der findes mange flere politiske eksempler. I hans hjerte levede de gode skoler, idrætten og kulturen. Han var aldrig fraværende ved en vigtig idrætskamp eller udstilling.

Se billedgalleriPeter Brixtoftes liv i billeder

Peter elskede sin kommune. Han var meget dus med borgerne. Jeg tror ikke, der var den borger i de 16 år, han var borgmester, som han ikke havde kindkysset.

Åh, jeg savner ham allerede.

Han var realistisk set nok selv sin største modstander. Så meget puls og så meget vilje og så skrøbeligt et helbred, vi har, når vi bliver ældre og ikke skåner os selv.

Jeg tænker lige nu meget på Peters mor, familie og ikke mindst tre døtre.

Må Peter få fred.

Æret være hans minde.

Flemming Oppfeldt

Bragt hos Lokalavisen.dk

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Brixtofte

Fhv. skatteminister (V), fhv. MF, fhv. borgmester, Farum Kommune
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

Flemming Oppfeldt

Vinhandler, fhv. MF (V), fhv. viceborgmester, Farum
hf (Birkerød Statsskole 1975)

0:000:00