Nyt folketingsår skydes i gang: Sådan foregår åbningen af Folketinget

OVERBLIK: Tirsdag 5. oktober markerer et nyt folketingsår, når statsministeren holder åbningstale og præsenterer sine planer for det kommende år. Torsdag er der åbningsdebat i Folketingssalen. Få overblikket over åbningsugen her.

Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), indleder tirsdag 5. oktober det næste folketingsår. Her ses han til Folketingets åbning 1. oktober 2019.
Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen (S), indleder tirsdag 5. oktober det næste folketingsår. Her ses han til Folketingets åbning 1. oktober 2019.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Thor Stefansson HiisKatrine Falk Lønstrup

Næste politiske sæson står for døren, når Folketinget den første tirsdag i oktober åbner med statsminister Mette Frederiksens (S) åbningstale.

Det tegner til at blive en travl sæson, som blandt andet byder på forhandlinger om finanslov og arbejdsudbud og et kommunal- og regionalvalg ikke mindst.

Efter en lidt anderledes åbning af Folketinget i 2020, hvor coronarestriktioner betød, at der var begrænset adgang til logerne, og at flere partier sendte færre medlemmer afsted til åbningen, bliver dagen i år fejret, som den plejer.

Få overblik over de forskellige punkter, der er på dagsordenen for åbningsdagen, og få indblik i, hvordan åbningsdebatten, der finder sted torsdag, foregår.

Gudstjeneste
Programmet tirsdag starter med en gudstjeneste for folketingsmedlemmerne klokken 10 i Christiansborg Slotskirke.

H.M. Dronningen og de øvrige medlemmer af Kongehuset bliver efter gudstjenesten modtaget af Folketingets Præsidium med formand for Folketinget Henrik Dam Kristensen (S) i spidsen, som fører kongefamilien ind i Folketingssalen.

Formandsvalg
Præcis klokken 12 begynder folketingsårets første møde. Det ledes af det medlem, som har siddet længst tid i Folketinget. Det er igen i år Bertel Haarder (V), som har siddet i Folketinget i over 41 år.

Før statsministeren indtager talerstolen i Folketingssalen, skal der traditionen tro vælges en formand for Folketinget. Siden juni 2019 har Henrik Dam Kristensen siddet på posten, men for at han kan fortsætte endnu et år, skal han formelt genvælges af et flertal i Folketinget.

Efter valg af formand samt fire næstformænd – en fra hvert af de fire største partier, som ikke er tildelt formandsposten – vil Mette Frederiksen indlede den nye politiske sæson med sin åbningstale.

Åbningstale
Statsminister Mette Frederiksen skal i henhold til grundloven afgive ”en redegørelse for rigets almindelige stilling og de af regeringen påtænkte foranstaltninger".

Ud over den mundtlige tale, hvor statsministeren skal gøre status over rigets tilstand, består åbningstalen også af en skriftlig del. Regeringens lovprogram bliver fremlagt, hvor Mette Frederiksen får mulighed for at gennemgå de lovforslag, der bliver fremsat i det kommende folketingsår. En del af lovprogrammet er normalt også skrevet ind i den mundtlige del af talen.

Statsministerens tale bliver under åbningsdebatten torsdag diskuteret af partiformænd og politiske ordførere.

Åbningsdebat
Torsdag 7. oktober er dagen for Folketingets store åbningsdebat, som plejer at udvikle sig til en lang affære.

Her skal folketingsmedlemmerne nemlig ud i en diskussion om statsminister Mette Frederiksens åbningstale og om aktuelle politiske emner. Diskussionerne kan handle om de planer, som regeringen har for det kommende folketingsår, men også om rigets almindelige tilstand.

Alle politiske emner, både nationale og internationale, er til debat, men ofte vil åbningsdebatten i løbet af kort tid samle sig om ganske få temaer, som for eksempel udlændingepolitik, klima, skat eller noget helt fjerde.

Åbningsdebatten starter klokken 10, hvor enten partiformanden eller den politiske ordfører fra det største parti får ordet først. Derefter får det næststørste parti ordet og så fremdeles. Hver taler har ti minutter, og én efter én holder de hver deres tale. Efter hver tale er der debat, hvor alle folketingsmedlemmer kan stille spørgsmål til den aktuelle ordfører.

Du kan læse mere om åbningsdebatten her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00