25. juni: Mogens Lykketoft

EU-STAFET: Den sidste med EU-stafetten er tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft (S). Her fortæller Mogens Lykketoft om mulighederne for den nye fælles udenrigstjeneste i EU, og hvad han ser som det mest interessante på EU-dagsordenen netop nu.
Foto: Tyson Lyall/Altinget.dk
Morten Øyen

Det blev den tidligere udenrigsminister Mogens Lykketoft, der modtog stafetten fra Anne-Marie Meldgaard (S). Han bliver dermed den sidste i denne omgang med EU-stafetten.

Den første med EU-stafetten var en anden tidligere udenrigsminister, Uffe-Ellemann-Jensen, og siden har stafetten været hos 19 EU-personligheder før Mogens Lykketoft.

Mogens Lykketoft er uddannet cand.polit fra Københavns Universitet, og har tidligere været ansat i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Han er forhenværende skatte-, finans- og udenrigsminister, er partiets udenrigsordfører, statsrevisor, og 1. næstformand for Folketinget.

Siden 21. maj har Mogens Lykketoft desuden sammen med Uffe Ellemann-Jensen været vært på det ugentlige udenrigsmagasin "Ellemann | Lykketoft" på TV 2 NEWS.

Hvordan vil du definere din holdning til EU?   

"Jeg mener at det et historisk enestående og enestående positivt samarbejde mellem lande, der plejede at føre krig eller handelskrig mod hinanden."

Hvad ser du som henholdvis EU's største succes og største fiasko?  

"Den største succes er, at samarbejdet eksisterer, og udvidelsen er lykkedes - og dermed et afgørende bidrag til stabilisering af de nye demokrater i Øst- og Centraleuropa, der voksede op efter Murens fald. Fiaskoen er, at samarbejdet ikke er tættere og mere effektivt, fordi det er forudsætningen for at vi som europæere overhovedet får en væsentlig indflydelse i en verden, hvor USA som supermagt suppleres af hastigt ekspanderende nye magter  - Kina forrest, men også Indien og Brasilien."

EU er ved at opbygge en fælles udenrigstjeneste. Men hvad kan EU egentlig være fælles om udenrigspolitisk? 

"Der vil ikke på overskueligt sigt komme én fælles udenrigspolitik, allerede fordi de gamle stormagter ikke vil overlade alt til EU. Men selve opbygningen med en EU-udenrigsrepræsentant og den fælles udenrigstjeneste vil skabe dynamik, der betyder, at vi på en række områder kan optræde mere fælles. Vi får ikke en fælles udenrigspolitik, men nok en række fælles udenrigspolitikker på nogle felter. For eksempel i forhold til Balkan, konflikter i Afrika med videre." 

I forbindelse med Irak-krigen talte man om et nyt og et gammelt Europa. Hvordan vil de to blokke kunne tale med en stemme i udenrigspolitikken? 

"Irak-splittelsen var især fremkaldt mellem dem, der ubetinget støttede Bushs politik, og dem, der ikke gjorde.  Denne konfliktlinje er meget mindre efter skiftet i præsident og politik i USA.  De allerfleste europæere ønsker et godt samarbejde mellem USA og EU og betragter det som langt lettere at blive enige med Obama end med Bush." 

Hvilken retning ser du EU bevæge sig i?    

"Det er svært at se, hvor bevægelsen er lige nu."

Ser du gerne EU spille en større rolle end i dag?

"Ja - med stærkere udenrigspolitisk samarbejde og bedre koordinering af den økonomiske politik."

Hvad er det mest interessante, der er på EU's dagsorden for tiden?

"
Netop spørgsmålet om man kan finde formlen for en bedre samordning af den økonomiske politik, så gentagelse af kriser som den græske, spanske med flere forebygges."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00