Om  
Uffe Ellemann-Jensen

De baltiske lande hylder Uffe Ellemann-Jensen: "Vi vil altid huske ham"

Adskillige politikere fra de baltiske lande udtrykker deres store respekt for Uffe Ellemann-Jensen. Det samme gør politikere og kommentatorer fra andre europæiske lande.

I juni 2021 var Uffe Ellemann-Jensen deltager i en konference i København, der fejrede 100-året for de diplomatiske forbindelser mellem Danmark, Estland, Letland og Litauen.
I juni 2021 var Uffe Ellemann-Jensen deltager i en konference i København, der fejrede 100-året for de diplomatiske forbindelser mellem Danmark, Estland, Letland og Litauen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Redaktionen

Uffe Ellemann-Jensens død bliver også bemærket uden for Danmarks grænser, ikke mindst i de baltiske lande.

Her bliver den fhv. udenrigsminister hyldet for sin store indsats med at hjælpe de tre baltiske lande med at blive anerkendt som selvstændige lande og med at bane vejen for deres optagelser i både EU og Nato efter Sovjetunionens opløsning.  

Estlands præsident: Vi vil altid huske ham

"Jeg er dybt bedrøvet over tabet af Estlands bedste ven," skriver Estlands præsident Alar Karis.

 

 

"Vi vil altid huske hans ekstraordinære beslutsomhed og dedikation til genopretningen af Estlands uafhængighed," skriver han.   

Den estiske premierminister, Kaja Kallas, tilføjer at Uffe Ellemanns stærke opbakning var afgørende for Estlands optagelse i EU og Nato

Letlands præsident: en sand statsmand

”Han var en sand statsmand af Danmark og Europa og visionær i sin støtte for de baltiske lande, da vi genvandt vores uafhængighed,” skriver Letlands præsident, Egils Levits.

Også Letlands udenrigsminister, Edgars Rinkēvičs, og forsvarsminister, Artis Pabriks, hylder Uffe Ellemann-Jensen for hans indsats for de baltiske landes uafhængighed.

 

 

 

Læs også

Litauen: Han var en legende

Formanden for Litauens parlament, Viktorija Cmilyte-Nielsen skriver, at Uffe Ellemann-Jensen bliver stærkt savnet.

 

 

Også fra Litauens Udenrigsministerium er der også udsendt en anerkendende hilsen i anledning af Uffe Ellemann-Jensens død.

Belarussisk oppositionsleder: En af Europas største 

Også repræsentanter fra andre tidligere sovjetrepublikker har skrevet om Uffe Ellemanns død.  

Den belarussiske oppositionsleder og menneskeretsaktivist Svetlana Tikhanovskaja skriver, at Uffe Ellemann-Jensen skabte en demokratifond, som har støttet hundredvis af belarussiske politikere.

 

 

Georgisk politiker: Han spillede historisk rolle

Nata Menabde er politiker fra Georgien og præsident for Verdenssundhedsorganisationen, WHO. Hun skriver, at Uffe Ellemann-Jensen også spillede en historisk rolle for anerkendelsen af Georgien som selvstændigt land i 1992.  

 

Carl Bildt: Tomrummet bliver stort

Den tidligere svenske stats- og udenrigsminister Carl Bildt skriver på sin egen Twitterprofil, at Uffe Ellemann-Jensen var en personlig ven, som efterlader et tomrum, der bliver svært at udfylde.

Og i et videoklip, som Lykke Friis deler, fortæller Carl Bildt om sin sidste samtale med Uffe Ellemann:  

 

Chefredaktør: A great dane

Fra London skriver Financial Times' chefredaktør, Lionel Barber,  at Uffe Ellemann var "en generøs, vittig mand, der satte pris på uafhængig journalistik". 

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Uffe Ellemann-Jensen

Fhv. udenrigsminister (V), MF og partiformand
cand.polit. (Københavns Uni. 1969)

0:000:00