Om  
Uffe Ellemann-Jensen
Jakob Ellemann-Jensen
Mette Frederiksen

Høj cigarføring, altid ordentlig og en sand statsmand: Læs alle mindeord om Uffe Ellemann-Jensen

Altinget bringer her en oversigt over mindeord fra nuværende og forhenværende politikere og ambassadører, der bliver skrevet om Uffe Ellemann-Jensen. Artiklen opdateres løbende.

Foto: Jacob Ehrbahn/Ritzau Scanpix
Redaktionen

Jakob Ellemann-Jensen: "Vi kunne det hele. Især grine"

"Min far er død i nat". 

Sådan indleder Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, en kort tekst på Facebook.

"Han blev 80 år, og han levede et langt og fantastisk liv, hvor han både nåede, oplevede og påvirkede mere end de fleste. Jeg savner ham allerede helt forfærdeligt. Vi ringede tit sammen. Vi havde en evig samtale kørende om både stort og småt. Fra store overvejelser om politik og verdens indretning til alle de små ting, som hverdagen er fuld af. Vi kunne være alvorlige. Vi kunne grine. Vi kunne det hele. Især grine," skriver Jakob Ellemann Jensen. 

Karen Ellemann: Han var afklaret med at skulle herfra

I et andet facebookopslag skriver Karen Ellemann, at hendes far ikke mente, han havde noget til gode af livet. 

"Men derfor er det alligevel svært, at tage afsked med sin far, for ud over alt hvad han blev kendt for i offentligheden, så var han en meget kærlig far, der elskede sine børn og børnebørn. Jeg er stolt over hans virke og han efterlader et kæmpe tomrum. Vi fik lov at tage en smuk og god afsked med ham. Vi var sammen med ham til det sidste," skriver hun blandt andet.

Venstre: "Han var bogstavelig talt her, der og allevegne"

Partiet Venstre kalder i et mindeord Uffe Ellemann for "Danmarks spydspids".

Murens fald og årene, der fulgte, kom til at stå som højdepunktet i Uffes politiske karriere

Venstres mindeord

"Som udenrigsminister var han Danmarks spydspids, da Muren faldt i efteråret ’89, og friheden strømmede ind over jerntæppet. Han gik forrest på sit lands vegne og sikrede, at Danmark blev det første land, der etablerede diplomatiske forbindelser i Estland, Letland og Litauen, da de rev sig fri af Sovjetunionen," hedder det i partiets mindeord.

"Murens fald og årene, der fulgte, kom til at stå som højdepunktet i Uffes politiske karriere. Han var bogstavelig talt her, der og allevegne – og rigtig meget ombord på fly med kurs mod den næste destination."

"På den måde blev Uffe - om nogen - billedet på de vinde, der blæste over Europa i de år. Han blev selve personificeringen på noget andet og noget nyt. Og det arbejde, han havde igangsat med at gøre Venstre til et parti, som var andet og mere end landet og landbruget, begyndte at bære frugt."

Læs Venstres mindeord her

Læs også

Mette Frederiksen: "Hans stemme synes at stå klarere end nogensinde"

Landets statsminister, Mette Frederiksen, kalder Uffe Ellemann "en skarp politiker".

"Og en stor personlighed. Han repræsenterede dygtigt vores land under Den Kolde Krig. Han insisterede på Nato og det transatlantiske fællesskab i en tid, som også krævede Danmarks engagement. Han så tidligt behovet og havde evnerne til at knytte de baltiske lande tættere til Europa."

"Nu, hvor krigen er tilbage på det europæiske kontinent, synes hans stemme for et stærkt, sikkert og demokratisk Europa at stå klarere end nogensinde," skriver hun i et mindeord.

Hun vil savne ham "i den udenrigspolitiske debat".

"Uffe Ellemann var et humoristisk menneske med ordet i sin magt. Og glimt i øjet. Hvem husker ikke hans ord på finaledagen for EM i fodbold i 1992 kort efter Danmarks nej til Maastricht-traktaten: ”If you can’t join them, beat them”. Hans vid og lune vil blive savnet."

"Uffe Ellemann-Jensen var en mand med et stort mod. Og stort format. En statsmand. Æret være hans minde."

Lars Løkke Rasmussen: Ellemann banede ene mand vejen for systemskiftet i 2001

Det er et "politisk fyrtårn", som mange i Lars Løkke Rasmussens generation tog pejling efter, der "er slukket i nat". Det skriver den forhenværende statsminister og Venstre-formand på Facebook.

"I en tid, hvor alt for mange ville sejle under bekvemmelighedens flag, insisterede han på, at Danmark skulle tage stilling, stå på frihedens side og engagere sig fuldt og helt på den rigtige side af historien. For det fik han næser, men i den grad netop også den profil, som tryllebandt datidens ungdom, begejstrede os og trak Venstre ind i byerne."

"Han banede ene mand vejen for det systemskifte, Danmark havde så meget brug for i 2001," skriver han.

Du kan læse hele mindeordet her.

Poul Nyrup Rasmussen: Det var ofte let at være uenig – men umuligt at være sur

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen vil huske Uffe Ellemann som en skarp debattør og forhandler: 

"Det stille diplomati var ikke hans stil – høj cigarføring, stort mod og handlekraft i afgørende situationer var derimod Uffes adelsmærke," skriver han i et mindeord og fortsætter: 

"Uffe var en loyal og dygtig forhandler, som sikrede at det Nationale Kompromis om Danmarks fortsatte medlemskab af EF blev en realitet ved Edinburgh forhandlingerne i 1992."

"Gennem regeringsårene i 1990’erne var det ofte let at være uenig, men umuligt at være sur på Uffe Ellemann ret længe ad gangen. Vi har taget mange politiske dyster undervejs, men Uffe var altid ordentlig og ordholdende hele vejen igennem." 

Anders Fogh Rasmussen: Han var en forbilledlig leder

I en nekrolog i Berlingske skriver Anders Fogh Rasmussen om sin forgænger som Venstres formand, at han var en god leder, og at han banede vejen for den valgsejr, der første Venstre til magten i 2001.

"Ved den middag, som Venstre havde arrangeret for sine nærmeste støtter på valgaftenen 20. november 2001, gav Uffe mig en bog. Han forklarede, at den skulle jeg kigge i, når og hvis jeg kom i stormvejr og vanskeligheder som statsminister. Men ikke før. Den bog ville sige mig, hvordan jeg skulle reagere. Jeg kiggede i bogen, da jeg modtog den triste meddelelse om Uffes død. Den var tom. Absolut tom. Det var typisk Uffe. Tag dig ikke af kritik. Andre skal ikke bestemme for dig. Den form gav ham et image som stædig og arrogant," skriver Anders Fogh Rasmussen.

Læs hele nekrologen her.

Mogens Lykketoft: Han så døden i øjnene

Også forhenværende udenrigsminister Mogens Lykketoft skriver nekrolog i Berlingske. Her fortæller han om et af sine sidste møder med Uffe Ellemann-Jensen:

"Uffes død var ikke uventet af ham selv. I mange år sagde han med sit sædvanlige grin, at han fejlede en masse, men lægerne mente ikke, at det var noget, han ville dø af. Jeg mødte ham senest i to repriser på vores lange serie af udenrigspolitiske debatprogrammer i TV 2 News. Det var lige efter starten på den russiske angrebskrig mod Ukraine. Han var tindrende klar i sin analyse og rasende over, at så meget af det, han havde forudset og frygtet, nu skete."

"Det var nu en meget stor fysisk anstrengelse for Uffe at rykke ud til tv. Da vi sammen kørte frem og tilbage i taxi sagde han – ind imellem vores altid gode samtale om dansk og international politik – at kræften var løbet løbsk, og han snart ville dø. Han så det lige i øjnene."

Læs hele nekrologen her.

Helle Thorning-Schmidt: Han gjorde Danmark større

"Jeg er så taknemmelig for, at vores land havde en som Uffe Ellemann-Jensen. Han gjorde vores land større og stærkere," skriver forhenværende statsminister Helle Thorning-Schmidt på Instagram. 

Du kan se opslaget her.

Martin Lidegaard: Få udenrigsministre har for alvor sat aftryk på verden. Ellemann var én af dem 

Det er få danske udenrigsministre, der for alvor har sat sit aftryk på verden. Uffe Ellemann-Jensen var en af dem. Især i sin utrættelige kamp for Baltikum efter murens fald og i sin tro på EU og Europa. Tak. Ære være hans minde. @dkpol @dkeu pic.twitter.com/2TiG0XBU3h

— Martin Lidegaard (@martinlidegaard) June 19, 2022

Pernille Vermund: Han ofrede sig for dansk politik 

Mai Villadsen: En kæmpe i dansk politik 

Morten Messerschmidt: Jeg nærer den dybeste respekt for ham  

Jeppe Kofod: På vegne af alle i Udenrigstjenesten: Tak 

Søren Pape Poulsen: Han var en af de absolut største 

Uffe Ellemann-Jensen var en af de absolut største, og han vil blive husket sådan. Resultatorienteriet, karismatisk, samarbejdende. Mine tanker går til familien. Æret være Uffes minde.

— Søren Pape Poulsen (@SorenPape) June 19, 2022

Kristian Jensen: En kæmpe er faldet 

Pia Olsen Dyhr: Han har altid været generøs og ordentlig over for mig 

Et af de helt store træer i skoven er faldt - Uffe Ellemann er død! Sikke et liv og sikke en politiker. Altid med en frisk replik - selv da jeg fyrede ham som eksportambassadør på hans 70 års fødselsdag. Han har altid været generøs og ordentlig overfor mig - jeg vil savne ham ❤️

— Pia Olsen Dyhr (@PiaOlsen) June 19, 2022

Margrethe Vestager: Tak for alle smil 

Alex Vanopslagh: Vi har mistet den bedste statsminister, vi aldrig fik 

Sofie Carsten Nielsen: Sikke en inspiration for et stærkt Danmark i et stærkt Europa

Pernille Skipper: En dansk institution

Jens Rohde: Regeringschef blev han aldrig, men i sandhed statsmand

Sikandar Siddique: Trist at høre

Kristian Thulesen Dahl: Man var aldrig i tvivl om, hvad han mente

 

Ambassadører: Han ledte gennem eksempel

Anne Dorte Riggelsen, ambassadør i Tel Aviv, Ole Frijs-Madsen, ambassadør i Zagreb og Hans Brask, ambassadør i Vilnius, skriver om deres samarbejde med Uffe Ellemann-Jensen i netværksorganisationen Baltic Development Forum.

”Når historien skrives om Jerntæppets gradvise nedbrydning, Murens fald i 1989, og de baltiske landes genvundne selvstændighed 1991, indtager Uffe Ellemann-Jensen en markant plads blandt de centrale aktører. Han tegnede i disse vigtige år om nogen den danske og europæiske profil med sin utrættelige personlige og politiske kamp for selvstændighed, fred og frihed for Estland, Letland og Litauen.”

”Uffe ”ledte gennem eksempel” og viste os med sin humor, indsigt og målrettethed, hvordan man bygger netværk, sætter dagsordenen og skaber fremdrift. På kort formel: Hvordan man får indflydelse på historiens gang.”

Læs hele mindeordet her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Uffe Ellemann-Jensen

Fhv. udenrigsminister (V), MF og partiformand
cand.polit. (Københavns Uni. 1969)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00