Debat

Danske A-kasser i replik: Det er en myte, at a-kasserne har økonomisk interesse i at have ledige medlemmer

A-kassernes mål er hurtigt at få ledige i gode job. At påstå, at det vil skade erhvervslivet, hvis a-kasserne skal have kontakten med de ledige i de første måneder, bygger på gamle myter, skriver Eva Obdrup i en replik til Thomas Kastrup-Larsen og Nuuradiin S. Hussein.

Det absurd at påstå, at a-kasserne ingen interesse har i, at medlemmer skifter branche, fordi vi risikerer at miste dem. Et eksempel er BUPL-A og SL-A, der har pædagoger som medlemmer, men som laver fælles jobmesser, skriver Eva Obdrup.  
Det absurd at påstå, at a-kasserne ingen interesse har i, at medlemmer skifter branche, fordi vi risikerer at miste dem. Et eksempel er BUPL-A og SL-A, der har pædagoger som medlemmer, men som laver fælles jobmesser, skriver Eva Obdrup.  Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Eva Obdrup
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

"Rædselsscenarie" og "en udvikling der skrues 50 år tilbage".

Aalborg-borgmester Thomas Kastrup-Larsen (S) og rådmand Nuuradiin S. Hussein (S) sparede ikke på de farverige gloser, da de her i Altinget i juni kommenterede forslaget om, at a-kasserne skal have kontakten med de ledige i de første måneder.

Og der blev heller ikke sparet på myterne og selvopfundne fordomme om a-kasserne. Således kom to gamle myter frem igen: Både den om, at a-kasserne holder på medlemmerne, og den om, at a-kasserne ingen økonomiske incitamenter har til at få ledige i arbejde. Derudover konstaterede de to forfattere bag indlægget, at a-kasserne ikke kender de lokale virksomheder og i det hele taget ikke formår at lave jobformidling.

Indlægget vækker en del undren hos os i Danske A-kasser, og selvom de to kommunefolk burde have styr på reglerne og de faktiske forhold, så kalder deres indlæg alligevel på lidt retledning. For allerede i præmissen for indlægget går det galt.

Forhindrer ikke jobcentrene i at jobformidle

De mener nemlig tilsyneladende, at den jobformidling, som jobcentrene laver i dag, vil blive historie, hvis a-kasserne overtager kontaktforløbet med de ledige i de første tre eller seks måneder, og at det vil være til stor skade for erhvervslivet, fordi a-kasserne – ifølge Kastrup-Larsen og Hussein – ikke formår at lave jobformidling.

Hvis jobcentrene står med konkrete jobordrer, som det er relevant at bringe den ledige i spil til, skal de da bare give den gas 

Eva Obdrup
Formand, Danske A-kasser

Men her vil vi da bare sige, at jobcentrene endelig skal fortsætte deres gode arbejde. Selvom den første del af kontaktforløbet og afholdelsen af de lovpligtige samtaler med de ledige medlemmer fremover skulle ende i a-kasserne, er der os bekendt ikke noget, der forhindrer, at jobcentrene fortsat kan jobformidle.

Så hvis jobcentrene står med konkrete jobordrer, som det er relevant at bringe den ledige i spil til, skal de da bare give den gas – det vil både ledige og a-kasser være glade for.

Set fra vores stol har vi et samlet beskæftigelsessystem, uanset hvem der holder samtalerne. Og set fra vores stol har både jobcentre og a-kasser samme mål: At få ledige i gode job så hurtigt som muligt. Og det mål skal fortsat nås i et godt samarbejde mellem jobcentre og a-kasser.

A-kasserne samarbejder med arbejdsgiverne

Derudover vil jeg gerne bruge anledningen til at kommentere nogle af de fordomme og myter, der kommer frem i indlægget.

For det første er det helt absurd at påstå, at a-kasserne ikke kender arbejdsgiverne og ikke kan jobformidle. Jobformidling og virksomhedsservice er en kerneopgave for a-kasserne. Man kan på Danske A-kassers hjemmeside se en lang række eksempler på den jobformidling, der sker i a-kasserne – og også se, hvor tilfredse arbejdsgiverne er med a-kasserne. 

A-kasserne kender jo netop både medlemmerne, de forskellige brancher samt arbejdsgiverne indgående. Det gælder både de helt store arbejdsgivere og de betydeligt mindre.

Jeg kan nævne et eksempel med Din Sundhedsfaglige A-kasse, der har et samarbejde med Region Hovedstaden om at skaffe sundhedspersonale. Og jeg kan nævne et eksempel fra egne rækker, hvor en lokal 3F-afdeling har hjulpet en anlægsgartner med at skaffe ti medarbejdere bare indenfor det seneste år. Også medarbejdere, der gerne vil skifte branche – for eksempel fra industrien til det grønne område.

Ingen interesse i ledige medlemmer

Lige så absurd er det dernæst at påstå, at vi i a-kasserne ingen interesse har i, at medlemmer skifter branche, fordi vi så risikerer at miste medlemmer.

Et meget konkret eksempel, der modbeviser, at vi som a-kasser skulle være så bange for at miste medlemmer til vores konkurrenter, handler om a-kasserne BUPL-A og SL-A, der begge har pædagoger som medlemmer. De to a-kasser har nemlig stor succes med at lave fælles jobmesser for at få deres ledige medlemmer i job.

A-kasserne har ikke økonomisk interesse i at have ledige medlemmer

Eva Obdrup
Formand, Danske A-kasser

Jeg kan også nævne, at vi i 3F for eksempel samarbejder med FOA's a-kasse om at få ledige 3F'ere i job i pleje- og omsorgssektoren, hvor der i den grad mangler arbejdskraft. Derudover kan jeg tilføje, at der netop er blevet uddelt puljemidler til en række a-kasser, så de kan arbejde endnu mere med jobformidling på tværs. 

Og selvom det burde være unødvendigt, vil jeg gerne nævne, at a-kasserne ikke har økonomisk interesse i at have ledige medlemmer. Tværtimod. For det er altså dem, vi bruger alle kontingentkronerne på.

Til slut vil jeg gerne opfodre Kastrup-Larsen og Hussein til at gøre deres til at understøtte kommuner og a-kasser i at fortsætte det gode samarbejde. Det gør de bedst ved at holde den gode tone og skrue lidt ned for de gamle myter og fordomme, som ikke har noget på sig. Lad os i stedet holde fokus på sammen at hjælpe både de ledige og arbejdsgiverne bedst muligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Obdrup

Forretningsfører, 3F’s a-kasse, formand, Danske A-kasser
informatikassistent

Thomas Kastrup-Larsen

Direktør for Professionshøjskolen UCN Erhverv, fhv. borgmester (S), Aalborg Kommune
cand.scient.adm. (Aalborg Uni. 1999)

Nuuradiin S. Hussein

Rådmand (S), Job og Velfærd, Aalborg Kommune
Socialrådgiver

0:000:00