3. december: Josephine Fock

JULEKALENDER: I årets tredje kalenderinterview taler vi med Josephine Fock (ALT). Hun er især inspireret af USA's første kvindelige udenrigsminister, Madeleine Albright, og mener, at det er vigtigt ikke at tage sig selv så højtideligt.

Hvorfor gik du ind i politik?

Fordi jeg har lyst til, at der for alvor bliver sat fokus på den bæredygtige omstilling i Danmark. Det er Alternativets ene grundklods, så da muligheden bød sig, var jeg ikke i tvivl.

Jeg kommer fra en position som chefforhandler i fagbevægelsen, så jeg har arbejdet med politik hele mit arbejdsliv, men det er selvfølgelig anderledes selv at stå i front.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Jeg er især inspireret af en kvinde som Madeleine Albright. Hun kom til USA som indvandrer fra Tjekkiet, da hun var helt lille, og formåede at blive USA's første kvindelige udenrigsminister. Hun er virkelig stærk og en vigtig fortaler for det at være kvinde i politik. Derudover beundrer jeg selvfølgelig Hillary Clinton.

Hvilken politisk modstander har du mest respekt for?

Jeg har egentlig altid været imponeret af de fleste politikere. Selvom jeg ikke er enig med alle, tror jeg på, at de går ind i politik, fordi de gerne vil ændre verden. Men jeg vil nævne Søren Pind, fordi jeg sjældent er i tvivl om, hvad han mener. Han taler i et klart sprog og stikker ikke noget under stolen. Det kan jeg godt lide.

Er du stadig i politik om fem år?

Jeg vil i hvert fald stadig være politisk interesseret, så selvom jeg måske ikke er på Christiansborg, vil jeg stadig være med til at påvirke politikken i Danmark i en bæredygtig retning.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Den nye grønne boligjobordning er jeg rigtig glad for, og det var et sjovt forhandlingsforløb. Ellers vil jeg fremhæve overenskomstforhandlingerne fra min tid som embedsmand, hvor jeg havde fornøjelsen af at forhandle med hele tre finansministre – Bjarne Corydon (S), Claus Hjort (V) og Lars Løkke (V). De aftaler har jeg altid været stolt af, fordi de har betydet en del for rigtig mange mennesker.

Hvad gør du for at koble af?

I øjeblikket er der godt nok ikke meget tid til at koble af. Men jeg løber, og jeg prøver virkelig at komme ud, selvom jeg kommer sent hjem. Jeg er ved at træne op til et halvmaraton, og det giver mig overskud at være i god form. Ellers sejler jeg i min sejlbåd om sommeren. Og det satser jeg meget på, at jeg får tid til næste sommer.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

Det er Stillidsen af Donna Tartt. Den handler om en dreng, der er på Metropolitan Museum of Art i New York, mens museet bliver bombet. Den er fantastisk og rigtig velskrevet, og man bliver fastholdt i drengens historie gennem hele bogen.

Har du en yndlings tv-serie?

Lige nu ser jeg Game of Thrones. De første sæsoner irriterede mig faktisk voldsomt, men den er spændende, og jeg kan godt lide, at de kvindelige karakterer udvikler sig så meget undervejs i serien. Ellers er jeg glad for Broen. Den har et stærkt plot, og så er jeg helt vild med Saga Norén – hun er en virkelig stærk karakter.

Hvad er din bedste juletradition?

Det er gåsen juleaften. Det er en gammel familietradition, der er rigtig rar.

Har du et motto?

Det må være Den, der kun tar' spøg for spøg og alvor kun alvorligt, han og hun har faktisk fattet begge dele dårligt af Piet Hein. Det er vigtigt ikke at tage sig selv så højtideligt og alvorligt hele tiden. Man skal sgu kunne være både selvironisk og selvkritisk.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2015?

At blive valgt til Folketinget. Det var benhårdt at føre valgkamp – man sætter virkelig sig selv på spil og lægger al sin vågne tid i det. Men det var også fantastisk at få lov at diskutere politik med en masse borgere.

Derudover troede jeg, jeg vidste, hvad det vil sige at arbejde rigtig meget. Det har jeg altid gjort. Men herinde arbejder man altså rigtig, rigtig, rigtig meget. Man skal hele tiden være klar. Enten til pressen, til at holde en ordførertale i salen eller til noget helt tredje.

Hvad ser du mest frem til i 2016?

Jeg ser frem til forhåbentligt at kende processerne herinde lidt bedre, så jeg kan få mere overskud til at komme ud i landet og møde borgerne. Jeg får min energi af at snakke med folk, så det er vigtigt for mig ikke udelukkende at sidde fast på Christiansborg.

Forrige artikel Snit af målinger viser sikker nej-føring Snit af målinger viser sikker nej-føring Næste artikel Er du stadig i tvivl? – Tag vores test Er du stadig i tvivl? – Tag vores test