Svensk folkemøde elitens fluepapir

FOLKEMØDET: Den svenske inspiration til Folkemødet på Bornholm, Almedalsveckan, er en succes blandt politisk interesserede, men begivenheden henvender sig primært til den politiske elite.
Tusindvis af mennesker samles hvert år i Almedalen på Gotland for at høre politikere debattere og tale.
Tusindvis af mennesker samles hvert år i Almedalen på Gotland for at høre politikere debattere og tale.Foto: Almedalsveckan.info
Mette Laursen

Almedalsveckan skærper den politiske interesse og er vigtig for politikere og medier, mens der er mere tvivl om, hvor stor betydning ugen egentlig har for den typiske svenske vælger.

Det vurderer to svenske redaktører på baggrund af 30 års erfaring med den svenske pendant til det nystartede danske Folkemøde, som er blevet kritiseret for at tiltrække for få almindelige vælgere.

Ikke megen kontakt
"Den politiske branche bliver både større, livligere og meget mere vital i Sverige på grund af Almedalsveckan", siger chefredaktør for Svenska Dagbladet Anders Linder til Altinget.dk og fortsætter:

"Men medborgeren kommer kun i kontakt med Almedalsveckan i ganske lille udstrækning, og indtrykket er tilmed filtreret gennem medierne. Kun få borgere deltager rent fysisk."

Direkte dialog
Men det, der gør Almedalsveckan vigtig for svenskerne, er, at folket og politikerne har mulighed for en direkte dialog, mener politisk redaktør på dagbladet Sydsvenskan Heidi Avellan:

"Når man samles i Almedalen, hvor normale vælgere og ikke kun politikere kan deltage i debatten, modtager det enormt meget opmærksomhed. Derfor føler både politikere og organisationer sig tvunget til at deltage og bruger en masse ressourcer på at få deres budskab igennem," siger hun og påpeger, at mange organisationer imidlertid drukner i informationsstrømmen til Almedalsveckan.

Uenighed om skærpet interesse
De to svenske redaktører er imidlertid ikke enige om, hvor meget den svenske vælger får ud af Almedalsveckan:

"Den politiske interesse skærpes, når så mange mennesker kan deltage i debatten. Det gælder ikke kun for politikere, men også for almindelige svenskere," siger Heidi Avellan.

Anders Linder er noget mere forbeholden over for betydningen af Almedalsveckan for de svenske vælgere.

Fakta
Almedalsveckan, også kaldet politikerugen, afholdes årligt i Visby på Gotland i Sverige. Her samles de politiske partier og diskuterer politik. Også interesseorganisationer og virksomheder arrangerer seminarer under Almedalsveckan, der forgår i starten af juli.

Traditionen startede, da Olof Palme sommeren 1968 holdt ferie i Visby. Her stillede Palme sig op på en ladvogn og holdt en spontan politisk tale. Derefter udviklede arrangementet sig, og i 1981 deltog alle svenske partier for første gang i Almedalsveckan.


Kilde: Wikipedia

"At sige, at det svenske folk sidder og venter foran tv'et på, hvad der skal ske ved Almedalsveckan, vil være noget af en overdrivelse," slutter chefredaktøren på Svenska Dagbladet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00