Anmeldelse af 
Michael Kristiansen

4 A'er: Ingen på Slotsholmen taler, som de gør i Borgen – ikke engang tæt på

Det vil altid kræve en indsats at slutte fred med de politiske dialoger i Borgen, men femte afsnit i den nye sæson rammer den igangværende debat om kulturen på de sociale medier og politikernes maniske selviscenesættelse spot on, skriver Michael Kristiansen.

Det er bare ikke så enkelt lige at vende det hele med et enkelt Instagram-opslag, skriver Michael Kristiansen.
Det er bare ikke så enkelt lige at vende det hele med et enkelt Instagram-opslag, skriver Michael Kristiansen.Foto: Mike Kollöffel/SAM Productions
Michael Kristiansen
Borgen – Riget, Magten og Æren (5:8)
Af Adam Price
Produceret af SAM Productions for Danmarks Radio i et samarbejde med Netflix

 

(SPOILERS: Læs ikke videre, medmindre du har set ugens afsnit)

Med ét gennemgående tema i hele den nye sæson af Borgen er det lidt sværere at anmelde hvert afsnit for sig.

Og et efterhånden længere liv i skiftevis medieverdenen og den politiske verden gør det faktisk heller ikke nemmere at være anmelder, når man selv har været meget tæt på alskens intriger, skelsættende beslutninger og både politisk såvel som menneskeligt sammenbrud.

Jeg var således nødt til at se sæsonens femte afsnit flere gange for at forsøge at opnå en distance til – og en accept af – plottet, de enkelte scener og dialogerne. Sådan at jeg ikke bare sidder lidt besserwizzer-agtigt og vurderer, om indholdet overhovedet har noget med mediernes og politikernes virkelige verdener at gøre.

Den overordnede fortælling fortsætter i relativt langsomt tempo med stigende kinesisk indflydelse på både Grønland og i dansk politik, et opgør og et forsoningsforsøg mellem Signe Kragh og Birgitte Nyborg, Michael Laugesens genkomst som det mest udspekulerede røvhul af en rådgiver og så selvfølgelig det gennemgående tema om Nyborg og Kathrine Fønsmarks midtvejskriser.

Jeg mærker også Martin Lidegaards (R) input som mere end blot en idé til selve plottet

Michael Kristiansen

Det indebærer både de to kvindelige hovedrollers udfordringer med at have, forvalte og ikke mindst bevare magten, og deres udfordringer med børn, huse og ikke mindst dem selv.

Kvinderne har altid for mig været de mest interessante personer i Borgen. Og det er de stadig. Mændene i serien er mere skabelonagtige og endimensionelle (med Søren Mallings figur, graverjournalist og tidligere nyhedschef Torben Friis, som en undtagelse).

Adam Price har helt åbenlyst altid været mest optaget af portrættere, komme i dybden og dvæle ved Nyborg og Fønsmarks karakterer i deres blanding af både tvivl, angst, vilje og stålsathed. Når det sker og lykkes, så rammer serien mig for alvor. Og der er masser af sådanne øjeblikke i dette afsnit.

Det specifikke tema i dette afsnit må være de sociale mediers indflydelse, betydning og forandringer på både politik, medier, den offentlige samtale – og intrige, og som medier der skiftevis er monstre der æder og fortærer al seriøsitet og omvendt agerer som en frigørende nedbryder af forældede magtstrukturer.

Her rammer afsnittet spot on på både den igangværende debat om kulturen på de sociale medier, hvor ikke mindst kvindelige debattører og kvinder generelt svines til i en grad, som er både beskæmmede og skræmmende. Men det rammer også plet, når det gælder politikernes helt maniske optagethed af at iscenesætte dem selv. 

Altinget anmelder Borgen

Efter næsten 10 års pause vender DR i et samarbejde med Netflix tilbage med en fjerde sæson af Adam Prices populære og prisbelønnede tv-serie 'Borgen'. 

I otte nye episoder får danske og udenlandske fans et gensyn med Sidse Babett Knudsen i rollen som Birgitte Nyborg, der denne gang skal navigere i det politiske magtspil som udenrigsminister i en sag om oliefund i Grønland.

Altinget vil hver uge bringe en anmeldelse af det seneste afsnit, hvor personer fra embedsværket, mediebranchen samt dansk og international toppolitik vil fælde dom over de enkelte episoder. 

Anmelderpanelet består af: 

  • Anders Fogh Rasmussen, tidligere statsminister og generalsekretær i Nato
  • Mogens Lykketoft, tidligere udenrigsminister og formand for FN's Generalforsamling 
  • Anna Libak, udlandsredaktør på Weekendavisen
  • Agnete Gersing, tidligere departementschef i Uddannelses- og Forskningsministeriet
  • Mette Østergaard, chefredaktør på Berlingske
  • Michael Kristiansen, politisk kommentator og tidligere særlig rådgiver for Anders Fogh Rasmussen
  • Paula Larrain, journalist og forfatter
  • Jakob Nielsen, chefredaktør på Altinget

Hver søndag aften kan du desuden lytte til et nyt afsnit af podcasten 'Bidt af Borgen', hvor Altinget inviterer en række gæster i studiet til serienørderi og til at dele deres erfaringer og perspektiver fra et liv i dansk toppolitik.

Du kan finde afsnittene der, hvor du lytter til dine podcasts.

Mette Frederiksen (S) har i sin tid som statsminister taget de sociale medier til et niveau, som ikke tidligere er set i dansk politik, og hun er jo helt oplagt inspirationen til den fiktive statsminister Signe Kraghs figur. Både helt generelt og til hele temaet i dette afsnit.

Birgitte Nyborg kaster sig ud i den diabolske selviscenesættelse, hvor antallet af likes pludselig bliver vigtigere end indhold, hvor selvværdet aflæses i antallet af følgere, og hvor popularitet og status afkodes og afgøres i delinger og nye likes. Som så meget andet føles det fantastisk i starten og ender som et helvede, og det gør det givetvis også for Nyborg.

Stort set alle 179 MF'ere kæmper hver dag en indædt kamp for overhovedet at få hul igennem og bare smage en smule af det afrodisiakum som SoMe-popularitet kan give.

Mette Frederiksen har været eminent, ikke mindst på Instagram, og alle andre politikere har været og er statister på det medie. Pernille Vermund (NB), Lars Boje Mathiesen (NB) og Alex Vanopslagh (LA) er nogle af de få andre politikere, der har formået at bruge sociale medier til at opbygge deres brand og profil.

På den måde åbner afsnittet en reel debat om, hvorvidt politik risikerer at blive et SoMe-spil mere end en politisk kamp. Men når det er sagt, så er det faktisk en ekstrem svær disciplin at få en profil på de sociale medier – og som ikke lige lader sig løse med lidt Laugesen-spin og et opslag med den amerikanske udenrigsminister.

Læs også

De fleste ministre og partiledere henslæber faktisk en tilværelse med et ganske beskedent antal likes, nærmest uanset hvad de slår op. Ja, her stikker den tidligere rådgiver i mig vist alligevel hovedet lidt frem. Det er bare ikke så enkelt lige at vende det hele med et enkelt Instagram-opslag – og det er ikke så kynisk, at man bare kaster børn, Kongeriget og alle andre under bussen, hvis det lige giver fem gode minutter i Aftenshowet! Tro mig, hvis du tør.

Men tilbage til fiktionen. Kathrine Fønsmarks tab af autoritet, magt og anstændighed sker i samme opskruede tempo som en shitstorm på Twitter. Et medie der i dansk sammenhæng stadig er et helt elitært forum, som ikke desto mindre er vigtigt og definerede – ikke mindst i medieverden.

Det interessante i konflikten mellem studievært og chef er, at man sådan set kan holde med dem begge. Studieværten Narciza Aydin er både uprofessionel og fandenivoldsk, når hun går uden for manuskript, og hun er både illoyal og oprørsk, når hun udtaler sig til andre medier om mundkurve og uden filter tweeter om opsigelser. Fønsmark har som chef både ret i sin kritik, men hun er helt håbløs, når hun hælder skidtspanden ud over hele redaktionen.

Jeg ved ikke, om Adam Price vil sige noget med, at vi alle har et ansvar for at opføre os ordentligt over for hinanden – både ansigt til ansigt og når vi slipper os selv løs på de sociale medier? Det er i hvert fald en vigtig pointe. Vi kræver – og skal kræve – at blive behandlet ordentligt. Også hinanden. Men vi skal også se og mærke bjælken i egne øjne, når vi går i gang på de sociale medier.

Jeg vil altid have særlig svært de politiske dialoger i Borgen

Michael Kristiansen

Afslutningsvis må det være på sin plads med lidt generelle og mere personlige refleksioner over Borgen som fænomen og serie. Og her må jeg sige, at portrætterne af Birgitte Nyborg og Kathrine Fønsmark er både fascinerende og mere autentiske og mange facetterede end kvindelige portrætter normalt er i danske serier og film.

Det skal selvfølgelig også tilskrives Sidse Babette Knudsens og Birgitte Hjorth Sørensens fabelagtige skuespilpræstationer. De to karakterer er hele serien værd og må også være det værende fundament for Borgens succes i udlandet. Det er spændende, unikt og dragende.

Jeg synes også, at det overordnede tema i den nye sæson fungerer godt, og jeg mærker også Martin Lidegaards (R) input som mere end blot en idé til selve plottet; embedsmændene fylder mere, og det er et helt afgørende løft i forhold til de tidligere sæsoner, hvor spin og spindoktorer fyldte lige vel rigeligt.

Jeg vil altid have særlig svært de politiske dialoger i Borgen, fordi ingen politikere, ministre, embedsmænd eller rådgivere taler i virkelighedens verden – ikke engang tæt på. Men jeg har sluttet fred med det for længst, og jeg gør det gerne igen. Jeg glæder mig allerede til næste afsnit.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Kristiansen

Direktør, Kristiansen+Partners, journalist, tv-vært, fhv. særlig rådgiver, statsminister Anders Fogh Rasmussen (V)
journalist (DJH. 1989)

Adam Price

Manuskriptforfatter, dramatiker, madanmelder, restauratør

Sidse Babett Knudsen

Skuespiller
skuespiller (Théàtre de l'Ombre, Paris, 1990)









0:000:00