4 ud af 10 ønsker forandring i Kongehuset

MÅLING: Mere end hver tredje dansker ønsker enten afskaffelse eller en modernisering af Kongehuset, viser ny meningsmåling. Kongehuset skulle have meldt tidligere ud om prins Henriks demens, siger kongehusekspert. 

Foto: /ritzau/Jacob Jørgensen
Kristoffer Kvalvik

Mere end hver tredje dansker ønsker at ændre Kongehusets rolle i det danske samfund. 

28 procent mener, der er behov for at modernisere Kongehuset, mens ti procent vil afskaffe det helt, viser en ny måling foretaget for Altinget.

Målingen er foretaget, før hoffet onsdag oplyste, at prins Henrik lider af demens. Den viser, at et flertal på 57 procent går ind for at bevare Kongehuset uden forbehold. 

Forfatter og kongehusekspert Søren Jakobsen kritiserer Kongehuset for at have håndteret netop situationen omkring prins Henriks sygdom dårligt.

"Det har skadet omdømmet, at meldingen har været så længe undervejs. Demens opstår ikke på en uge," siger han.

"Det er noget, familien har vidst i længere tid, og det er klart, at det har været en stor fejltagelse, at man har ladet prins Henrik tage til Frankrig uden rådgivning," siger Søren Jakobsen med henvisning til den episode, hvor prins Henrik meddelte, at han ikke vil begraves i Roskilde Domkirke.

Søren Jakobsen mener, at meningsmålingen om Kongehuset kunne have fået et andet resultat, hvis Kongehuset havde meldt ud tidligere.

”Prins Henrik har skadet kongehuset. Men vi taler om en mand, der er ude af balance, og har været syg. Og desværre har Kongehuset været for længe om at melde ud om hans sygdom. Det ville have skabt en mere menneskelig forståelse for hans optræden," siger Søren Jakobsen

Han mener desuden, at prins Henriks uændrede apanage efter pensionen i 2015 har bidraget til øget skepsis i befolkningen.

”En pension på 8,5 millioner kroner er eksorbitant højt, når man ikke vil deltage i noget som helst. Hvis Prins Henrik var en gentleman, ville han kontakte Statsministeriet og få justeret sin apanage. Det har hans sygdom desværre forhindret ham i at gøre i tide," siger Søren Jakobsen.

Han mener, at Kongehuset må tage meningsmålingen alvorligt.

”Hele hofstaben og regenten og kronprinsparret skal læse det her. Det er en advarsel om, at situationen omkring prins Henrik har sat sig i befolkningens tilslutning til Kongehuset,” siger Søren Jakobsen.

Et moderne kongehus
Tidligere målinger om befolkningens opbakning til Kongehuset har vist, at mellem 70 og 80 procent vil bevare det. I Altingets nye måling er det 57 procent, der vil bevare Kongehuset i sin nuværende form. De tidligere målinger har dog ikke haft valgmuligheden for en modernisering.

Gruppeformand for Konservative, Mette Abildgaard, er lettet over den lave tilslutning til en afskaffelse af Kongehuset og dermed indførelse af republik.

”Jeg glæder mig først og fremmest over, at det kun er ti procent, der ønsker Kongehuset afskaffet. Når man tænker på, hvor mange der stemmer på Enhedslisten i Danmark, så havde jeg frygtet et højere tal,” siger hun.

De 28 procent, der vil have en modernisering af Kongehuset, tager Mette Abildgaard seriøst.

”Man skal tage det alvorligt, at 28 procent af danskerne mener, at Kongehuset skal bevares, men i en moderniseret form. Det er mit indtryk, at Kongehuset tager det alvorligt allerede i dag,” siger hun og henviser til blandt andet Kongehusets tilstedeværelse på de sociale medier.

"Det er et forsøg fra Kongehuset på at vise et moderniseret kongehus i øjenhøjde. Så meget, som det nu er muligt, når man er et kongehus," siger Mette Abildgaard.

Enhedslisten bifalder reformer
Enhedslistens kulturordfører, Søren Søndergaard, er glad for, at så mange vil modernisere Kongehuset.

”Personligt er jeg jo republikaner og synes, at det er et grundvilkår i et demokrati, at man ikke har folk født ind i bestemte stillinger," siger han.

Søren Søndergaard kan godt se, at der ikke er flertal for en afskaffelse, men henviser i stedet til en reformering.

"Vi har foreslået forskellige måder at reformere Kongehuset på. Så jeg er meget glad for, at der er en stigende opbakning til det,” siger han.

Søren Søndergaard peger ligesom kongehuseksperten på sagen om prins Henrik som en mulig årsag til folks holdning om en modernisering af Kongehuset.

”Jeg har da hørt folk sige, at hele sagen omkring prins Henrik måske peger i retning af, at det for en sikkerheds skyld ville være en god idé, at Kongehuset ikke er for meget involveret i den politiske proces. Sygdom kan jo ramme alle,” siger kulturordføreren.

Kongehuset har ikke ønsket at kommentere målingen.

Dokumentation

Hvad får Kongehuset i apanage?
Dronning Magrethe II – 74,8 millioner kroner

Kronprins Frederik – 18,8 millioner kroner

Prins Henrik – 8,5 millioner kroner

Prins Joachim – 3,7 millioner kroner

Grevinde Alexandra – 2,5 millioner kroner

Grev Ingolf – 1,7 millioner kroner

Prinsesse Bendikte – 1,3 millioner kroner

Samlet apanage til Kongehuset – 113,4 millioner kroner

Kilde: Regeringens finanslovsforslag for 2018


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

H.K.H. Prins Henrik af Danmark

Prins, greve de Laborde de Monpezat

Mette Abildgaard

MF og politisk ordfører (K), formand for Statsrevisorerne
cand.soc. i offentlig forvaltning og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

Søren Bo Søndergaard

MF (EL), fhv. MEP, Folkebevægelsen mod EU
HF (Gentofte Statsskole 1974), svejser og skibsbygger (Lærlingeskolen på B&W Skibsværft 1975)









0:000:00