40 år i dag: Otte nedslag i Ammitzbølls politiske liv

FØDSELSDAG: Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA) fylder 40 år i dag. Her er otte nedslag fra ungdomsparti til ministerbil.

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Kristoffer Kvalvik

Fra Radikal ungdomspolitiker til stifter og formand i eget parti og nu minister for et helt tredje.

Simon Emil Ammitzbøll (LA) har ikke taget den lige vej til den ministerpost, han sidder med i Økonomi- og Indenrigsministeriet.

Altinget er gået i arkivet og giver dig her et rids over den liberale politikers karriere.


/ritzau/Henrik Schütt

Simon Emil Ammitzbøll startede sin politiske karriere i Radikal Ungdom, hvor han også var formand fra 2000 til 2003.

Han blev opstillet i Næstvedkredsen og valgt ind i Folketinget i 2005. Billedet her er fra Radikales Landsmøde samme år.

Ammitzbøll blev over tid kendt som en stærk liberal stemme i Radikale Venstres folketingsgruppe.


/ritzau/Jens Dresling

Det tog dog ikke mere end fem år i Folketinget for Radikale, før Simon Emil Ammitzbøll forlod partiet under stor mediebevågenhed. Det skyldtes interne uenigheder, som han blandt andet luftede i en kronik i Berlingske.

Han sagde, at daværende formand for Radikale Margrethe Vestager begik "forræderi" over for partiets principper ved blandt andet at pege blindt på Helle Thorning som statsminister. En samtale mellem Simon Emil Ammitzbøll og Margrethe Vestager resulterede i hans udmeldelse måneden efter.


/ritzau/Miriam Dalsgaard

I januar 2009 var Simon Emil Ammitzbøll tilbage i rampelyset. Denne gang som stifter og formand for det nye parti Borgerligt Centrum.

Ved pressemødet brugte han udtrykket 'Big Mother' om det, han mente, var en formynderisk stat, som partiet ville forsøge at bekæmpe.

"Med et bombardement af tåbelige regler og forbud har politikerne nemlig skabt et Big Mother-samfund, hvor misforstået omsorg fratager danskerne retten til selvbestemmelse," uddybede Simon Emil Ammitzbøll ved en anden lejlighed.


/ritzau/Stine Bidstrup

Knap halvandet år efter at have sagt farvel til Radikale og et halvt år efter lanceringen af Borgerligt Centrum, skiftede Ammitzbøll igen parti. Flankeret af Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, fortalte han, at han havde forladt sit eget parti til fordel for det nystiftede Liberal Alliance. 

I Liberal Alliance fik han hurtigt centrale poster som politisk ordfører og gruppeformand. 


/ritzau/Finn Frandsen

I 2011 stiller Ammitzbøll for første gang op i en folketingsvalgkamp uden at være radikal. På et pressemøde fortæller Simon Emil Ammitzbøll om Liberal Alliances reformplan under valgkampen. 

Partiet bliver valgt ind for første gang med fem procent af stemmerne. 


/ritzau/Lars Krabbe

Simon Emil Ammitzbøll var stor modstander af den offentlighedslov, der blev indført under Helle Thorning-Schmidts regering i 2014. Under lovbehandlingerne talte Ammitzbøll dunder imod den, og et stykke tid efter, den blev indført, sagde han blandt andet:

"Det vil sige, at regeringen ikke alene har snydt deres vælgere. De har tilsyneladende også snydt deres egne folketingsgrupper." 

I dag står der i grundlaget for VLAK-regeringen, at loven skal lempes, men det er ikke sket endnu.

 
/ritzau/Anders Rye Skjoldjensen

Liberal Alliance går markant frem ved valget i 2015. Med 13 mandater og 7,5 procent af stemmerne bliver de det femtestørste parti i Folketinget.  


/ritzau/Jens Dresling

I 2016 giver Liberal Alliance statsminister Lars Løkke Rasmussen et ultimatum. De kræver en sænkelse af topskatten, ellers vil de vælte regeringen.

Nogle måneder senere kommer flere LA-politikere kørende ind mod Amalienborg. En af dem er Simon Emil Ammitzbøll, der nu er blevet økonomi- og indenrigsminister – Liberal Alliance er i regering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00