7. december: Aleqa Hammond

JULEKALENDER: Aleqa Hammond respekterer Søren Espersen, selvom hun mener, at mange af hans idéer om Grønland og grønlændere er malplacerede. Her kan du også læse, hvad hun serverer på julebordet 25. december.

Hvorfor gik du ind i politik?

Jeg gik ind i politik det år, jeg fyldte 40. Jeg var i en god alder, stadig meget ung og livlig, og havde overskud til udfordringer. Jeg havde meget at give og mange gode idéer, som man kan bruge i politik.

Hvilken politiker har været en inspiration for dig?

Det har den tidligere landsstyreformand Lars Emil Johansens mor, Elisabeth Johansen, som var den første landsrådskvinde – den første kvindelige politiker i Grønland. Hun kommer fra samme lille by, som jeg gør.

Hun talte store ord om, at vi selv skal bestemme over vort eget land. Hun talte om at tage ansvaret i egen hånd og at stå ved vores værdier. Og hun kommanderede rundt med mændene og sagde, hvad de skulle gøre for at tingene kunne fungere bedst muligt.

Det var banebrydende og helt fantastisk.

Hvilken politiske modstander har du mest respekt for?

Søren Espersen. Han siger alt det modsatte af, hvad jeg ville have sagt. Han har nogle sjove idéer om Grønland og grønlændere, som er fuldstændig malplacerede. Men han engagerer sig i spørgsmålet om Grønland og er med i debatten.

Er du stadig i politik om fem år?

Ja, helt sikkert. Man kan være et politisk menneske, uanset om man er folkevalgt eller ej. Det er en måde at leve på, at man har en personlig indstilling til det politiske samfund. Det vil jeg altid have.

Hvad er den bedste politiske aftale, du har været med til at lave?

Jeg har været aktiv for at fremme selvstyreaftalen. Jeg har ikke været med til at forhandle det, men jeg har været med i processen og med til at informere befolkningen om selvstyreaftalens indhold.

Den vigtigste aftale, der blev forhandlet i den tid, var jeg med i kredsen om. Det er jeg meget stolt af.

Hvad gør du for at koble af?

Jeg bager og laver mad. Og så elsker jeg at dække et godt bord med god mad og invitere de peroner, som jeg forsømmer til hverdag. Så giver jeg mig god tid til at være sammen med dem, og jeg står gerne og laver mad i timevis for mine gæster.

Hvad er den bedste bog, du har læst i år?

'Trappetrin til himlen' af Lorna Byrne. Den får mig til at tænke på livet og giver mig lov til at bevæge mig i en helt anden dimension, end jeg plejer.

Den har givet mig indsigt i, at der findes andet end bare det liv, vi kender til.

Har du en yndlings tv-serie?

Jeg elsker at se 'Desperate Housewives', også selvom det er genudsendelser. Kvinderne er smukke og intelligente, og så slås de også om de mest banale ting, som vi alle går rundt og snakker om.

Alle kan se sig selv et eller andet sted i en af figurerne. Jeg kan se mig selv lidt i hver af figurerne. Det er sjovt, og jeg tror også, det er en af årsagerne til, at det er blevet så stor en succes.

Hvad er din bedste juletradition?

Jeg er en julenisse og elsker alt ved jul. Min jul skal være i Grønland, og det er også der, julemanden kommer fra.

Jeg er altid vært 25. december, hvor jeg inviterer familiemedlemmer til stort julebord. Jeg er vokset op med, at min mor var vært, så den tradition har jeg bragt videre.

Jeg serverer moskusokser, rensdyr, ryper, alke og laks. Alt det bedste fra den grønlandske natur.

Har du et motto?

Tro er ikke at vide.

Man skal ikke tro så meget, for det svarer ikke til at vide det. Mange er låst inde i nogle tanker og idéer, fordi de tror, de passer. Men man ved det jo ikke, medmindre man selv gør det.

Hvad er det mærkeligste eller bedste, der er sket for dig i 2015?

Jeg er fyldt 50. Jeg føler mig meget ung. Det er en mærkelig alder, jeg er havnet i, hvor jeg er midt imellem. Jeg kan sagtens omgås unge mennesker og have det rigtig godt, men samtidig kan jeg også have det godt med ældre mennesker.

Hvad ser du mest frem til i 2016?

Jeg glæder mig til en bedre finanslov for Grønland og til at tage kampen op med den danske regering for at sikre, at retssikkerheden bliver højnet i Grønland via Folketinget.

I det hele taget glæder jeg mig til mit videre politiske arbejde, som er mit største drive.

Forrige artikel Handicappede kan vente nye besparelser Handicappede kan vente nye besparelser Næste artikel 100.000 offentlige patienter på privathospital 100.000 offentlige patienter på privathospital