80 år: Her er syv Uffe Ellemann-citater og ét, han aldrig har sagt

Tidligere udenrigsminister og tidligere formand for Venstre, Uffe Ellemann-Jensen, fylder 80 og har altid været god for et godt citat. Her er et lille udvalg.

Uffe Ellemann-Jensen (V) har fødselsdag. Her ses han tidligere på året med sin søn, formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen (V), til Venstres landsmøde. (Arkivfoto)
Uffe Ellemann-Jensen (V) har fødselsdag. Her ses han tidligere på året med sin søn, formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen (V), til Venstres landsmøde. (Arkivfoto)Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Nickolaj Storgaard Oksen

Venstres nestor, koryfæ og tidligere formand Uffe Ellemann-Jensen fylder 80 år.

Den bramfrie tale er velkendt for de fleste, og manden bag har sat et vedvarende aftryk på dansk politik.

Vi har samlet en række af den tidligere udenrigsministers citater gennem årene og så ét, han aldrig har sagt.

Uffe Ellemann-Jensen på Folketingets talerstol i 1979. (Arkivfoto)
Uffe Ellemann-Jensen på Folketingets talerstol i 1979. (Arkivfoto) Foto: Bjarne Lütchke/Ritzau Scanpix

Skal en venstremand have jord under neglene?

Efter folketingsvalget i 1979 opstod der uroligheder i Venstre. Uffe Ellemann-Jensen var partiets politiske ordfører. Venstre rykkede fra at være et klassisk bondeparti til også at appellere til en bred skare af byvælgere. I portrættet af Uffe Ellemann-Jensen "På kant." beskrives det, at venstrekollegaen Niels Anker Kofoed mente, at rigtige venstremænd burde have jord under neglene. Hertil svarede den daværende politiske ordfører:

"Det er bedre at have rene negle end jord mellem ørerne"

EM-triumfen i 1992 skulle fejres. Og det kom belejligt for udenrigsministeren. (Arkivfoto)
EM-triumfen i 1992 skulle fejres. Og det kom belejligt for udenrigsministeren. (Arkivfoto) Foto: Ukendt/Ritzau Scanpix

EM-finalen, der stjal opmærksomheden

Efter danskernes nej til Maarstricht-traktaten i 1992, et nederlag for Uffe Ellemann-Jensen, der nu var udenrigsminister, blev verden beriget med denne lidt fikse omskrivning af et klassisk citat.

"If you can’t join them, beat them"

Det velanrettede og yderst effektive lille stykke spin endte med at flytte fokusset fra den tidligere udenrigsministers nederlag, til skue for verdenspressen, og over på EM-miraklet.

Det var dog ikke Uffe Ellemann-Jensen selv, der fandt på omskrivningen, men i stedet daværende direktør ved De Forenede Bryggerier, Michael C. Iuul. Det udtalte Ellemann-Jensen selv i en DR-dokumentar om finaledagen.

De to kandidater til statsministerposten venter på resultatet ved valget i 1998. (Arkivfoto)
De to kandidater til statsministerposten venter på resultatet ved valget i 1998. (Arkivfoto) Foto: Bent Midstrup/Nf-Nf/Ritzau Scanpix

Ville gøre Statsministeriet mindre

I et interview til Berlingske Tidende under folketingsvalgkampen i 1998 reflekterede Uffe Ellemann-Jensen over, hvad han ville gøre med ministerierne efter et vundet valg.

Han ville blandt andet gøre Statsministeriet mindre.

"Nyrup begik fejl, da han begyndte at blande sig i de andre ministeriers arbejde," sagde han og medgav, at statsministeren selvfølgelig ind i mellem bliver nødt til at blande sig:

"Men man kan blande sig på mange måder. Man behøver f.eks. ikke at sætte sig ned midt i det hele og kræve alle papirerne. Man kan nøjes med at udstikke nogle retningslinjer," mente Ellemann.

Han fik dog som bekendt ikke brug for planerne, da Poul Nyrup Rasmussen vandt valget.

Støder folk fra mig

Under samme valgkamp sluttede Ellemann et større interview af med at åbne for lidt mere personlige overvejelser.

"Jeg har haft et problem med, at jeg støder folk fra mig, fordi jeg opfattes som stædig og arrogant. Fordi jeg har min egen form, og jeg vil ikke have, at andre skal bestemme. Det eneste, jeg har gjort her i valgkampen, er, at Alice har fået mig til at gå i en mere mørkeblå skjorte, selv om jeg hellere vil gå med den, jeg plejer," sagde han blandt andet.

Det var også i dette interview, han erklærede, at "Socialdemokratiet kører en vulgær valgkamp, når de bestandigt fremhæver deres glansnummer med de rige kommuner, der skal tvinges til at tage flygtninge".

Valgkampen og et stort fokus på Poul Nyrup og Uffe Ellemann-Jensen er anset som skelsættende i dansk politik. Hvor dokumentarfilmen "kandidaterne", som fulgte de to partiformand tæt, var et nybrud i personificeringen ved dækningen af et dansk valg.

Den var ikke hjemme

I den sidste slutspurt af valgkampen, på valgdagen, blev venstreformanden citeret på forsiden af Ekstra Bladet med ordene:

”Den er hjemme”.

Et citat han siden er blevet skudt i skoene mange gange. Men Uffe Ellemann-Jensen har aldrig sagt de ord - det siger både han selv og den journalist, der lavede interviewet en sen nattetime. Flere har spekuleret i om netop den forside kostede Uffe Ellemann valget.

Du kan læse mere om den sag her.

Uffe Ellemann-Jensen til TV-avisens fyrre års jubilæum i 2005, hvor han selv har arbejdet. (Arkivfoto)
Uffe Ellemann-Jensen til TV-avisens fyrre års jubilæum i 2005, hvor han selv har arbejdet. (Arkivfoto) Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Ytringsfrihed er også for de dumme

Vi går ind i det nye årtusinde. I et indlæg i Berlingske 26. oktober 2005, i forbindelse med Muhammed-tegningsdebatten, skrev Uffe Ellemann-Jensen dette citat: 

"Min gamle, kloge far sagde engang: Ytringsfrihed er en ret til at skrive og tale, ikke en pligt! Men naturligvis: Ytringsfriheden er i sin natur ubegrænset, og den gælder for alle, også de dumme og provokerende."

Det skete som et modsvar til Jyllands-Posten udgivelse af Muhammedtegninger, som han kaldte en "pubertetsagtig demonstration af sin ytringsfrihed". 

Uffe Ellemann-Jensen, der ellers havde holdt sig ude af den offentlige debat i et par år, opfodrede, på sin helt egen måde, til besindelse.

Lisbeth Knudsens tres års fødselsdag i 2013. (Arkivfoto)
Lisbeth Knudsens tres års fødselsdag i 2013. (Arkivfoto) Foto: Linda Henriksen/Ritzau Scanpix

En opsang til danskerne

Det sidste citat er det nyeste. En opsang til folket, der handler om danskernes indstilling til udlændingeområdet, EU og globalisering.

I et interview i B.T. 22. april 2013 udtalte fødselaren:

"Jeg er opdraget i et frit og liberalt hjem. Jeg har aldrig følt mig truet af andre kulturer, andre kulører eller andre måder at tænke på. Om 30 år vil der være stadig flere kulører i hovedet på de folk, der går rundt på vores gader. Og vi vil selv bevæge os meget mere rundt. Det er også nødvendigt, at vi åbner os, hvis vi stadig vil stå stærkt til den tid".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Uffe Ellemann-Jensen

Fhv. udenrigsminister (V), MF og partiformand
cand.polit. (Københavns Uni. 1969)

Poul Nyrup Rasmussen

Protektor, Det Sociale Netværk/headspace Danmark, fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. formand, PES & LORC, fhv. MEP
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00