Akademiker-formand om dagpengeforslag: "Det er mærkeligt, at det er en socialdemokratisk regering, der lægger an til sådan en unødvendig nedskæring"

Formand for akademiker-fagforeningen DM, Camilla Gregersen, er blandt de hårde kritikere af regeringens forslag om at skære i dagpengene til dimittender. "Vi opnår kun fattigere og mere pressede unge," siger hun.

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

"Det er generationstyveri og et anslag mod dagpengesystemet”. 

Sådan sammenfatter formand for akademiker-fagforeningen, DM, Camilla Gregersen sin kritik af regeringens forslag om at sænke dagpengene for nyuddannede uden børn, den såkaldte dimittendsats.

“Det er helt sort at skære i de unges dagpenge. Der lader til at være en myte om, at de nyuddannede går og danderer den, men de er i forvejen topmotiverede for at komme i job. De kommer ikke hurtigere i job af at få endnu mindre i dagpenge. Vi opnår kun fattigere og mere pressede unge ved at skære i dagpengene til dimittender, og det er i forvejen en presset generation,” siger Camilla Gregersen. 

Skal få flere i arbejde

Forslaget er en del af regeringens store reformudspil "Danmark kan mere I", som Mette Frederiksen, Nicolai Wammen og Peter Hummelgaard præsenterede ved et pressemøde tirsdag formiddag.

Regeringen vil sænke satsen for dimittender under 30 år fra 13.815 kroner til 9.500 kroner og for dimittender over 30 til 12.000 om måneden. Forsørgere bliver ikke ramt.

Regeringens formål er med egne ord at "stramme dimittendordningen, så dimittender kommer hurtigere i arbejde".

Men Camilla Gregersen mener, at nyuddannede allerede i dag har et højt økonomisk incitament til at finde et job. Ifølge DM fordobler eller tredobler medlemmerne af fagforeningen typisk deres indtægt, når de går fra dagpengesats til det første job.  

Camilla Gregersen er også bekymret for, om udsigten til en lavere dagpengesats vil få færre unge til at melde sig ind i fagforening og en A-kasse. 

“Det er mærkeligt, at det er en socialdemokratisk regering, der lægger an til sådan en unødvendig nedskæring, som også risikerer at føre til en faldende organisationsgrad,” siger hun.  

For at imødekomme den udfordring foreslår regeringen dels at øge skattefradraget for fagforeningskontingenter fra 6000 til 7000 kroner årligt, dels at hæve den maksimale dagpengesats for dem, der har været nogle år på arbejdsmarkedet, med op til 5000 kroner om måneden i forhold til i dag. Den forhøjede sats skal dog kun kunne opnås i de første tre måneder. 

Mister mulighed for billig bolig

Regeringens argument for, at det er rimeligt at skære i de unges dagpenge er, at forringelsen vil gøre mindre ondt på de nyuddannede end mange andre, fordi de kommer fra SU og stiger markant i indtægt, selv om de ikke får noget job efter endt uddannelse.

"I dag er det sådan at unge kan gå direkte fra SU og markant op i ydelse fra det ene øjeblik til det andet. Er det rimeligt? Vi mener det ikke," sagde statsministeren ved pressemødet.

Men Camilla Gregersen køber ikke argumentet.   

“Når de studerer, har de unge jo også typisk studiejob og lån, og når de er færdige med at studere mister de muligheden for kollegiebolig og en række studierabatter rundt omkring,” siger hun.  

DM så gerne, at regeringen i stedet sætter ind med en bedre indsats for at matche de nyuddannede med en arbejdsgiver. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Camilla Gregersen

Formand, DM, næstformand, Akademikerne, medlem, Dataetisk Råd
cand.mag (Roskilde Uni. 2004), MBA (SDU. 2018)

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Nicolai Wammen

Finansminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2001)

0:000:00