Altinget udvider sit debatunivers med seks nye skribenter

Altinget opruster endnu engang på debatfronten med nye faste skribenter, der løbende vil bidrage med kommentarer om dansk og international politik. Mød dem alle seks her.

Foto: Finn Frandsen, Niels Ahlmann Olesen, Mathias Eis, Linda Kastrup og pressefoto/Ritzau Scanpix og Liberal Alliance
Martin Mauricio

Altingets læsere vil fremover få glæde af endnu flere knivskarpe kommentarer, når seks nye debattører indtræder i vores faste skribentkorps.

Det nye hold består af en udenrigspolitisk nestor, en brobygger, en tidligere retsordfører, en anerkendt juraprofessor og to unge borgerlig-liberale debattalenter, som alle vil give deres syn på tidens politiske tendenser og højaktuelle sager i både Danmark og det internationale samfund.

Flere har allerede haft deres debut i Altingets debatspalter, og du kan se deres indlæg og læse mere om dem alle seks her:

Özlem Sara CekicÖzlem Cekic, generalsekretær for Brobyggerne og tidligere folketingsmedlem for SF

Özlem Cekic (f. 1976) har i flere år været en aktiv stemme i den danske samfundsdebat. Hun sad i Folketinget for SF fra 2007 til 2015, hvor hun i løbet af årene blandt andet var social-, sundheds-, psykiatri og kulturordfører. 

Efter sin exit fra Christiansborg og dansk politik stiftede hun foreningen "Brobyggerne", som vil mindske afstanden mellem mennesker, der er politisk uenige gennem initiativer som dialogkaffe og samtalesaloner. Her sidder hun som generalsekretær. 

Foruden sit politiske arbejde og engagement i civilsamfundet er Özlem Cekic forfatter til flere bøger, herunder bestsellerne 'Tak for kaffe' og 'Hvorfor hader han dig, mor?' samt børnebøgerne 'Ayse og alle de andre'.

LÆS: Özlem Cekic: Politibetjenten “mistede respekten” for mig, fordi jeg er muslim – og ingen sagde ham imod

Kristian HegaardKristian Hegaard, ekstern underviser ved Københavns Universitet og tidligere folketingsmedlem og retsordfører for Radikale Venstre

Kristian Hegaard (f. 1991) var i flere år frontmand for den retspolitiske linje i Radikale Venstre, hvor han sad som retsordfører fra 2019 til sin exit fra dansk politik i 2021. I samme periode sad han som næstformand i Folketingets Retsudvalg. 

Foruden sin erfaring fra Christiansborgs lange gange, har han siddet 11 år som byrådsmedlem i Fredensborg Kommune. Han har en kandidatgrad i jura fra Københavns Universitet, hvor han i dag selv er tilknyttet som ekstern underviser ved Det Juridiske Fakultet.

Kristian Hegaard vil primært bruge sin politiske erfaring til at kommentere den retspolitiske debat, herunder udviklingen i Minkkommissionen, hvor han selv har siddet med til samtlige vidneafhøringer.

LÆS: Hegaard: Jeg har siddet med til alle Minkkommissionens afhøringer. Her er tre ting, jeg har studset over

Camilla SøeCamilla Søe, liberal debattør

Camilla Søe (f. 1990) har de seneste år markeret sig som en markant stemme i samfundsdebatten om blandt andet ligestilling, MeToo og ledelse. 

Hun har en cand.merc. fra Copenhagen Business School og arbejder til daglig som public affairs-konsulent. Ved siden af er hun politisk aktiv som medlem af Venstre. 

Camilla Søe blev for alvor en stemme i den offentlige debat, da hun i 2020 var blandt de fire initiativtagere til #EnBlandtOs, som var en oprør mod sexisme i dansk politik. Med 322 underskrifter og 79 vidneberetninger var bevægelsen med til at sætte fokus på sexisme og usund kultur i partier, kommuner, regioner og på Christiansborg.

Sammen med de øvrige initiativtagere modtog hun Nina Bang Prisen i 2021 for sin indsats.

Mogens LykketoftMogens Lykketoft, tidligere udenrigsminister og formand for FN's generalforsamling

Mogens Lykketoft (f. 1946) har et CV mere omfattende end de fleste. Foruden sin politiske erfaring som finansminister og senere partiformand for Socialdemokratiet i perioden fra 2001 til 2005, har han stor erfaring med international politik fra sin tid som udenrigsminister og ikke mindst som formand for FN's generalforsamling (2015-2016).

Han sad efterfølgende på posten som Folketingets formand fra 2015 til 2019 og som vært på det udenrigspolitiske tv-magasin 'Ellemann & Lykketoft' med Uffe Ellemann på TV 2 News.

Han vil særligt bidrage med kommentarer om Danmarks udenrigspolitiske forhold og tidens internationale kriser og politiske udvikling. Herunder arbejdet med FN's 17 verdensmål, som han stod fader til under sin formandstid i FN's generalforsamling.

LÆS: Mogens Lykketoft: Verdensmålene er et frontalt opgør med den neoliberale filosofi

Mads StrangeMads Strange, formand for Konservative Studerende på Københavns Universitet

Mads Strange (f. 1999) har med sin deltagelse i de indledende runder til DM i Debat og en skarp klummepen vist sig som en ung, borgerlig debatkomet.

Han studerer til daglig statskundskab ved Københavns Universitet, hvor han også er formand for Konservative Studerende.

Han arbejder derudover som politisk rådgiver i Liberal Alliance. 

Eva SmithEva Smith, professor emerita ved Københavns Universitet

Eva Smith (f. 1946) er en af landets mest anerkendte juraeksperter. Hun er tilknyttet Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet, hvor hun tilbage i 1990 blev udnævnt som Danmarks første kvindelige professor i retsvidenskab. 

Ligesom Kristian Hegaard vil Eva Smith primært bidrage med kommentarer med retspolitiske perspektiver. Her kan hun foruden sin forskererfaring trække på sin erfaring som tidligere formand for Det Kriminalpræventive Råd. 

Hun er ligeledes æresdoktor ved Lund Universitet i Sverige, og senest blev hun hædret med DR's formidlingspris, Rosenkjærprisen, der årligt uddeles til en person, "der evner at gøre vanskeligt stof tilgængeligt og formidle forståeligt og levende".

LÆS: Eva Smith: Fandt Nick Hækkerup en kattelem i sidste øjeblik?

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Lykketoft

Formand, Energinet Danmark, fhv. formand for Folketinget, fhv. MF (S), fhv. udenrigs- og finans- og skatteminister, fhv. partiformand, fhv. formand, FN's generalforsamling
cand.polit. (Københavns Uni. 1971)

Özlem Sara Cekic

Generalsekretær, Brobyggerne – Center for Dialogkaffe, foredragsholder, forfatter, TedSpeaker, debattør, fhv. MF (SF)
sygeplejerske (Hovedstadens Sygehusfællesskab 2000)

Kristian Hegaard

Ph.d.-stipendiat, Københavns Universitet, fhv. MF (R)
cand.jur. (Københavns Uni. 2019)

0:000:00