Anker Jørgensen får sin egen plads i Sydhavnen

NAVNENYT: Tidligere statsminister Anker Jørgensens navn bliver nu udødeliggjort i Københavns Sydhavn-kvarter, hvor socialdemokraten boede i store dele af sit liv.

Det er svært at sige Anker Jørgensen uden også at nævne Sydhavnskvarteret i København, hvor den tidligere statsminister i 45 år boede med sin kone og parrets fire børn på Borgbjergsvej.

Selv under sine to perioder som statsminister blev Anker Jørgensen boende i det gamle arbejderkvarter, hvor han indtil sine sidste år på plejehjem tilbragte størstedelen af sit liv. 

Derfor mener Vejnavnenævnet i Københavns Kommune nu, at den afdøde statsminister skal hyldes med sin helt egen plads – Anker Jørgensens Plads – i Sydhavnen. 

”Efter Vejnavnenævnets opfattelse havde tidligere statsminister Anker Jørgensen en så stor betydning for landet, at det er naturligt at navngive en plads efter ham i landets hovedstad. Vejnavnenævnet mener, at det er oplagt at hylde og mindes Anker Jørgensen ved at opkalde et sted efter ham i Sydhavn, da han var tæt knyttet til stedet og boede der i mange år,” skriver Teknik- og Miljøborgmester Morten Kabell (EL), i begrundelsen for navneændringen, som Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til 14. august.

Lokaludvalg og familie bakker op
Den nynavngivne plads skal efter planen ligge ved Gustav Bangs Gade på hjørnet ved Borgbjergsvej i Sydhavn, og ifølge Københavns Kommune bakker både Anker Jørgensens familie og områdets lokaludvalg op om det nye navn. 

Dermed ser den tidligere statsminister ud til at blive det seneste navn i rækken af arbejderbevægelsens legender, der får en en plads eller vej opkaldt efter sig i Sydhavnen. 

Det er indtil videre en ære, der også er forundt Louis Pio, Frederik Borgbjerg, Gustav Bang og Peter Sabroe. 

Foruden navneændringen oplyser medlem af Københavns Borgerrepræsentation Niels E. Bjerrum (S), at pladsen skal fuldendes af en statue af Anker Jørgensen med officiel indvielse i oktober.

Anker Jørgensen døde i marts sidste år og er begravet på Vestre Kirkegård, der ligger mellem Sydhavnen, Valby og Vesterbro. 

Forrige artikel Officielt: USA meddeler farvel til FN-klimaaftale Officielt: USA meddeler farvel til FN-klimaaftale Næste artikel To chefer under Esben Lunde mister job efter kvotesag To chefer under Esben Lunde mister job efter kvotesag