Arbejdsgivere og handicaporganisation indgår “unikt” samarbejde for at få flere personer med handicap i job

Arbejdsløsheden blandt ledige med handicap skal ”nedbringes væsentligt” med et nyt udspil, som DH og Dansk Arbejdsgiverforening er gået sammen om. De i alt otte initiativer i udspillet skal sende et signal til Christiansborg og kommunalpolitikerne. 

Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Simon LesselChristoffer Lund-Hansen

Kombinationen af den laveste ledighed siden op til finanskrisen og et arbejdsmarked, der skriger på arbejdskraft, skal udnyttes til at få flere personer med handicap i arbejde.

Derfor er Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Danske Handicaporganisationer (DH) nu gået sammen om et udspil med i alt otte tiltag, som ifølge sidstnævnte organisation er “unikt”.

Tiltagene skal fjerne bøvl, bureaukrati og de fordomme, der lige nu spænder ben for drømmen om at bringe ledigheden for personer med handicap ned på niveau med resten af befolkningen, forklarer formand for DH, Thorkild Olesen.

“Det er et signal til politikerne på Christiansborg og i kommunerne om, at arbejdsgiverne mangler arbejdskraft, og at der er nogle muligheder for, at de kan indfri det,” siger han.

Tiltagene består blandt andet af et nyt erhvervsnetværk, der skal rådgive virksomhederne om støttemuligheder og løsninger samt rydde eventuelle fordomme af vejen i ansættelsen af personer med handicap.

Og så vil parterne have Christiansborgpolitikerne til at ændre lovgivningen på to punkter, så den fremmer ansættelser af personer med handicap og ikke – som nu - begrænser ambitionen:

Hjælpemidler skal bevilges af kommunerne på forhånd, så der ikke først skal søges om det, når underskriften er sat på ansættelseskontrakten. Og så skal det være muligt at tage de hjælpemidler, man har fået tilkendt som en del af sin uddannelse, med sig videre i arbejdslivet.

Det er et signal til politikerne på Christiansborg og i kommunerne om, at arbejdsgiverne mangler arbejdskraft, og at der er nogle muligheder for, at de kan indfri det.

Thorkild Olesen
Formand, Danske Handicaporganisationer

“Manglen på de to tiltag spænder ben for, at mennesker, der har behov for hjælpemidler, bliver set som en ressource af virksomhederne. Hvis de skal vente en måned med at få det på plads, så er de en hæmsko fra start. Og så er man jo ikke en interessant arbejdskraft, selvom der er mangel på det, fordi man ikke kan hjælpe med noget,” siger Thorkild Olesen. 

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00