Banker hæver priserne for foreninger

GEBYRER: Bankernes gebyrer på foreningskonti fortsætter med at stige, viser en ny undersøgelse fra Civilsamfundets Videnscenter. Foreninger melder om, at det presser deres økonomi. 

Det er blevet dyrere for foreninger at have en bankkonto.

En prisundersøgelse fra Altinget viser, at det kan koste helt op til 5.000 kroner bare at oprette en konto. Dertil kommer årlige gebyrer på op til 4.000 kroner.

Godt halvdelen af bankerne, som har deltaget i prisundersøgelsen, har hævet deres gebyrer siden 2018. Banker som Faster Andelskasse har hævet oprettelsesgebyret fra 1.000 til 2.000 kroner, og Alm. Brand Bank har hævet oprettelsen fra 0 til 5.000 kroner* og det årlige gebyr fra 600 til 2.000 kroner.

Og det presser foreningernes ofte skrøbelige økonomi, lyder det fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde, som oplever en markant stigning i antallet af henvendelser fra foreninger, der føler sig presset af bankgebyrerne.

”De første næsten fem måneder af 2019 var der ingen foreninger, der kontaktede os om høje bankgebyrer. Men siden er vi løbende blevet kontaktet af foreninger, der er frustrerede over gebyrernes raketfart,” siger centerchef Laura Auken.

"Voldsom stigning"
En af de foreninger, som oplever de stigende bankgebyrer, er Korsør Skakklub. Klubben skal fra nytår betale 2.200 kroner om året for sine bankforretninger.

”Det er en voldsom stigning for os at gå fra at skulle betale omkring 100 kroner om året til lige pludselig at skulle betale 2.200 kroner. Det vil vi ikke betale, så vi er ude inden 1. januar,” siger kasserer Jan Søe Pedersen.

Banker: Foreningskonti er krævende
Hvor konti for privatpersoner er simple, er foreningskonti en anden sag, fortæller Kjeld Gosvig-Jensen, juridisk direktør hos Finans Danmark. 

”Foreninger bliver betragtet som erhvervskunder, selvom de ikke nødvendigvis er erhvervsdrivende, da de sikringsmæssigt er at betragte som erhverv. Det skyldes, at der er mange posteringer og håndteringer, som skal klares, og det betyder, at der er betydeligt mere arbejde,” siger Kjeld Gosvig-Jensen.

Du kan læse hele artiklen på Altinget Civilsamfund.

Prisundersøgelsen kan du finde her.

*Det fremgik tidligere, at den højeste pris for oprettelse af en foreningskonto var 3.000 kroner. Den højeste pris er ifølge undersøgelsen 5.000 kroner. Altinget beklager fejlen.

Forrige artikel Ellen Trane Nørby vil være borgmester i Sønderborg Ellen Trane Nørby vil være borgmester i Sønderborg Næste artikel Holstein om ny rokade i Radikale: Jelved kan bruges som fredsbevarende styrke Holstein om ny rokade i Radikale: Jelved kan bruges som fredsbevarende styrke
Podcast: Det ved vi om millionsvindelsagen fra København

Podcast: Det ved vi om millionsvindelsagen fra København

AJOUR: Teknik- og Miljøforvaltningen har opdaget, at der formentlig er svindlet for cirka 50 millioner kroner. Hvordan er det sket? Og hvad mangler vi at få svar på? Det forklarer Altingets hovedstadsredaktør mere om i dagens udsendelse.