Debat

Mogens Jensen: Bankernes bureaukrati kvæler engagementet i foreningslivet

Det frivillige foreningsliv har for længe lidt under bankernes dokumentationskrav og administrative blindgyder. Derfor er det vigtigt, at bankerne efterlever Finanstilsynets nye vejledning om en indskrænkning af kravene til foreninger, skriver Mogens Jensen (S).

Foreningernes midler skal gå til at skabe værdi og gode oplevelser for flest muligt. Det kan vi gøre ved at afhjælpe bureaukratiske byrder og fjerne unødigt papirarbejde, skriver Mogens Jensen (S).
Foreningernes midler skal gå til at skabe værdi og gode oplevelser for flest muligt. Det kan vi gøre ved at afhjælpe bureaukratiske byrder og fjerne unødigt papirarbejde, skriver Mogens Jensen (S).Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Mogens Jensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Forleden bragte en række af foreningslivets frontpersoner en glædelig kronik i Berlingske om et vigtigt skridt i retning af at modarbejde et stort problem for dansk foreningsliv: At banker alt for længe har kvalt lokale ildsjæles engagement i dokumentationskrav og administrative blindgyder.  

For i oktober udkom Finanstilsynet med en ny vejledning, der skal få bankerne til at indskrænke uproportionelle og omfattende krav til foreninger med lille risiko for hvidvask eller terror. 

Det er virkelig godt nyt. Og selvfølgelig ikke noget, som er kommet af sig selv. Længe har repræsentanter for foreningslivet skubbet på. Og bankerne har udvist samarbejdsvilje, alt imens flere af Folketingets partier har bakket op. 

Foreningslivet skal ikke drukne i bureaukrati 

Det har været og er fortsat en hjertesag for Socialdemokratiet og en række andre partier at værne om vores foreninger og de helt uundværlige frivillige som driver værket. Der er ingen tvivl om, at Finanstilsynets vejledning vil gøre godt. Men ej heller om, at vi folkevalgte skal følge op og fortsætte arbejdet. 

Vi kan ikke acceptere, at en lille idrætsforening med en årlig indtægt til aktiviteter på 60.000 kroner skal betale 3.400 kroner i gebyr til deres bank.

Mogens Jensen (S)
MF

Det står indskrevet i regeringsgrundlaget, at ”regeringen vil arbejde for, at de frivillige foreninger ikke drukner i bureaukrati og for høje gebyrer.” Det er jeg glad for. Særligt med tanke på de mange og skrækkelige eksempler, som frontpersonerne fra dansk foreningsliv og et hav af andre kilder kan berette om.  

Der er ingen tvivl om, at der desværre er alt for mange foreninger, som bliver mødt med helt urimelige dokumentationskrav. Noget der næsten kan minde om en mistænkeliggørelse, hvis foreningen blot skal have en konto til små ind- og udbetalinger såsom entré til fællesspisning.  

Vi kan ikke acceptere, at en lille idrætsforening med en årlig indtægt til aktiviteter på 60.000 kroner skal betale 3.400 kroner i gebyr til deres bank, sådan som skribenterne i Berlingske kunne berette. Så er noget grueligt galt. 

Det skal være attraktivt at være frivillig 

Bankerne, på den anden side, ønsker at dække deres ryg, så de med sikkerhed kan dokumentere, at ingen af deres kunder hvidvasker penge eller finansierer terror. Det kan man ikke betænke dem i. Men vi må finde den rette balance, så vi ikke kvæler små foreninger i dokumentationskrav, når sandsynligheden for terrorfinansiering eller hvidvask er åbenlyst lille.  

Derfor har bankerne nu en række kendetegn, som de kan navigere efter, så flere foreninger lettere kan slippes igennem et grovkornet net.

Det er væsentligt, at vi folkevalgte fortsat holder et vågent øje med bankernes brug af den nye vejledning.

Mogens Jensen (S)
MF
Og bankerne kan sparre kroner på unødigt administrationsarbejde. 

Forhåbentligt vil det have en målbar virkning. Velvidende at det er på et dystert bagtæppe. Halvdelen af de 2.500 foreningsaktive, som deltog i Kulturministeriets undersøgelse i år, går med en overvejelse om at droppe foreningsarbejdet. For næsten hver anden netop på grund af administrativt bøvl – ofte i relation til foreningens bank. 

Derfor er det væsentligt, at vi folkevalgte fortsat holder et vågent øje med bankernes brug af den nye vejledning. Så vi sikrer os, at bankerne nu også benytter sig af de syv kendetegn for foreninger med lille risiko for hvidvask eller terrorfinansiering, der fremgår af Finanstilsynets vejledning. 

Alt imens vi skal arbejde for at styrke det frivillige idræts- og foreningsliv. Og gøre det mere attraktivt at blive frivillig og leder af en forening. Alle gode frivillige kræfter skal bruges på det, de brænder for. Nemlig gode aktiviteter for foreningens medlemmer. 

Foreningens begrænsede midler skal gå til at skabe værdi og gode oplevelser for flest muligt. Det kan vi gøre ved at afhjælpe bureaukratiske byrder og fjerne unødigt papirarbejde. Så det kan dreje sig om den gode sag og om fællesskabet, der gror ud af meningsfulde aktiviteter. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00