Begejstring for ny styrelsesdirektør: "Men han kommer næppe på TikTok"

Lægemiddelstyrelsens nye direktør kommer med en baggrund i patientnær forskning, og det vækker glæde hos en række sundhedsaktører, men også Lif er tilfreds. Lars Bo Nielsen beskrives som en strategisk leder, der tænker visionært, men kommunikerer mere afdæmpet end sin forgænger på posten. 

Lars Bo Nielsen har ikke arbejdet i lægemiddelindustrien, men det bekymrer ikke Lif.
Lars Bo Nielsen har ikke arbejdet i lægemiddelindustrien, men det bekymrer ikke Lif.Foto: au.dk
Signe LøntoftOle Nikolaj Møbjerg Toft

Det bliver den 56-årige dekan og professor Lars Bo Nielsen, der skal være ny direktør for Lægemiddelstyrelsen. 

Og det er på en hel stribe områder en vigtig post, sundhedsminister Magnus Heunicke (S) nu har fået besat. 

Styrelsesdirektøren skal nemlig stå i frontlinjen under sidste del af det historisk vigtige vaccinationsprogram mod covid-19. Flere vacciner er stadig i kø for at blive godkendt, og styrelsen skal samarbejde med resten af verden om at overvåge bivirkninger og immunitet i lang tid fremover. Det er også et åbent spørgsmål, hvorvidt Danmark og andre lande skal ud i en revaccination mod corona.

Fakta

Om Lars Bo Nielsen (56)

  • Læge fra Københavns Universitet i 1992.
  • Ph.D. i 1996.
  • Dr.med. 2000.
  • Speciallæge i klinisk biokemi i 2004.
  • Professor ved Biomedicinsk Institut ved Københavns Universitet 2007.
  • Klinikchef ved Klinisk biokemisk afdeling på Rigshospitalet 2010-15.
  • Dekan og professor ved HEALTH på Aarhus Universitet, 2017-2021.

Privat

Bor lige nu i Aarhus med sin kone og har to voksne børn.

 

Samtidig har skiftende regeringer haft store ambitioner om et fortsat dansk væksteventyr i life science-branchen. Det gælder også den nuværende, hvor hele fire ministre dette forår præsenterede en strategi med 38 nye initiativer. Planen vakte dog ikke udelt begejstring hos sundhedsvæsenets aktører, hvor flere kritiserede den for et for stort fokus på industriens vilkår.

Blandt de kritiske røster var direktør i Danske Patienter, Morten Freil. Han glæder sig nu over, at valget af en ny direktør i Lægemiddelstyrelsen er faldet på en mand med baggrund i universitetsverdenen:

"Lars Bo Nielsens baggrund og person er med til at styrke borgernes tillid til, at Danmark både kan skabe gode rammer for life science og tilgængelighed til lægemidler uden at gå på kompromis med patientsikkerhed og patienternes interesse," siger han.

Her hæfter man sig blandt andet ved Lars Bo Nielsens tilgang til sundhedsdata:

"Det er vigtigt med en mand i spidsen, som har en balanceret tilgang til at anvende data på en etisk ansvarlig måde," siger Freil, der blandt andet har siddet i Nationalt Genomcenters bestyrelse med Lars Bo Nielsen.

Samme toner lyder fra Susanne Axelsen, formand for LVS, Lægevidenskabelige Selskaber:

"Han har allerede på sin dekanpost bevist, at han er god til at finde en balance mellem industriens interesser og den patientnære forskning," siger hun og fremhæver den nye direktørs baggrund i klinikken.

Lars Bo Nielsen har været ansat på Rigshospitalet, hvor han blandt andet har været klinikchef ved Klinisk biokemisk afdeling.

Kan afmontere svingdørs-debat
Da Lægemiddelstyrelsens forrige direktør, Thomas Senderovitz, meddelte, at han forlod sin stilling for at blive Senior Vice President i Novo Nordisk, genoplivede det en debat om, hvor tætte båndene må være mellem medicinalindustrien og den styrelse, der kontrollerer den. Også i den henseende kan Lars Bo Nielsens baggrund være en fordel, mener Danske Patienters formand:

"Set fra vores side er det en stor fordel, at man nu ansætter en person med baggrund i forskningsverdenen. Det kan være med til at komme den offentlige diskussion om svingdørskultur og habilitetsproblemer i forhold til industrien til livs," siger Morten Freil.

Også hos Lægeforeningen vurderer man Lars Bo Nielsen som et "stærkt valg".

"Både som læge, forsker og dekan medbringer han vigtige kompetencer til posten. Det kan være et plus at komme fra lægemiddelindustrien på grund af den viden og de erfaringer, man derfra får med sig om udvikling og godkendelse af lægemidler. Omvendt kan det også være en styrke, at baggrunden er en anden," siger Lægeforeningens formand, Camilla Rathcke.

Brug for dygtig personaleleder
I Lægemiddelindustriforeningen hæfter koncernchef Ida Sofie Jensen sig ved Lars Bo Nielsens stærke faglighed:

"Jeg kender ham som en visionær og idérig leder, som samtidig repræsenterer en faglighed på højt niveau," siger hun.

Han kommer fra universitetsverdenen. Kan I være trygge ved, om han ved nok om forholdene i industrien?

"Det er jeg slet ikke bekymret for. Han ved noget om, hvordan man forsker og udvikler, og hvordan lægemidler bliver brugt. Samtidig har jeg oplevet, at han er optaget af vigtigheden i samarbejdet mellem den offentlige og private sektor, og det er vigtigt for life science-området." 

Ida Sofie Jensen tilføjer, at Lars Bo Nielsen er kendt som en dygtig personaleleder:

"Det er der brug for i en stor organisation som Lægemiddelstyrelsen. Så vi håber, han vil videreføre Thomas Senderovitz høje ambitioner på styrelsens vegne," siger hun.

Strategisk og langsigtet
Det kan man godt regne med, siger Niels Jessen, der er forskningschef ved Steno Diabetes Center Aarhus, hvor Lars Bo Nielsen har siddet i bestyrelsen.

"Jeg har i dag haft samtaler med flere kolleger, og alle er kede af, at han stopper," siger han.

Han fremhæver Lars Bo Nielsens evne til at arbejde strategisk og langsigtet:

"Han er en ubetinget god leder, der kan sætte ting på dagsordenen og føre dem igennem," siger han.

Han tilføjer, at den brede faglighed er Lars Bo Nielsens store styrke, men at den nye styrelsesdirektør aldrig har glemt, hvor han kommer fra:

"Han kommer ud af en klinisk verden, så han vil helt sikkert også i sin nye rolle have øje for, hvad der giver mening for patienten."

Skal næppe på TikTok
Lægemiddelstyrelsens nys afgåede chef, Thomas Senderovitz, blev kendt og respekteret som en talentfuld formidler. Ikke mindst under håndteringen af coronakrisen, hvor almindelige danskere blandt andet kunne møde ham i Aftenshowet, på sociale medier og på de live-transmitterede corona-pressemøder.

Lars Bo Nielsen beskrives også som en leder, der kan engagere medarbejderne, men måske med knap så høj cigarføring som Senderovitz:

"Han har lune, humor og er også en god formidler, men på sin egen måde. Jeg tror ikke, han kommer til at gå på TikTok," siger Susanne Axelsen med henvisning til, at Lægemiddelstyrelsen tidligere i år debuterede på det sociale medie med en video med den daværende styrelsesdirektør.

Lars Bo Nielsen starter som direktør for Lægemiddelstyrelsen 1. august. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Bo Nielsen

Direktør, Lægemiddelstyrelsen
cand.med. (Københavns Uni. 1992), ph.d. (Københavns Uni. 1996), dr.med. (Københavns Uni. 2000)

Thomas Senderovitz

Fhv. direktør, Lægemiddelstyrelsen, medlem, Dataetisk Råd. Chair, Heads of Medicinens Agencies. Medlem Bestyrelsen af EMA (European Medicines Agency)
cand.med. (Københavns Uni. 1992)

Morten Freil

Direktør, Danske Patienter og Videnscenter for Brugerinddragelse i Sundhedsvæsenet
cand.oecon. (Odense Uni. 1993)

0:000:00