Biolog: Se det i øjnene. Der bliver aldrig seksuel ligestilling mellem kønnene

DEBAT: Krybdyrhjernen tilskynder kvinder til kun langsomt at acceptere tilnærmelser. Her kan man som mand ganske enkelt ikke leve livet uden at træde nogen for nær, skriver Hans Meltofte. 

Af Hans Meltofte
Biolog, Dr. scient. og seniorrådgiver emeritus ved Aarhus Universitet

Se det i øjnene: Der bliver aldrig seksuel ligestilling mellem kønnene. Det vil til evig tid være kvinderne, der næsten 100 procent suverænt bestemmer hvem, der skal bolles med.

Som mand kan man kun forsøge at opnå kvindernes gunst med charme, kvikke bemærkninger, humor og andre tilnærmelser.

Det betyder, at kvinder igen og igen oplever uønskede seksuelle tilnærmelser. Man kan jo ikke vide på forhånd, om ens tilnærmelser er ønskede eller uønskede.

Skillelinjen går i stedet mellem acceptable og krænkende former for tilnærmelser. Og hvor den grænse går, er ikke alene individuel for kvinderne, den er også flydende.

For hvad der er ok i én situation, er ikke ok i en anden, hvilket ikke er meget anderledes end i mange andre af livets forhold. Og endnu værre er det, at kvindernes krybdyrhjerne tilskynder dem til at være tilbageholdende og kun langsomt acceptere tilnærmelser. Hvad der afvises første, anden eller tredje gang, kan senere blive acceptabelt eller direkte ønskværdigt.

Det er en biologisk funderet reproduktiv strategi, og her kan man ganske enkelt ikke leve livet uden at komme til at træde nogen for nær.

”Vil du med mig hjem i aften?”
Både mænd og kvinder bestræber sig i høj grad på at øge deres erotiske værdi ved adfærd og påklædning, hvad enten man er i fast parhold eller ej.

For kvinderne er det for eksempel fremhævning af formerne, nedringning mange gange helt til kavalergangen, samt røde læber, der signalerer seksuel ophidselse til mændenes krybdyrhjerner (egentlig det limbiske system).

Her er det vigtigt for begge køn at skille sig ud som noget særligt på den erotiske børs, i øvrigt både overfor det modsatte køn og overfor ens eget. Vi lever i en erotisk sfære af mere eller mindre ubevidste signaler.

Vores krybdyrhjerner fritager naturligvis hverken mænd eller kvinder fra at opføre sig ordentligt. Det er vi også biologisk programmerede til, men det er hundesvært.

Det forekommer jo også, at en kvinde læner sig ind mod én på dansegulvet og spørger: ”Vil du med mig hjem i aften”. Eller endnu mere direkte sætter et lår ind mellem mandens ben. Her vil næsten alle mænd føle sig ovenud lykkelige, mens det ville betyde udskamning eller det, der er endnu værre, hvis det var en mand, der gjorde det.

Glem heller ikke, at mange tilnærmelser handler mere om social kontakt end om sex. Det er sjov, fest, ballade og humor, og det handler i høj grad om at udfordre grænser. Derfor er det let at dumme sig og med en kåd handling eller bemærkning overskride nogens grænser.

Kvinder tiltrækkes af mænd med position 
For mænd med position i form af rigdom, magt eller anden prestige, er det endnu vanskeligere.

Fra naturens hold (vores gener) er selve formålet med at opnå position nemlig udelukkende at opnå adgang til flere kvinder og sikre sine gener maksimal reproduktion. Og det virker. Rigtig mange kvinder tiltrækkes af mænd med position, som Carolina Magdalene Maier så rigtigt påpeger i en kommentar på Altinget.

Der måske ikke så mange, der er bevidste om det, men krybdyrhjernen har igen sine egne prioriteter hos både mænd og kvinder.

Og nu mener mange så, at selve det biologiske formål med position er et no go, så længe man er i en overordnet position i forhold til de potentielle partnere, selv om der er utallige eksempler på lykkelige forhold, der er startet på den måde. 

Men det er misbrug, der er det uacceptable. Det er det, der er formålet med #metoo. Lad os koncentrere os om det. 

Forrige artikel Stine Bosse til Stine Bosse til "naiv" Peter Seier: EU handler om fred og penge Næste artikel Djøf: Offentligt ansattes ytringsfrihed skal sikres ved lov Djøf: Offentligt ansattes ytringsfrihed skal sikres ved lov
Ny aftale fordeler 760 millioner kroner til socialt udsatte

Ny aftale fordeler 760 millioner kroner til socialt udsatte

DEAL: Et flertal af partier har besluttet at fordele pengene fra resterne af satspuljen til en ny civilsamfundsstrategi, en udvidelse af hjemløseindsatsen og et videnscenter for anbragte unge. Aktører roser tiltagene, men savner en plan for fremtidig finansiering.