Anmeldelse af 
Bo Lidegaard

Bo Lidegaard: Nyt værk om Staunings Grønland føjer vigtige brikker til rigsfællesskabets historie

Med sikker hånd og pen formidler Niels Nørgaard på overbevisende vis, hvor vigtig en rolle Grønland har spillet og fortsat spiller for Danmarks position i verden, skriver Bo Lidegaard om bogen 'Stauning og Grønland'.

'Stauning og Grønland' er noget af en præstation og guf for enhver, der interesser sig for de dele af verden, skriver Bo Lidegaard.
'Stauning og Grønland' er noget af en præstation og guf for enhver, der interesser sig for de dele af verden, skriver Bo Lidegaard.Foto: AP/Ritzau Scanpix
Bo Lidegaard
Stauning og Grønland – Kampen om den arktiske koloni mellem de to verdenskrige
Niels Nørgaard
Gads Forlag, 264 sider

 

Niels Nørgaard har skrevet en fin og overraskende bog om Thorvald Stauning og Grønland.

Overraskende, fordi ikke mange i dag tænker over Grønland i mellemkrigstiden, hvor Thorvald Stauning fra 1929 var Danmarks statsminister og landsfader, og endnu mindre over, hvilken betydning hans lange besøg i Grønland i sommeren 1930 fik for de to landes videre udvikling.

Overraskende, fordi "Kampen om den arktiske koloni mellem de to verdenskrige", som er bogens undertitel, for længst er gået i glemmebogen.

Og overraskende, fordi Niels Nørgaard, der i mange år var journalist på Politiken, med denne fine bog debuterer både som forfatter og som historiker.

Landsfader Staunings syn på Grønland og forestillinger om landets udvikling er Nørgaards indgang og vinkel til den fascinerende historie, han fortæller med sikker hånd og pen.

De grønlandske stemmer er måske bogens vigtigste bidrag.

Bo Lidegaard
Historiker, forfatter og partner, KayaPartners.

Men fortællingen har også andre hovedpersoner – ikke mindst den verdensberømte flyver-pioner Charles A. Lindbergh, der i 1933 fløj gennem Grønland i ugevis for at foretage en fotografisk kortlægning af det store land.

Dermed bringer Nørgaard også den blinde makker i det dansk-grønlandskele forhold i spil: USA, der med altid vågen interesse følger udviklingen i det store naboland, og som også i mellemkrigstiden i al stilfærdighed forberedte sig på, hvad der end måtte komme.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024