Bøder for glemte hospitalstider har ingen effekt

GLEMMEBØDER: En glemmebøde på 250 kroner får ikke flere til at møde op til deres hospitalstider, viser nyt studie. Til gengæld virker det at minde patienten om aftalen i en SMS. 

Danske patienter dukker ikke op til hver tyvende hospitalsaftale.

Og det kan glemmebøder ikke gøre noget ved.

Det er konlusionen af et nyt forsøg med gebyr ved udeblivelse.

"Vi har fået afklaret, at det ikke virker at afkræve patienter 250 kroner i straf, så vi satser nu på andre metoder for at få flere patienter til at møde op," siger formand for Danske Regioner, Bent Hansen i en pressemeddelelse.

I forsøget blev patienterne advaret om at udeblivelse ville medføre en bøde på 250 kroner. Men andelen af udeblivelser blandt de patienter, der blev advaret om gebyret, viste sig faktisk at være marginalt højere, end i kontrolgruppen. 

SMS virker
Men der er andre og mindre drastiske muligheder for hospitalerne. 

Det viser sig, at flere patienter dukker op, hvis de selv har mulighed for at vælge en tid, der passer dem, i et online booking-system.  

Samtidig viser forsøg med en påmindende SMS dagen før aftalen positive resultater. Og de to løsninger er ifølge Bent Hansen vejen frem:

"Vi vil ikke slå folk oven i hovederne og true med bøder, når de nu har vist sig at være uden effekt. En gebyr- ordning kan desuden have social slagside. Vi vil hellere udbrede venlige og moderne metoder, der har vist sig at have større virkning: Nemlig påmindelser i kraft af sms-beskeder og muligheden for, at patienter selv kan booke tider, der passer dem," siger Bent Hansen.

Det er unge mænd og udsatte grupper, der oftest glemmer deres hospitalsaftaler.  

 

 

Forrige artikel Flertal vil begrave Grøn Ordning Flertal vil begrave Grøn Ordning Næste artikel Danmark til EU: Forlæng grænsekontrollen til fire år Danmark til EU: Forlæng grænsekontrollen til fire år