Børneminister: Jeg får knopper over forældre der fravælger vaccine

TV: Det kan være, man skal gå hårdere til værks mod de forældre, der aktivt vælger ikke at lade deres børn vaccinere. Det siger børneminister Mai Mercado (K). Hun påpeger dog, at der kan være forældre, der ikke vaccinerer deres børn grundet ressourcer.

Henrik Axel Lynge Buchter

Det er ikke i orden at fravælge at lade sine børn vaccinere, slog børne- og socialminister Mai Mercado (K) onsdag fast ved Folketingets spørgetid.

"Så er der de lidt spelt-agtige forældre, som tager et meget aktivt valg om ikke at ville vaccinere deres børn. Og når de gør det, så får jeg nærmest fysisk røde knopper, for jeg synes simpelthen, det er så uansvarligt," sagde Mercado.

Ved spørgetiden spurgte Dansk Folkepartis Pernille Bendixen om, hvorvidt ministeren vil kommentere på den problematik, personalet i daginstitutioner bliver stillet i, hvis et ikke-vaccineret barn møder op. Spørgsmålet kommer i kølvandet på, at Liberal Alliances Laura Lindahl har foreslået, at ikke-vaccinerede børn ikke må få lov at opholde sig i daginstitutionerne.

Ministeren påpegede dog, at der er forskellige grupper af forældre, der ikke lader deres børn vaccinere. Udover dem, der aktivt undlader det, er der også en gruppe, der glemmer det, og en gruppe der mangler ressourcer til at få det gjort. Det bør man huske i debatten, mener hun.

Ministeren åbner dog for, at man kan blive nødsaget til at bruge andre metoder end oplysning om vaccinationer mod de forældre, der aktivt fravælger vacciner.

"Dem som tager et meget aktivt valg om ikke at ville vaccinere, der kan det være, man skal gå lidt hårdere til værks. Men for dem, som er socialt udsatte, som ikke har fået det gjort, der tror jeg ikke at en udelukkelse fra dagtilbud vil være den rigtige vej," siger hun.

Dokumentation

Det blev ministeren spurgt om:

Spørgsmål 19, Til børne- og socialministeren af Pernille Bendixen (DF):

Vil ministeren kommentere den problematik, som personalet i daginstitutioner bringes i, hvis et ikkevaccineret barn møder op og udgør en smittefare?


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

0:000:00