Britisk ambassadør om Brexit-forhandlinger: ”Det er nødt til at nå en afslutning, og det vil det 31. december”

SOMMERMØDE: Storbritannien kommer ingen omstændigheder til at bede om en forlængelse af den nuværende overgangsperiode. Det fastslår Storbritanniens ambassadør i Danmark, Dominic Schroeder, under et interview på Altinget Sommermøde.

Emma Qvirin Holst

Storbritannien og EU kan meget vel stå overfor en ny klippeskrænt om et halvt års tid, hvis det ikke lykkes for de to at blive enige om en frihandelsaftale.

Det kan nemlig ikke komme på tale, at den nuværende overgangsperiode bliver forlænget.

Sådan lød det fra den britiske ambassadør i Danmark, Dominic Schroeder, da han torsdag gæstede Altinget Sommermøde.

”Lad mig gøre det helt klart: Vi vil hverken bede om en forlængelse af overgangsperioden eller acceptere det, hvis vi får det tilbud,” sagde Dominic Schroeder.

”Det er nødt til at nå sin afslutning, og det vil det 31. december,” tilføjede han.

31. december slutter den overgangsperiode, som trådte i kraft, da briterne officielt forlod det europæiske samarbejde 31. januar i år. I begyndelsen af marts tog EU og briterne hul på forhandlingerne om, hvordan forholdet skal være mellem de to parter fra 1. januar næste år.

Men efter tre måneder med forhandlinger er briterne og EU ikke kommet nærmere en aftale, og derfor er der stadig en risiko for, at året kan ende med det aftaleløse Brexit, som også blev frygtet under forhandlingerne om selve udtrædelsen.

Efterlyser fleksibilitet i forhandlingerne
I sidste uge sluttede den sidste planlagte forhandlingsrunde mellem EU og Storbritannien frugtesløst. Men kort tid efter kom premierminister Boris Johnson med nyt bud på, hvordan der kan nås en aftale.

Han åbner nemlig for, at der kan indføres kvoter og told på udvalgte handelsvarer. Det er skridt væk fra de to parters oprindelige fælles ønske om en ”historisk ambitiøs” frihandelsaftale uden nogen form for kvoter eller told.

Den melding skyldes, at briterne anerkender, at det kan blive nødvendigt at betale en ”bestemt pris” for en handelsaftale, fortalte Dominic Schroeder, da Altinget fangede ham efter hans optræden på sommermødet.

”Lad os se, hvordan forhandlingerne ender. Men ja, det er ikke udelukket, at der kommer en variation i kvoter og toldsatser,” sagde han.

Men han efterlyste også, at der blev vist mere fleksibilitet i forhandlingerne fra alle sider:

”En af de bekymringer vi har – og fortsat vil have – at der ikke bliver skabt nok plads til at gøre det muligt at nå en aftale,” sagde Dominic Schroeder.

Hvad er det for noget plads, som I mangler?

”Vi er nødt til at have fokus på at nå en aftale. Og for at nå dertil skal vi både have en grad af forståelse, men også en grad af fleksibilitet,” sagde han og fortsatte:

”Vi må vente og se, hvor meget fleksibilitet, der er hos den anden part.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dominic Schroeder

Fhv. ambassadør, den britiske ambassade i Danmark
moderne historie (University of Oxford, Storbritannien)