BUPL og Uddannelsesalliancen: SU sikrer velfærd og lighed

DEBAT: Det unikke sikkerhedsnet i vores uddannelsessystem er i fare, skriver Elisa Bergman, BUPL-formand, og Yasmin Davali, talsmand for Uddannelsesalliancen, forud for den demonstration, der torsdag er indkaldt til imod SU-forringelser.

Af Elisa Bergmann og Yasmin Davali
Hhv. BUPL-formand og talsmand for Uddannelsesalliancen

I Danmark er det heldigvis ikke familieformuen, der afgør, hvem der kan tage en videregående uddannelse. Uddannelse er et tilbud til alle – og ikke et spørgsmål om rig eller fattig.

Uddannelse er en af de bedste investeringer i vores velfærdssamfund. Og der er lige adgang til universiteterne, professionshøjskolerne og de øvrige uddannelsesinstitutioner, uanset om man er vokset op i et akademikerhjem eller med ufaglærte forældre, hvor studentergilder ikke er en del af traditionerne.

I Danmark er det evnerne, viljen og arbejdsindsatsen, der baner vej til uddannelse. Uanset om drømmen er en fremtid som arkitekt, sygeplejerske eller pædagog.

I snart 50 år har SU'en sikret de studerendes basale leveomkostninger. Da den blev uddelt første gang i 1970, var målet netop, at ingen ung skulle fravælge at uddanne sig, fordi de ikke havde råd.

Ingen skulle på grund af økonomi være tvunget til at tage så meget arbejde ved siden af, at det ville gå ud over hans eller hendes studier.

1200 kroner mindre om måneden
Også i dag sikrer blandt andet SU'en, at de unge, der skal føre vores samfund videre, kan blive selvforsørgende.

De fleste unge tager det som en selvfølge, at de kan kaste sig over en uddannelse, når de er færdige med folkeskolen. Men det fundament risikerer at smuldre med regeringens planer om at forringe SU'en med 3,3 milliarder kroner.

Vores unikke sikkerhedsnet i uddannelsessystemet er i fare.

Regeringen vil blandt andet tage 1200 kroner om måneden før skat fra udeboende studerende. Til gengæld skal de unge i højere grad finansiere deres studieliv ved at optage studielån.

En hel generation af nyuddannede risikerer at komme til at stå i studiegæld til halsen. For lån skal nu engang betales tilbage. Og især unge fra hjem, hvor forældrene ikke har mulighed for at hjælpe til med at betale huslejen, vil have svært ved at overskue at betale af på en tyngende studiegæld.

Forringelserne i SU'en risikerer også at skabe en hidtil uset ulighed i uddannelsessystemet.

Et uafhængigt panel af fem anerkendte forskere fra blandt andet Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse har allerede udtalt, at besparelserne kan risikere at påvirke den sociale mobilitet.

Tidlig indsat mod social ulighed
Eksperterne har for Dansk Magisterforening undersøgt potentielle adfærdsændringer ved ændringer af SU'en, og de skønner, at en lavere SU og højere studielån kan risikere at påvirke optaget, frafaldet og den sociale mobilitet. Især unge fra mindre velstillede hjem risikerer at blive ramt.

Det giver ingen mening at sætte en stopklods op for den enorme og mange steder meget vellykkede indsats mod social ulighed og den negative sociale arv, som pædagoger og lærere hver dag udkæmper i landets vuggestuer, børnehave og skoler. Og som gerne på sigt skal sikre, at talenter fra alle samfundslag får en plads i uddannelsessystemet.

For uddannelse er ikke blot vejen til et arbejde og en indtjening, der sikrer, at man som borger kan forsørge sig selv og ikke lægger samfundet til last. Det er allerede veldokumenteret, at uddannelse og en tidlig indsats i dagtilbuddene fra børnene er helt små, er blandt de mest effektive redskaber til at bekæmpe social ulighed og sikre velfærden.

Uddannelsesalliancen består af 22 organisationer, der er gået sammen i protest mod regeringens planer om at spare på uddannelsesområdet.

Forrige artikel Venstre: Fri hash på prøve? Nej tak! Venstre: Fri hash på prøve? Nej tak! Næste artikel Christiania-talsmand: Forbudspolitik har slået fejl Christiania-talsmand: Forbudspolitik har slået fejl