Connie Hedegaard kritiserer regeringen: Den grønne omstilling er fraværende

KLIMA: Tidligere grøn profil for VK-regeringen i 00'ernne og klima-kommissær Connie Hedegaard kalder regeringens manglende fokus på klima og miljø "forstemmende".

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Kristoffer Kvalvik

K-profilen Connie Hedegaard kritiserer regeringen for at mangle fokus på miljø og klima oven på ugens tre store udspil med finanslovsforslaget som det seneste.

Den tidligere klima- og energiminister for Konservative samt EU-kommissær for klimaområdet mener, at regeringen lægger op til et politisk efterår med meget lidt fokus på netop miljø og klima.

”I den her uge fik vi konturerne af, hvad dansk politik skal handle om i efteråret. Og det er slående, at alt omkring klima, miljø og den grønne omstilling forekommer mig at være fuldstændigt fraværende,” siger Connie Hedegaard, der i dag er bestyrelsesformand i den grønne tænketank Concito, og fortsætter:

”Det mest forstemmende i det her er, at man kan holde tre så store lanceringer på en uge, og den grønne omstilling nævnes slet ikke. Det er tilsyneladende slet ikke et issue."

Hun mener, at regeringen burde have fremlagt et regnskab for CO2-udslip i deres udspil.

”Hvis man var et rigtigt foregangsland, og stadig ønskede at være det, så burde man have gjort sig overvejelse i Finansministeriet om det: Trækker det samlede udspil i positiv eller negativ retning i forhold til CO2-regnskabet? Det burde være en del af den måde, man laver politik på i 2017,” siger Connie Hedegaard.

Konservatives aftryk
Hun er tilfreds med Konservatives aftryk i regeringsgrundlaget, men der skal også leveres nu. Især når det kommer til registreringsafgiften, som regeringen lægger op til at sænke for alle nye bilsalg.

”Hvis man forestiller sig, at man endte med at lave en aftale omkring registreringsafgiften, som ligner det, der er foreslået fra regeringen, kan vi ikke se, at Konservative er det grønne parti i regeringen," lyder det.

Connie Hedegaard håber, at Konservative arbejder bag kulisserne for en grønnere registreringsafgift.

”Jeg kan jo ikke vide, hvad Mette Abildgaard og kompagni tænker. Men jeg er helt sikker på, at de ikke kommer til at blokere for, at afgifterne får et grønt element. Men det er klart, at det er i den her folketingssæson, at Konservative skal vise, at der bliver leveret på det, de fik med i regeringsgrundlaget,” siger Connie Hedegaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

0:000:00