Dagens corona-overblik: Justitsminister har fået et opsigtsvækkende brev, og Boris Johnson er blevet smittet

LYNOVERBLIK: Formanden for Dommerforeningen kritiserer regeringens hastelov i et brev til justitsminister Nick Hækkerup. Og så er den britiske premierminister blevet testet positiv for corona. Få overblik over dagens coronanyheder.

Foto: Pool New/Reuters/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Velkommen til Altingets daglige overblik over coronarelaterede nyheder, hvor du bliver opdateret på det nyeste inden for politik, økonomi og udland og får de seneste opdaterede tal.

Politik
Offentligt ansatte, som er sendt hjem under coronakrisen, skal holde op til fem fridage under hjemsendelsen. Det er en del af en ny aftale, som regeringen har indgået med arbejdsmarkedets parter i den offentlige sektor. Læs mere her.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har modtaget et opsigtsvækkende brev. I et offentligt brev til justitsministeren kritiserer landsdommer og formand for Dommerforeningen Mikael Sjöberg den hastelov, som Folketinget i øjeblikket er ved at behandle. Dommerformanden understreger, at han ikke vil blande sig i den politiske proces.

Men han mener stadig, at der er et behov for, at Folketinget behandler lovforslaget på et oplyst grundlag, og ifølge ham er flere af eksemplerne på straffe i loven ikke realistiske.

I løbet af de kommende dage vil regionerne øge antallet af coronatest fra 1.000 til cirka 5.000 daglige test. Det oplyser Danske Regioner i en pressemeddelelse.

Udenlandsk arbejdskraft, der kommer til Danmark i løbet af coronakrisen, bør først sendes 14 dage i karantæne. Det mener SF og Dansk Folkeparti ifølge DR Nyheder.

”Det hul skal lukkes omgående. Det kan jo ikke være rigtigt, at man ikke sætter udenlandske medarbejdere i karantæne, når danskere, som har været i udlandet, bliver sat i karantæne. Man skal være langt mere påpasselig med, at der kommer folk ind i Danmark, som ikke kommer i karantæne,” siger Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, til DR.

SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, sår nu tvivl om, hvorvidt Jacob Bundsgaard (S) er den rette til at stå i spidsen for landets kommuner under coronakrisen. Det skriver Politiken.

”Jeg er dybt bekymret over, at Jacob Bundsgaard tror, at vi kan få Danmark ud af krisen ved at skære i kernevelfærden, og at han benytter lejligheden til at sætte spørgsmålstegn ved de minimumsnormeringer, som et flertal i Folketinget har vedtaget,” siger SF-formand Pia Olsen Dyhr til Politiken.

Læs også

Økonomi
Den Internationale Valutafond udbetaler nu det første nødlån til et land, der er presset af coronakrisen. Det skriver Ritzau. Det er det centralasiatiske land Kirgisistan, som modtager 817 millioner kroner, der skal hjælpe landet ud af et akut betalingsproblem. I øjeblikket er der i alt 80 lande, der har ansøgt om hjælp fra valutafonden.

Danske topfolk fra erhvervslivet presser nu på for at få det danske samfund åbnet op igen hurtigst muligt. Det skriver Finans. Lederne har forståelse for, at nedlukningen handler om at redde menneskeliv. Men de peger på, at det også får konsekvenser for danskerne, hvis velfærdssamfundet bliver presset af en økonomisk krise. 

”Den økonomiske nedsmeltning i samfundet handler også om mennesker, som er svage, og som har brug for samfundets hjælp. Den kan de måske ikke få på langt sigt, hvis vores økonomi kollapser fuldstændig. Den handler om mennesker, som har skabt virksomheder og opbygget ting igennem 20-30 år, som går økonomisk konkurs,” siger Lars Rebien Sørensen, der er tidligere topchef i Novo Nordisk, til Finans.

Globalt
Coronavirussen rammer nu det øverste lag i Storbritannien. Den britiske premierminister, Boris Johnson, fortæller i en video på Twitter, at han er blevet testet positiv for corona, og han derfor nu er gået i isolation.

Efter seks timers videomøde lykkedes det ikke for EU’s stats- og regeringschefer at blive enige om en redningskrans til den europæiske økonomi. I stedet giver EU-cheferne nu gruppen af eurolande to uger til at komme med et bud på en redningsplan.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er glad for den fælles erklæring, som der kom ud af torsdagens møde med de europæiske kollegaer. Det oplyser hun i en skriftlig kommentar til Altinget.

”Jeg er tilfreds med, at vi sender et klart signal om, at vi i Europa står sammen, og at vi er parate til at gøre, hvad der skal til, så sundhedskrisen ikke udvikler sig til en længerevarende økonomisk krise,” skriver hun.

EU-lederne har torsdag aften også givet en opgave til formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, og formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel. De skal i samspil med EU’s øvrige institutioner lave en såkaldt exitstrategi for EU, der skal give en klar køreplan for, hvor medlemslandene i fællesskab skal åbne deres samfund op igen, efter coronaepidemien er ebbet ud. Læs mere om EU-chefernes møde her.

Torsdag gav Europa-Parlamentet også grønt lys til EU-Kommissionens hjælpepakker til det coronaramte Europa. Hjælpen består blandt andet af 37 milliarder euro, der frigives fra eksisterende EU-midler for i stedet at blive brugt på de borgere, regioner og lande, der lider mest under udbruddet af coronavirussen. Læs mere her.

USA er nu det land i verden med allerflest smittede. Med 85.991 konstaterede smittetilfælde har amerikanerne flere tilfælde end i Kina, hvor coronavirussen stammer fra. Ifølge tal fra John Hopkins-universitetet i USA har Kina konstateret 81.894 tilfælde. Den amerikanske præsident, Donald Trump, afviser ifølge mediet The Guardian dog, at USA skulle have indtaget førstepladsen, med henvisning til at det er uklart, hvad de reelle smittetal i Kina lyder på.

Virussens udbredelse i Danmark

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00