Ny aftale: Offentligt ansatte skal afvikle op til fem feriedage under hjemsendelse

AFTALE: Der er indgået aftale mellem regeringen og det offentlige arbejdsmarkeds parter om afvikling af feriedage og afspadsering i hjemsendelsesperioden for offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner på for eksempel sygehuse.

Offentligt ansatte skal afvikle fem feriedage eller afspadsere, hvis de ikke kan arbejde, mens de er hjemsendt under coronakrisen.

Det præsenterede skatteminister Morten Bødskov (S) på et pressemøde med repræsentanter for de offentligt ansatte, KL og Regionerne.

”Aftalen bygger på, at alle bidrager til at få Danmark igennem den svære tid,” siger Morten Bødskov på pressemødet.

Parterne på det offentlige arbejdsmarked har indgået aftaler om de offentligt ansattes rettigheder og vilkår i hjemsendelsesperioden.

Aftalen betyder, at alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner i for eksempel sygehusvæsenet, skal holde fri op til fem dage under den aktuelle hjemsendelse grundet corona.

”Det bliver en stor opgave, men med den her aftale giver alle et bidrag til at løse krisen,” siger Rita Bundgaard, formand for HK Stat.

Aftale afhjælper situation efter nedlukning
Fra alle parter lød der en stor tak til alle medarbejdere, der arbejder både ude og hjemmefra. Flere understregede, at det handler om at stå sammen i denne situation, for ikke at mange skal afvikle fridage efter nedlukningen.

”Aftalen sikrer, at der kan afvikles frihed med dags varsel. Målet er, at ikke en alt for stor del skal afvikles, når medarbejderne kommer tilbage,” siger Morten Bødskov.

Anders Kühnau (S), der er chefforhandler for Danske Regioner på overenskomstområdet, adresserede også efterslæbet efter coronanedlukningen

”Med denne aftale står vi bedre rustet til de opgaver, der venter, når vi vender tilbage til en normal hverdag,” siger han.

Mona Striib fra Forhandlingsfællesskabet, der repræsenterer over en halv million ansatte i kommunerne og regioner roste de andre parter for at have udvist fleksibilitet i forhandlingerne.

”Denne aftale giver en god ramme, og vi er glade for, at allerede brugte fridage fra 13. marts tæller med,” siger hun.

”For nogle er hjemmearbejdet ved at slippe op. Den her aftale gælder dem, hvor den lokale chef mener, at der kan afvikles ferie,” siger Michael Ziegler, formand for KL's Løn- og Personaleudvalg.

Grete Christensen fra Sundhedskartellet understregede også, at aftalen handler om, at blive klar på den anden side af nedlukningen.

Lokale løsninger
Fredag 13. marts blev de ansatte hjemsendt i to uger, og i mandags blev hjemsendelsesperioden forlænget til og med 13. april.

Ifølge aftalen kan medarbejderne benytte feriedage, særlige feriedage og afspadsering. Men også omsorgsdage og seniordage kan afvikles, hvis medarbejderen ønsker det.

Desuden opfordres parterne til, at man lokalt overvejer at fordele de fem dage med tre dage i perioden 6.-8. april og to dage sammenhængende i uge 14 eller 16.

Aftalen gælder for den nuværende nedlukningsperiode til 14. april.

Forrige artikel Manglende svar fra regeringen forstærker presset på dansk økonomi Manglende svar fra regeringen forstærker presset på dansk økonomi Næste artikel Overblik over ny hastelov:  Corona-forbrydelser kan give op til firedobbelt straf Overblik over ny hastelov: Corona-forbrydelser kan give op til firedobbelt straf
Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale   

Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale  

LANDSMØDE: Jakob Ellemann forsøgte med sin landsmødetale at favne både Tommy Ahlers-segmentet og det jyske segment. Efter Støjbergs tale peger pilen i retning af, at hun forlader partiet, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.