Dagens corona-overblik: Regeringen forsvarer grænselukning efter kritik

LYNOVERBLIK: På trods af manglende sundhedsfagligt belæg vil regeringen opretholde de lukkede grænser. Samtidig forhandles der om økonomisk hjælp til pressede lønmodtagere. Få overblikket her.

Sådan ser det i øjeblikket ud på den danske grænse ved Kruså. Ifølge WHO er der ikke tilstrækkelig sundhedsfaglig viden, der fortæller, at lukkede grænser virker mod smittespredning. 
Sådan ser det i øjeblikket ud på den danske grænse ved Kruså. Ifølge WHO er der ikke tilstrækkelig sundhedsfaglig viden, der fortæller, at lukkede grænser virker mod smittespredning. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Niels Frederik Rickers

Velkommen til Altingets daglige coronanyhedsoverblik, hvor vi giver dig en ultrakort opdatering på udbredelsen af smitten og nyt om de politiske og økonomiske konsekvenser af virussen.

Politik
Der findes ikke tilstrækkelig sundhedsfaglig information, der bakker op om, at en lukning af grænserne vil være et effektivt middel mod coronasmitte. Sådan lød den kontante udmelding fra Sundhedsstyrelsen direktør, Søren Brostrøm, på et pressemøde i Udenrigsministeriet lørdag eftermiddag, efter at Danmark samme dag valgte at stoppe for indrejse af udlændinge.

Men selvom hverken Sundhedsstyrelsen, WHO eller de svenske myndigheder ser en idé i at indføre et indrejseforbud, forsvarer justitsminister Nick Hækkerup (S) regeringens tiltag. Danmark er i ”en ekstraordinær situation”, lyder det fra ministeren, som over for Berlingske peger på, at der heller ikke findes dokumentation for, at grænselukning ikke virker mod virusspredning.

Beslutningen bakkes både op af Enhedslisten og SF. Hos Radikale vil politisk leder Morten Østergaard dog bede statsminister Mette Frederiksen (S) redegøre mere grundigt for regeringens omfattende beslutning.

Ifølge tal fra Sydjyllands Politi er 608 personer blevet afvist ved grænsen siden lukningen. 

Regeringen har taget en række skridt for at undgå smittespredning fra asylansøgere. Udlændinge- og Integrationsministeriet oplyser i en pressemeddelelse, at man nu vil helbredstjekke alle asylansøgere på Center Sandholm.

Fra på mandag vil landets sygehuse aflyse operationer og ambulante behandlinger. Ifølge formand for Danske Regioner Stephanie Lose (S) er beslutningen truffet for at frigøre medarbejdere, som skal oplæres i brug af værnemidler og pasning af respiratorpatienter.

Økonomi
Der skal holdes en hånd under de danske lønmodtagere og arbejdspladser. Derfor forhandler regeringen nu med arbejdsmarkedets parter om en hjælpepakke til de ansatte i den private sektor, der risikerer at miste deres job som følge af coronavirus i Danmark. Det fortæller finansminister Nicolai Wammen (S) til DR.

Ministeren uddyber, at et tiltag som lønkompensation er på forhandlingsbordet. Han håber, at forhandlingerne bliver afsluttet i løbet af weekenden.

Og spørger man Dansk Erhverv, er sådan en aftale sandsynligvis mere end tiltrængt. I hvert fald har interesseorganisationen ifølge Jyllands-Posten meldt ud, at op mod 46.900 personer i den kommende tid risikerer at miste deres arbejde alene i de virksomheder, der beskæftiger sig med turisme og oplevelser.

Global
USA’s præsident, Donald Trump, er blevet testet negativ for coronavirus. Det oplyser Det Hvide Hus natten til søndag ifølge Politiken. Præsidenten har for nylig erklæret national undtagelsestilstand samt indført indrejseforbud for borgere, der har opholdt sig i et Schengen-land inden for 14 dage.

Spanien og Frankrig følger nu Italien og flere andre landes eksempel og lukker ned for cafeer, barer og restauranter. Det skriver TV 2. Det vil stadig være muligt at handle i apoteker og dagligvarebutikker. Spanien har i skrivende stund 6.391 bekræftede tilfælde af coronavirus, mens Frankrig har 4.469.

Mens myndighedernes indgreb er mange i lande som Danmark, Spanien og Italien, har man i nabolandet Sverige fortsat valgt at holde skolerne åbne. Også selvom landet er lige så ramt af coronavirus som Danmark. Information beretter fra Malmø.

Altinget giver dig her overblikket over udbredelsen af coronavirus i de europæiske lande.

Antal smittede
De seneste tal (klokken 11:20 søndag formiddag*) for smittede i Danmark er 864, mens der er 11 smittede på Færøerne. Der er formentlig tale om et stort mørketal, da kun de, der har størst behov, nu bliver testet, efter at Sundhedsstyrelsen onsdag skiftede strategi fra inddæmning til afbødning af virussen. 

Derudover har Danmark haft sine første coronarelaterede dødsfald. Det oplyste DR sent lørdag aften.

Konkret er der tale om en 81-årig svækket borger, som lørdag døde på Herlev Hospital efter at have været indlagt for andre alvorlige sygdomme. Patienten viste først under sin indlæggelse tegn på mulig infektion med coronavirus.

Ifølge Statens Serum Institut forventer myndighederne også fremover at tælle en 80-årig nordjyde med i statistikkerne. Personen døde natten til torsdag af et hjerteanfald og blev efterfølgende testet positiv for coronavirus.

De to personer er de hidtil eneste coronarelaterede dødsfald i Danmark. Ifølge Sundhedsstyrelsens risikovurdering kan smitten medføre, at mellem 1.680 og 5.600 danskere dør.

Du kan finde de nyeste tal og oplysninger om coronavirus på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

*Artiklen er opdateret klokken 11:35 med de nyeste tal fra Statens Serum Institut.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00