Dagens overblik: 100.000 børn kan blive ramt af OK18-konflikt

POLITISK OVERBLIK: Næsten 11.000 lærere og pædagoger har varslet strejke, og det vil påvirke 12 af landets kommuner. Den kommende udligningsreform rammer kommuner med en socialdemokratisk eller konservativ borgmester hårdest. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: Morten Stricker/ Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Knapt 11.000 lærere og pædagoger kan komme ud i strejke fra 4. april, hvis arbejdsmarkedets parter ikke kan nå til enighed om en ny overenskomst.

Det oplyser de to faggruppers organisationer.

Ifølge Altinget har Danmarks Lærerforening udtaget 171 skoler fordelt på 10 kommuner, der skal strejke, hvis det kommer til konflikt. Det omfatter 5.516 lærere.

BUBPL oplyser i en pressemeddelelse, at pædagogerne vil strejke i de samme 10 kommuner plus to yderligere i hovedstadsområdet (se listen i faktaboks), og det drejer sig ifølge TV 2 om 5.000 pædagoger.

I alt vil 100.000 børn blive ramt, hvis der udbryder en konflikt.

Både lærernes og pædagogernes organisationer beklager, at konflikten komme til at berøre danskerne. Men det er et nødvendigt træk.

"Det er virkelig beklageligt, men det er et udtryk for, at arbejdsgiverne har kortsluttet aftalesystemet og ønsker i virkeligheden – det er i hvert fald det, som vi kan se ud af forhandlingerne – ikke rigtigt at indgå nogen bindende aftaler," siger Gordon Ørskov Madsen, der er formand for Danmarks Lærerforenings Overenskomstudvalg, til Altinget.

"Vi ønsker ikke den her konflikt, men det er vores eneste mulighed, når vi er havnet i den her situation," tilføjer han.

Det er spørgsmålet om lærernes arbejdstid og en højere løn, der er de store knaster ved forhandlingsbordet. I øjeblikket er forhandlingerne om en ny overenskomst for de offentligt ansatte røget i Forligsinstitutionen, hvor forligsmand Mette Christensen skal forsøge at mægle mellem parterne og nå frem til en ny aftale. Hun har mulighed for at udsætte en eventuel konflikt to gange fjorten dage, og derfor kan lærerne på de 171 skoler senest ende med at komme i strejke i starten af maj.

Læs også

Grønland skal til stemmeurner
Grønlands selvstyreformand Kim Kielsen udskrev mandag valg til afholdelse i april i Grønland.

Det skriver DR Nyheder.

Ifølge den grønlandske journalist Walter Turnowsky er uenighed om en ny fiskeripolitik en af årsagerne til valgudskrivelsen. En ny stor reform af fiskeriloven har nemlig skabt spændinger i koalitionsregeringen.

"En stor reform af fiskeriloven har skabt uenigheder mellem de to partier i Grønlands koalitionsregering, Siumut og Inuit Ataqatigiit (IA). Siumut med Kim Kielsen i spidsen har stillet sig bag en omfordeling af fiskekvoterne. Men IA har sagt: Vi vil være helt sikre på, at det ikke kommer til at have samfundsøkonomiske konsekvenser, før vi går med til det," siger Walter Turnowsky til DR.

Største opbakning til Venstre siden valget
Venstre står til nu til at få et bedre resultat end ved valget i 2015.

Det viser Altingets kvalitetsvægtede gennemsnit af meningsmålinger, der bliver foretaget af professor og valgforsker Kasper Møller Hansen.

Efter flere måneder med dårlige meningsmålinger er Venstre tilbage ved valgresultatet med en opbakning fra 19,5 procent af vælgerne. Men snittet af målinger viser, at Venstre kan gå fra 34 til 35 mandater i Folketinget, hvis der var valg i dag.

”Oven på en svær afslutning på 2017 er Venstre lykkedes med at sætte fokus på sin egen politik. Senest med Bedre Balance II (udflytning af statslige arbejdspladser, red.) og opgøret med ghettoerne, som Lars Løkke Rasmussen allerede lancerede i sin nytårstale. Det er dagsordener, som vælgerne ser ud til at kunne lide,” vurderer Kasper Møller Hansen.

Udligningsreform rammer K- og S-kommuner hårdest
Regeringens kommende udligningsreform vil især gå ud over kommuner med en konservativ eller socialdemokratisk borgmester. Samtidig kan Venstre-kommuner se frem en øget gevinst ved omfordelingen af kommunernes penge.

Det skriver Berlingske, der har fået en undersøgelse lavet af Københavns kommune.

Ifølge tallene fra Københavns kommune er der ni kommuner, der med den kommende udligningsreform står til at miste mere end 0,3 procent af deres beskatningsgrundlag. Det drejer sig om: Høje-Taastrup (K), København (S), Horsens (S), Gentofte (K), Frederikshavn (S), Furesø (S), Vallensbæk (K) og Gladsaxe (S).

Læs mere om tallene hos Berlingske.

Det sker i dag

  • Folketinget holder mødefri, hvilket mange af folketingsudvalgene benytter til at rejse. Se her, hvor turene går hen.
  • Børne- og socialminister Mai Mercado deltager i konference om opdragelse på DPU, Aarhus Universitet. Det sker i anledning af, at hun snart lancerer sit initiativ 'Opdragelsesdebatten'. 
  • Landbrugets organisationer har kaldt landmænd til stormøde om den planlagte gasrørledning Baltic Pipe, der skal gå gennem Danmark med kurs mod Polen.
Dokumentation

Her skal pædagogerne strejke:

Ballerup

  • Med undtagelse af specialskolen Kasperskolen.

Gentofte

  • Begrænset til skolefritidsordninger, skoler og klubber, dog undtaget Søgårdsskolen.

Haderslev

  • Med undtagelse af specialskolerne Moltrup Skole og Louiseskolen.

Herning

  • Med undtagelse af Specialskolen Åmoseskolen samt Heldagsskolen Munkgård.

Helsingør

  • Begrænset til daginstitutioner og fritidshjem mv., dog undtaget Specialbørnehaven Himmelhuset.

Høje-Taastrup

  • Begrænset til skolefritidsordninger, skoler og klubber.

Kalundborg

  • Med undtagelse af Specialcenter Sigrid Undset Skolen og Kathøj Svallerup Skole.

København

Begrænset til selvejende daginstitutioner og fritidshjem mv., klubber under Børne- og Ungdomsforvaltningens område Nørrebro/Bispebjerg dog undtaget:

  • Klub Absalon
  • Klynge NBS4, som består af Rymarksvænge Aktiv Centers Børnehave, Kantorparken Børnehave, Rådvadsvej Børnehave og TK’s Skovhytten
  • Fritidscenter Bispebjerg Nord, som består af fritidsklubberne RYAC, TK, Skrammel-legepladsen og Emdrup Søgård, samt ungdomsklubberne RYAC, TK og Kantorparken.

Nyborg

  • Begrænset til skolefritidsordninger, skoler og klubber, dog undtaget Nyborg Heldagsskole og Rævebakkeskolen.

Silkeborg

  • Med undtagelse af Trivselscenter Ulvedal og Dybkær Specialskole.

Vejen

  • Begrænset til skolefritidsordninger, skoler og klubber, dog inklusive landsbyordninger, jf. folkeskolelovens § 24a.

Aalborg

  • Med undtagelse af specialskolerne Kollegievejens Skole og Egebakken samt Øster Uttrup Godthåb Skole.

Kilde: BUPL


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00