Dagens overblik: 3 nedslag i Løkkes åbningstale

POLITISK OVERBLIK: Udflytning og forsvar var nogle af hovedpunkterne i Lars Løkke Rasmussens åbningstale, mens regeringen har præsenteret en plan for ikke mindre end 375 lovforslag. Få dagens overblik her. 

Foto: /ritzau/Jens Dresling
Cecilie Gormsen

Godmorgen og velkommen til en ny dag i dansk politik.

Det er dagen efter åbningen af Folketinget, og herunder har vi samlet tre nedslag i Lars Løkke Rasmussens åbningstale.

Udflytningen fortsætter
Flere statslige arbejdspladser skal flyttes ud af hovedstaden, mener regeringen, der inden årsskiftet vil fremlægge en plan for anden bølge af udflytningen.

Planen har hidtil været, at 3.900 job skal flyttes ud af hovedstaden, men nu lyder meldingen, at endnu flere arbejdspladser skal samme vej.

”Vi har også høje ambitioner for næste bølge. I en ny udflytningsrunde vil regeringen igen etablere flere tusinde arbejdspladser ude i landet. Vi præsenterer vores udspil i december,” lød det fra Lars Løkke Rasmussen i sin åbningstale.

Først til december får befolkningen dog svar på, hvilke arbejdspladser regeringen vil udflytte eller etablere i provinsen.

Allerede i juni meddelte regeringen, at omorganiseringen af Skat bliver en del af den nye udflytning af statslige arbejdspladser. Her lægges Skat, som vi kender det i dag, i graven, mens der oprettes syv nye styrelser. Og fem af disse nye styrelser får hovedsæde udenfor København. Se mere her.

Værdipolitikken
Værdipolitikken fyldte hele sidste halvdel af Løkkes tale. Det er ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, bemærkelsesværdigt, for rets- og udlændingepolitik er bestemt ikke de områder, der står Løkkes hjerte nærmest. Men han er meget bevidst om, at det er de områder, der rummer nøglen til valgsejr.

”Statsministeren knyttede an til den brandvarme debat om udvisning af kriminelle. Løkke understregede i sin tale, at Danmark vil arbejde for at ”gøre op med urimeligheder”, når vi i næste måned overtager formandskabet for Europarådet, som menneskerettighedskonventionen hører under,” skriver Erik Holstein i sin nyhedsanalyse.

Lars Løkke Rasmussen sagde i sin tale, at han ikke vil acceptere, at man ikke kan udvise dybt kriminelle udlændinge fra Danmark af hensyn til familieliv og privatliv.

”Det strider mod min retfærdighedsfølelse,” fastslog Løkke og fortsatte:

”Jeg kan ikke forklare, at kriminelle fra nogle EU-lande skal blive i Danmark, fordi fængslerne i deres hjemlande ikke lever op til de menneskerettigheder, landene selv har underskrevet.”

Forsvaret
Regeringen vil i løbet af oktober komme med sit forslag til et nyt forsvarsforlig, men præcis hvor mange penge forsvaret skal tilføres, kom der ikke svar på tirsdag, da Løkke holdt åbningstale. Men et løft kommer der.

”De store investeringer i forsvar, grænsekontrol, politi, efterretningstjenester og vores øvrige nationale sikkerhed er nødvendige. Men den fælles kultur og de idealer om frihed og lige muligheder, der har bundet os sammen gennem generationer, dét er vores faste ståsted i en urolig verden. Vores fællesskab er det stærkeste værn af alle,” sagde Lars Løkke Rasmussen i sin tale.

Altinget har herunder samlet et overblik over alle de regeringsudspil, som vi kan se frem til det kommende år.

Lokalpolitikere er pressede
En meget stor andel af kommunalpolitikerne føler, at deres engagement i lokalpolitik går ud over familien, arbejdet og dem selv. Det viser en rundspørge, Altinget har gennemført blandt landets godt 2.450 kommunale politikere. Ud af de over 1.100 lokalpolitikere, der har svaret, erklærer over to-tredjedele sig enige i, at deres politiske arbejde belaster familielivet, viser rundspørge, som Altinget har lavet.

”Ind imellem dukker den dårlige samvittighed op, når man igen ikke har været hjemme sammen med børnene i de vigtige øjeblikke som under aftensmaden, og når der puttes,” siger Jesper Bitsch Bierbaum, der er medlem af kommunalbestyrelsen i Haderslev for Venstre.

Læs mere her

Grønlandsk regeringsleder fik ildebefindende
Den grønlandske regeringsleder, Kim Kielsen, blev tirsdag kørt væk i en ambulance under åbningen af Folketinget fra Christiansborg. Det skriver det grønlandske medie KNR.

Årsagen er ifølge Formandens Departement, at Kim Kielsen fik et ildebefindende, mens han var på Christiansborg og derfor blev fragtet til nærmere undersøgelser på Rigshospitalet.

Tirsdag eftermiddag oplyste Selvstyret, at Kim Kielsen ville blive udskrevet fra Rigshospitalet senere tirsdag.

”Undersøgelser viste, at der ikke var noget galt. Der var sandsynligvis tale om en nerve, der sad i klemme,” siger informationschef Paornánguaq Kleist til KNR

375 nye lovforslag
Det bliver et særdeles travlt år for regeringens ministre, der skal forsøge at gennemføre hele 375 lovforslag i den kommende folketingssamling. Det fremgår af regeringens lovkatalog, som du kan få overblik over her.

I løbet af året skal erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) eksempelvis forsøge at få 22 lovforslag vedtaget, mens skatteminister Karsten Lauritzen (V) har 23 lovforslag, og transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) har 20. Ældreminister Thyra Frank (LA) og udviklingsminister Ulla Tørnæs har ingen.

Lars Seier sætter 250.000 kr. på højkant til EL
Saxo Bank-medstifter Lars Seier Christensen vil tabe sig med ti kilo inden 1. marts, og for at nå målet har han sat en kvart million kroner på højkant. Og de penge skal ikke gå til hvem som helst – de skal nemlig doneres til Enhedslisten, hvis Lars Seier ikke når sit mål.

”Jeg har dog ofte svært ved at holde disciplinen med al den gode mad og vin, der findes i verden, og derfor plejer jeg at indgå et væddemål eller lignende for at finde motivationen, når jeg skal tabe mig,” skriver Lars Seier i et opslag på Facebook, som fortsætter:

”Hvis ikke jeg er på eller under 110 kilo 1. marts 2018, så sender jeg Enhedslisten et sponsorbidrag på 250.000 kroner.”

Til Berlingske uddyber Lars Seier sin beslutning om, at pengene skal gå til Enhedslisten:

”Jeg håber, at det her vil motivere mig nok, for den her ydmygelse vil jeg simpelthen ikke opleve,” siger han og fortsætter:

”Enhedslisten er det mest usandsynlige, jeg kunne forestille mig at støtte under nogen som helst omstændigheder. Det er så langt fra det, jeg har lyst til, og det, som jeg kan forestille mig.”

Det sker i dag
Kl. 7.45: Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) skal i åbent samråd om ”gule fagforeninger”.

Kl 11.30: Troels Lund Poulsen (V) skal i samråd om en aktiv indsats for udsatte borgere.

Kl. 12.00: Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) skal i samråd om søkortopmåling ved Grønland. Det sker efter forsinkelser – blandt andet fordi 14 ud af 15 medarbejdere i Geodatastyrelsens afdeling med grønlandske søkort har sagt op på grund af udflytning.

Kl. 13.30: Regeringen mødes med partierne bag satspuljeaftalen (S, DF, V, LA, ALT, R, SF og K) til sættemøde forud for forhandlingerne om satspuljen for 2018.

Kl. 13.30: Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal i åbent samråd om handlingsplanen for bedre velfærd for svin.

Kl. 15.00: Altingets kommunikationspris, Ting-Prisen, uddeles ved en prisoverrækkelse i Altingets lokaler på Ny Kongensgade til en dansk politiker med særlig evne til at kommunikere sin politik.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00