Dagens overblik: Afrikanske lande fordømmer Danmarks planer om asylcentre uden for EU

Forsvaret vil hyre flere sagsbehandlere til at behandle sager om afghanske tolke, flere afrikanske lande kritiserer i hårde vendinger en ny dansk lov, der skal bane vejen for asylcentre uden for EU, og Danmark scorer en pæn placering i det internationale vaccinekapløb. Altinget giver dig et overblik over dagens politiske nyheder. 

Medlemslandene i Den Afrikanske Union retter en skarp kritik mod den nye lov, der skal realisere Danmarks planer om at oprette asylcentre uden for Europas grænser. 
Medlemslandene i Den Afrikanske Union retter en skarp kritik mod den nye lov, der skal realisere Danmarks planer om at oprette asylcentre uden for Europas grænser. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Martin MauricioNickolaj Storgaard Oksen

Godmorgen og velkommen til tirsdagens politiske nyhedsoverflyvning, som blandt andet runder nyt fra Forsvarsministeriet om afghanske tolke, den danske vaccineindsats og et borgmesterskifte i Herning.

Men vi begynder overblikket uden for Danmarks grænser. Det strider nemlig imod Danmarks internationale forpligtelser, at et flertal i Folketinget kort inden sommerferien vedtog en ny lov, der skal gøre det muligt for Danmark at flytte asylansøgere til modtagecentre i lande uden for Europas grænser.

Sådan lyder den skarpe kritik, som Den Afrikanske Union, der har 53 medlemslande, nu retter mod Danmark. Heriblandt Rwanda, som i maj indgik en aftale med Danmark om at udvikle landets asylsystem.

”Den Afrikanske Union opfatter sådanne forsøg som en udvidelse af et lands grænser og en udvidelse af dets kontrol til de afrikanske kyster. Sådanne forsøg på at dæmme op for migration fra Afrika til Europa er xenofobisk og fuldstændig uacceptabelt,” fremgår det af en pressemeddelelse offentliggjort mandag aften.

FN’s Flygtningehøjkommissariat og EU-Kommissionen har tidligere udtrykt stor bekymring over den nye danske lov. EU-Kommissionen er i øjeblikket ved at granske den nye lovs juridiske grundlag for at få klarlagt, om Danmark på grund af sit retsforbehold alligevel kan gennemføre sine planer.

LÆS OGSÅ: "Bekymret" EU-Kommission vil granske ny lov om modtagecentre

Flere sagsbehandlere skal hjælpe afghanske tolke
Danmark vil prioritere hurtigere behandling af henvendelser fra tidligere tolke og lokaltansatte i Afghanistan, der ønsker at søge asyl i Danmark. Det oplyser Forsvarsministeriet i en kort pressemeddelelse tirsdag. 

Her fremgår det, at antallet af henvendelser fra tidligere tolke og andre lokaltansatte på Forsvarets område ”ikke er steget betydeligt” som følge af Natos hjemtagning af militære bidrag i landet. Alligevel er det ifølge Forsvarsministeriet blevet besluttet at øge antallet af sagsbehandlere i den såkaldte tværministerielle tolke-taskforce, så det er muligt at sikre en hurtigere behandling af de henvendelser, der måtte komme. 

Forsvarsministeriet oplyser, at alle tolke og andre lokaltansatte, der har været ansat af Forsvaret i Afghanistan, er omfattet af den såkaldte tolkeaftale. Det fremgår imidlertid ikke af pressemeddelelsen, hvor mange henvendelser der konkret er tale om, og hvem der har besluttet at øge mængden af sagsbehandlere. 

Danmark får 21. plads i vaccinekapløb
Vi vender blikket mod de danske vaccinetal, som i en ny international sammenligning viser, at danskerne er blandt de mest vaccinerede i verden. Det skriver TV 2 Nyhederne

I foråret var der ellers stor kritik af indsatsen for at få udrullet vaccineprogrammet, men ifølge tallene ser det ud til nu at gå i den rigtige retning. Danmark befinder sig nemlig på en 21. plads, når det gælder den procentvise andel af færdigvaccinerede borgere. Det viser de nye tal fra Johns Hopkins University. 

Førstepladsen i opgørelsen går til Malta, som har vaccineret 76,1 procent af deres borgere. Til sammenligning ligger Sverige på en 38. plads, mens Finland og Norge befinder sig på henholdsvis en 46. plads og 48. plads.

I Danmark har 72 procent af borgerne modtaget første vaccinestik, og 54,9 procent kan kalde sig færdigvaccineret.

Borgmesterkæden i Herning skifter
Hernings uofficielle bykonge, Lars Krarup (V), stopper efter 20 år som borgmester. Han overleverer borgmesterkæden samt de sidste tre måneders borgmesteransvar til Dorthe West, der har siddet i Herning Byråd for Venstre i de sidste 12 år. Det skriver Jyllands-Posten.

Den tidligere slagtersvend udskiftes dermed af den mangeårige underviser på Ringkjøbing-Skjern Uddannelsescenter, og herningenserne kan da også forvente, at deres nye borgmester vil have uddannelsesbrillerne på i sin tilgang til embedet.

”Selvfølgelig vil jeg gerne sætte mit præg på byen, og jeg vil gerne fokusere på at få flere uddannelser til området,” siger Dorthe West til Jyllands-Posten.

Nyt bilag i sagen mod Messerschmidt
Det var kun en tredjedel af udgifterne til Dansk Folkepartis sommergruppemøde, der blev finansieret af EU-støttemidler. 

Sådan lød det fra Morten Messerschmidts advokat, Peter Trudsø, mandag ved retten i Lyngby, hvor han kunne fremvise et nyt bilag, der kan rokke ved det hidtidige narrativ om, at hele arrangementet var finansieret af uberettigede støttemidler. 

Det skriver Berlingske i et reportage fra det første retsmøde i sagen mod DF-næstformanden, der står anklaget for svindel med EU-midler og for dokumentfalskneri.

Bilaget har ikke tidligere været fremme i offentligheden og viser en regning fra et weekendophold på Color Hotel Skagen i 2015, hvor Dansk Folkeparti afviklede sit sommergruppemøde i august. Regningen viser, at opholdet samlet kostede knap 300.000 kroner, og at EU-støtten på 98.835 kroner dermed kun udgjorde en tredjedel af de samlede udgifter. 

Næste retsmøde i sagen mod Morten Messerschmidt finder sted torsdag den 5. august klokken 09.00.

LÆS OGSÅ: Tidslinje: Her er Messerschmidts vej fra sommermøde i Skagen til Retten i Lyngby

Vindmølleprojekter bremses af naturhensyn
Otte vindmølleprojekter er siden september sidste år blevet bremset eller helt droppet af naturhensyn. Det skriver Berlingske på dagens avisforside. 

Det er en opgørelse fra brancheorganisationen Wind Danmark, der har kortlagt projekterne. Ifølge professor i biologi Jens-Christian Svenning er der behov for en politisk løsning, hvis modsætningsforholdet mellem klimatiltag og hensyn til biodiversitetskrisen ikke skal vokse de kommende år. 

”Der er brug for en samlet planlægning af, hvor vindmøller kan opføres. I dag tager planlægningen ikke tilstrækkeligt hensyn til dyrelivet,” siger han til Berlingske. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00