Dagens overblik: Anmeldere er splittede om ny Thorning-bog

POLITISK OVERBLIK: Den nye Helle Thorning-bog får blandede anmeldelser, mens Dansk Folkeparti vil punktere regeringens skattedrømme allerede ved første møde. Få dagens overblik her.

Godmorgen og velkommen til en ny dag, hvor den nye bog om Helle Thorning-Schmidt udkommer.

Og den nye bog, Hvad man ikke dør af, der er skrevet af journalist Nina Munch-Perrin, får alt fra to til fem stjerner.

Den mest kritiske anmeldelse kommer fra Berlingskes anmelder Anne Sophia Hermansen. Hun giver bogen to ud af seks stjerner, og kalder den blandt andet for en biografi, Thorning skulle have sagt nej til.

”Det bliver dermed klart for læseren, at biografien ikke kommer til at gå i kødet eller sjælen på Helle Thorning-Schmidt, men bliver en sammenskrivning af avisartikler garneret med lidt overfladisk snak,” skriver Anne Sophia Hermansen i sin anmeldelse.

Jyllands-Posten giver bogen tre ud af seks stjerne, mens både Politikens anmelder, Bo Lidegaard, og Fyens Stifttidendes chefredaktør, Troels Mylenberg, giver fire ud af seks stjermer.

Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, er den mest positive, og han kvitterer med fem ud af seks stjerner.
”Når man læser den, sidder man tilbage med et indtryk af, at hun næsten er mere optaget af at blive respekteret som menneske end som politiker,” skriver Jakob Nielsen og fortsætter:

”Og når man ser, hvordan hendes partifæller har taget imod bogen og i det hele taget omtaler hende, forstår man måske godt det behov.”

3 – 2 – 1: Skatteforhandlingerne
Torsdag går forhandlingerne om en ny skattereform i gang, når Dansk Folkeparti er inviteret til forhandlingsbordet i Finansministeriet.

Og DF går til det første forhandlingsmøde med en klar plan: Regeringens skattedrømme skal punkteres. Det skriver TV 2.

Regeringen skal sænke sine ambitioner om skattelettelser markant, lyder det fra Dansk Folkeparti. Og særligt skattelettelser for de højst lønnede. Partiet er dog indstillet på, at der kommer skattelettelser i en eller anden form.

”For os handler det om, hvad vi får tilbage på velfærdsområderne. Så vi sidder ikke og snakker skattelettelser for, at der så bagefter ikke er penge til de velfærdsområder, som vi prioriteter,” siger René Christensen til TV 2.

Statsrevisorerne lukker Dong-sagen
Der kommer ikke en ny undersøgelse af Dong-sagen. Det slår Statsrevisorerne ifølge Altinget fast efter at have diskuteret sagen onsdag.

"Vi har besluttet at afslutte sagen. Der kommer ikke mere," siger Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF).

"Vi synes selvfølgelig stadig ikke, at dokumentation er god nok. Men det slog vi jo fast, allerede da den sidste beretning kom. Dernæst kommer, at sagen formentlig aldrig vil slutte. Der er altid nogen, der vil have en mening,” fortsætter han.

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) var ellers onsdag ude og advare mod at lukke Dong-sagen:

”Ingen kan være tjent med at lukke denne sag på halvvejen. Hvis vi skal kunne starte på en frisk, så skal alt frem, også de dokumenter Dong ligger inde med,” sagde Poul Nyrup Rasmussen til Altinget onsdag.

Danmark er milliarder fra Trumps forsvarskrav
Onsdag fremlagde regeringen sit længe ventede udspil til et nyt forsvarsforlig, og selvom regeringen lægger op til et løft af Forsvaret, så kommer Danmark ikke i nærheden af de 2 procent af BNP, som Nato ønsker, at alle Nato-medlemmer bruger på deres forsvar.

Med regeringens boost til forsvaret på 4,8 milliarder kroner om året fra 2023 vil Danmark bevæge sig fra i dag 1,17 procent af BNP til cirka 1,3 procent. Det viser regeringens egne beregninger.

Alligevel forventer statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at USA vil tage godt imod den danske regerings forslag.

"Det er min bestemte forventning, at man i den amerikanske administration vil hilse det her udspil velkomment,” siger statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Region rejser ikke erstatningssag mod Carl Holst
Regionspolitikerne i Region Syddanmark besluttede onsdag eftermiddag, at man ikke vil rejse en erstatningssag mod den tidligere regionsrådsformand og nuværende folketingsmedlem Carl Holst (V). Det skriver TV 2 Fyn.

Beslutningen kommer efter en gennemgang af en ny advokatrapport om sagen og om mulighederne for at rejse en erstatningssag.

Carl Holst (V) er lettet over, at sagen nu får en ende:

”De sidste undersøgelser har i mine øjne været et udtryk for, at man har villet bruge nogle skatteborgerpenge på at komme ud i nogle hjørner. Det er da klart, at jeg har været påvirket af det her, men nu ser jeg fremad,” siger Carl Holst til TV 2 Fyn.

Grænsekontrollen forlænges til maj
Regeringen har besluttet at opretholde den midlertidige grænsekontrol ved den dansk-tyske grænse til 12. maj 2018. Både migrationssituationen og terrortruslen mod Danmark ligger til grund for forlængelsen.

”Selv om vi lige nu oplever lave indrejse- og asyltal i Danmark, må vi desværre konstatere, at der fortsat er et stort pres på Europas ydre grænser. Samtidig kan vi ikke lukke øjnene for den alvorlige terrortrussel mod Danmark,” siger udlændingeminister Inger Støjberg.

Var grænsekontrollen ikke blevet forlænget, var den udløbet 12. november 2017.

En historie, du skal have med fra i går
Onsdag var Inger Støjberg igen-igen i samråd om sin ulovlige instruks om at adskille unge asylpar uden partshøring.

Og når der ikke blev grebet ind før, er det, fordi det er vanskelig jura, lød det fra Støjberg på samrådet.

"Det kan godt være, at det nu ser ud, som om det er 1. semesters jura, som enhver bare kan se. Men så enkelt er det bare ikke,” sagde Støjberg.

Og det er rigtigt, at man ikke stifter bekendtskab med forvaltningsret på jurastudiets første halvår, vurderer ekspert i forvaltningsret fra Aalborg Universitet Sten Bønsing.

Det er nemlig først på 3. semester, at de jurastuderende gennemgår den basale forvaltningsret, som kravet til partshøring falder ind under, fortæller han:

"Det er ganske almindeligt bachelorpensum. Hos os ligger forvaltningsret på 3. semester," siger Sten Bønsing. 

Læs hele artiklen her og se klip fra samrådet herunder:

 

Det sker i dag
Kl. 10.00: Regeringen mødes med Dansk Folkeparti i Finansministeriet til forhandlinger om en ny skattereform

Kl. 10.00: Møde i Det Udenrigspolitiske Nævn

Kl. 10.15: Skatteminister Karsten Lauritzen (V) skal i åbent samråd om den afsatte ramme til øget kontrol og andre indsatsområder i skattevæsenet

Forrige artikel Stor stigning i hjemløse kvinder: 1600 lever nu på gaden Stor stigning i hjemløse kvinder: 1600 lever nu på gaden Næste artikel Oversigt: Kulturnattens politiske arrangementer Oversigt: Kulturnattens politiske arrangementer