Dagens overblik: Anonyme V-folk foretrækker Ammitzbøll frem for Samuelsen

POLITISK OVERBLIK: Liberal Alliance dikterede dele af Løkkes tale ved pressemødet tirsdag, og anonyme venstrefolk – heriblandt en minister – har mere tilid til Simon Emil Ammitzbøll-Bille som leder af LA. Her er dagens nyhedsoverblik.

Han er mindre uforudsigelig, siger en anonym V-minister til Politiken om økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA). Flere kilder i V og K skyder en del af skylden for finanslovsdramaet på partiformand Anders Samuelsen (LA).
Han er mindre uforudsigelig, siger en anonym V-minister til Politiken om økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA). Flere kilder i V og K skyder en del af skylden for finanslovsdramaet på partiformand Anders Samuelsen (LA).
Kristine Korsgaard

Velkommen til et overblik på en torsdag, hvor julestilhed så småt er ved at brede sig over nyhedsbilledet.

Aviserne har gravet videre i den opsigtsvækkende udvikling tirsdag aften, hvor Liberal Alliance overgav sig og lovede at stemme for regeringens egen finanslov.

LA dikterede dele af Løkkes tale
Jyllands-Posten spekulerer i, hvad Anders Samuelsen (LA) og Liberal Alliance egentlig fik til gengæld for at sikre regeringens overlevelse og stemme for finansloven.

Avisen kan fortælle, at partiet i hvert fald fik lov til at påvirke statsministerens tale.

”Indholdet i statsministerens indledende præsentation var aftalt helt ned til udvalgte ord og afvejet på en guldvægt,” skriver Marchen Neel Gjertsen.

Aftalen var, at statsministeren skulle udtale sig om bestemte pointer, der var vigtige for Liberal Alliance. Blandt andet at en kommende skatteaftale skal være ”ambitiøs”.

Venstre-folk: Hellere Ammitzbøll end Samuelsen
Politiken har talt med en række af regeringspartiernes folketingsmedlemmer og andre borgerlige om, hvordan de ser på hele forløbet og på fremtiden for blå blok.

En del V- og K-medlemmer frygter hårde interne kampe i blokken, når forhandlingerne om markante udlændingestramninger og en skattereform fortsætter.

Flere Venstre-kilder fortæller, at de har større tillid til økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille end Anders Samuelsen som leder af Liberal Alliance. Ammitzbøll er mindre uforudsigelig, siger en minister fra Venstre.

Direktøren for den borgerligt-liberale tænketank Cepos, Martin Ågerup, udnævner DF til skurken: ”Hvorfor peger de på en borgerlig statsminister, når de tilsyneladende er mest interesserede i at ydmyge ham,” siger han.

V vil sende flygtninge på kristent værdikursus
Og så til noget helt andet – og så alligevel ikke.

For mens regeringen og DF har udskudt forhandlingerne om en skattereform og en udlændingepakke til det nye år, foreslår Venstre nu, at alle flygtninge fremover skal have et kursus i danske værdier, der har fundament i kristendommen.

Det er Venstres indenrigsordfører, Carl Holst, der er ude med forslaget i Berlingske. Kurset skal ses som led i kampen mod parallelsamfund i Danmark. En større indsats, som statsminister Lars Løkke Rasmussen annoncerede i sin tale ved Folketingets åbning i oktober. 

”Danmark er et kristent land med religionsfrihed, men ikke religionslighed. De skal vide, at de kommer til et land, hvor du godt må udøve din egen religion, men at staten er kristen,” siger Carl Holst.

Straffet DF’er ville have beholdt sit mandat med nye regler
Fra værdier og religion til nye, håndfaste regler. Regeringen har nemlig aftalt med S, R og DF,at nedlægge Valgbarhedsnævnet og i stedet lave klare regler. Det skriver Altinget.

I foråret blev Finn Rudaizky (DF) smidt ud af Københavns Borgerrepræsentation for at have delt fortrolige oplysninger om terroristen Omar El-Hussein til en BT-journalist. Det kostede ham dagbøder, og Valgbarhedsnævnet afgjorde, at han ikke var egnet til at sidde i en kommunalbestyrelse. 

Men efter de nye regler ville han have beholdt sin plads.

”Det undrer mig, at man forenkler reglerne på den her måde," siger retsordfører Josephine Fock (ALT).

Letbanen i Aarhus kan endelig køre
Klokken 10.15 i dag bliver snorene langt om længe klippet over til Aarhus' store satsning på den offentlige transport i byen.

Letbanen i Aarhus skulle egentlig have været åbnet i juni, men så blev det rykket til den 23. september. Og dagen før måtte åbningen igen aflyses, da letbanen ikke havde de nødvendige sikkerhedsgodkendelser fra Trafikstyrelsen.

”Det er en forløsning, at vi nu kan begynde at køre med passagerer,” siger regionsrådsformand i Region Midtjylland Bent Hansen (S) til DR.

Trafikstyrelsen godkendte onsdag aften, at letbanen kan begynde at køre med passagerer. Betingelsen er dog, at Aarhus Letbane på længere sigt lever op til en række nye sikkerhedskrav.

Det sker i dag

13.30 Løhde i samråd om statslige arbejdspladser uden for hovedstaden
Minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V) skal redegøre for udviklingen i antal statslige arbejdspladser uden for hovedstaden. Hun skal også svare på, om faldet i antallet skyldes regeringens nedskæringer i blandt andet uddannelsessektoren. Det er Magnus Heunicke (S), der spørger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Carl Holst

Director, Influenter, højskolelærer, bestyrelsesformand, Idrættens Analyseinstitut, Videncenter for Folkeoplysning, Play the Game, Center for Grundtvigforskning, bestyrelsesmedlem i DigiRehab
lærer (Haderslev Statsseminarium 1996)

0:000:00