Dagens overblik: Danmark gik glip af milliarder i postfusion

POLITISK OVERBLIK: Da det danske postvæsen blev fusioneret med det svenske i 2009, gik Danmark glip af milliardgevinst. Vismændene foreslår at droppe topskatten for udlændinge de første fem år. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: Ritzau/ Benjamin Nørskov
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og velkommen til torsdagens politiske overblik.

Vi starter med et tab i milliardklassen.

Ifølge Finans gik Danmark glip af en milliardgevinst, da det danske postvæsen blev fusioneret med det svenske tilbage i 2009.

For at få fusionen med svenskerne til at lykkes solgte den danske stat en aktiepost i det belgiske postvæsen La Poste-De Poste til den britiske kapitalfond CVC. Ifølge Finans' egne beregninger, der er blevet valideret af en kilde med kendskab til processen, har CVC sidenhen tjent 4,8 milliarder på aktieposten.

Trods oplysningerne om tabet af milliardgevinsten fastholder Transportministeriets selskabsdirektør Michael Birch, at det på daværende tidspunkt var den rigtige beslutning at sælge aktieposten.

”Selvom investeringen i La Poste-De Poste var interessant, så var det ikke en strategisk investering. Det var ægteskabet med svenskerne, der var strategisk,” siger Michael Birch til Finans.

Vismænd vil droppe topskatten for udlændinge
Når højtuddannede udlændinge kommer til Danmark, skal de ikke betale topskat de første fem år. Det er opfordringen i dagens Børsen fra vismand Torben Tranæs på vegne af De Økonomiske Råd.

"Vores vækst bliver cirka 0,3 procentpoint lavere, hvis ikke udlændinge kommer hertil som forventet, og det svarer til, at vi samlet set bliver cirka 60 milliarder kroner fattigere i 2025. Så for at holde liv i opsvinget og tiltrække navnligt højtlønnede udlændinge foreslår vi, at udlændinge ikke skal betale topskat de første fem år, de er i landet," siger Torben Tranæs til Børsen.

Tal fra Dansk Erhverv viser, at der i forvejen er rekordmange udlændinge i beskæftigelse i Danmark. Men det er ikke nok ifølge Torben Tranæs, der peger på, at der frem mod 2025 er brug for 70.000 flere udlændinge på det danske arbejdsmarked.

Topskatten er et politisk betændt emne, der har været grobund for uenigheder internt i den blå blok, hvor Dansk Folkeparti har spændt ben for Liberal Alliances ønske om en lavere topskat.

Dansk Folkeparti bakker heller ikke op om vismændenes idé. Venstre er positive, men vil ikke love at gå videre med det, fordi det politisk ikke er gangbart.

Permanent ordning med kørekort til 17-årige
Efter et års forsøgsperiode med kørekort til 17-årige er regeringspartiet Venstre klar til at gøre ordningen permanent.

Det skriver DR Nyheder.

Den nuværende ordning gør det muligt for 17-årige at tage kørekort og efterfølgende køre bil, hvis de har en ledsager med i bilen. Forsøgsordningen skal løbe i yderligere to år, hvorefter den skal evalueres.

Venstres transportordfører Kristian Pihl Lorentzen har svært ved at se, at ordningen ikke bliver gjort permanent. Men både transportminister Ole Birk Olesen (LA) og Konservative vil afvente evalueringen, efter forsøgsperioden er udløbet, før de vil tage stilling til, om 17-årige skal have kørekort.

”Jeg var sådan set klar til at gå direkte i gang med ordningen, for når vi kan se, at det fungerer godt i et naboland (Tyskland, red.), så er jeg ikke nervøs, men et politisk flertal ville gerne have en forsøgsordning først, og det er fint med mig,” siger Kristian Pihl Lorentzen til DR Nyheder.

Minister hives ind i sag om kommunernes milliontab
Økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) er blevet kaldt i samråd af Socialdemokratiets sjællandske folketingsmedlem Magnus Heunicke.

Det skriver Sjællandske.

Heunicke vil have ministeren til at give klarhed over en sag, hvor kommunerne Faxe, Næstved og Vordingborg til sammen menes at være gået glip af 186 millioner statskroner grundet en regnefejl.

”Vi skal have klarlagt den sag. Og jeg ønsker besked på, om kommunerne kan få kompensation, og hvordan man undgår tilsvarende fejl i fremtiden,” siger Magnus Heunicke til Sjællandske.

Ifølge avisen har de sjællandske kommuner Næstved, Vordingborg og Faxe samt Sorø, Guldborgsund, Slagelse og Lolland samlet mistet over 483 millioner kroner i udligning i perioden 2015 til 2018. Og det er en fejl, som staten har kendt til siden 2014, skriver avisen.

Minister udsætter museers tilbagebetaling af lån
En række danske museer kan se frem til en udskydelse af deres frist for tilbagebetaling af deres lån.

Det drejer sig ifølge Jyllands-Posten blandt andet om Vikingecenter Fyrkat og Fregatten Jylland, der er nogle af de danske museer, der har lånt midler fra Arbejdsmarkedet Feriefond.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) udskyder fristen til 1. juli 2018, mens han inddrager EU-Kommissionen i forsøget på at finde en løsning for de museer, der har udfordringer med at tilbagebetale lånet. Behovet for dialog med EU-kommissionen skyldes, at Kammeradvokaten har fastslået, at der skal tages hensyn til EU’s regler for statsstøtte, når der skal findes en løsning.

”Jeg har stor forståelse for, at de involverede institutioner og museer ønsker at få afklaret deres økonomiske situation. Derfor er jeg glad for, at vi nu – om end senere end forventet – er klar til at drøfte mulighederne med Kommissionen, så vi kan finde en løsning. Indtil vi har fundet den, sætter vi lånene på pause. Det vil sige, at ingen institutioner skal begynde at betale lån tilbage, mens vi forhandler med Kommissionen,” siger Troels Lund Poulsen i en pressemeddelelse.

Et interview på falderebet
Det sidste i denne dags nyhedsoverblik handler ikke om dansk politik. Men i går offentliggjorde BBC Radio et interview med den tidligere amerikanske præsident Barack Obama, der blev foretaget i september 2017 af den britiske prins Harry. Interviewet er det første siden Obama forlod det Hvide Hus i januar 2017, og du kan finde det på BBC’s hjemmeside her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00