Dagens overblik: Danmark har budt 1,7 milliarder på EU-agentur

POLITISK OVERBLIK: Regeringen har tilbudt EU at betale 1,7 milliarder kroner i driftsudgifter til EU's lægemiddelagentur, hvis det placeres i København. Men flere partier sår tvivl om opbakningen. Få dagens overblik her.

Foto: /ritzau/Benjamin Nørskov
Cecilie Gormsen

Godmorgen og velkommen til en ny dag i dansk politik.

Vi lægger ud med et bud på 1,7 milliarder kroner.

Det er nemlig, hvad Danmark har tilbudt EU at betale i driftsudgifter til EU's lægemiddelagentur (EMA), hvis det vigtige og magtfulde agentur ender i København. Det skriver Politiken.

Regeringen annoncerede allerede i sommer, at den danske statskasse ville betale for blandt andet husleje, drift, it-faciliteter, el, vand og varme i 20 år. Og nu har Politiken så fået fingrene i interne regeringsdokumenter, der viser, hvad prisoverslaget lyder på. Og beløbet får Dansk Folkeparti og SF til at så tvivl om den brede parlamentariske opbakning til regeringens tilbud.

Dansk Folkepartis finansordfører, René Christensen, peger på, at Finansudvalget allerede har sagt ja til at bruge 49 millioner kroner på at reservere 27.000 m2 i Copenhagen Towers i seks måneder, mens en fremtidig placering for EMA’s 890 højtuddannede medarbejdere besluttes.

”Vi har satset 49 mio. kr. Det er også mange penge. Men derfra og til at sige, at man kan tage for givet, at så vil vi nok også bruge et par milliarder kroner ekstra – ja, det har vi ikke sagt ja til. Det må vi have en dialog om. Hvor det skal lande, ved jeg ikke. Men det lyder dyrt,” siger René Christensen til Politiken.

Samme toner kommer fra SF's finansordfører, Lisbeth Bech Poulsen, der mener, at det bringer Danmark i en pinlig situation, at det parlamentariske flertal ikke er på plads.

V-profil modsiger regeringen
Venstres Jan E. Jørgensen går nu imod sit eget parti og regeringen, der vil fjerne foreningers delvise momsrefusion. Forslaget er en del af finanslovsforslaget, og det vil betyde, at en lang række foreninger tilsammen mister cirka 160 millioner kroner årligt. Roskilde Festival står til at miste 10 millioner kroner, og det ærgrer Jan E. Jørgensen (V), som sidder i Kulturudvalget.

“De bruger deres overskud på at støtte alverdens gode formål. Når der er Danmarks Indsamling, kommer de med en check, der er større end den fra A.P. Møller, så det er helt forfejlet bare at anskue Roskilde Festival som en festival på lige fod med Skanderborg og Northside,” siger Jan E. Jørgensen til Altinget.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har ellers peget på festivalerne som en af årsagerne til, at man ville nedlægge ordningen. En lang række foreninger får støtte i strid med "den oprindelige intention" om at understøtte humanitære, sociale og sygdomsbekæmpende formål, lød det i starten af måneden.

Æggeskandale på dagsordenen
De forurendede æg, der siden sommer har spredt sig til det meste af Europa, er på dagsordenenen, når EU's fødevareministre i dag mødes i Bruxelles.

Her forventes ministrene at afklare, hvordan EU-landene fremover skal håndtere fødevarekriser som æggesagen, og hvad man i det hele taget kan gøre for at styrke den fælles håndtering af svindel i fødevareproduktionen.

Ægge-sagen begyndte, fordi belgiske og hollandske høns var blevet behandlet med det ulovlige insektmiddel fipronil. Giftstoffet gik i æggene, som også er solgt i begrænset omfang på det danske marked. Dog har der ifølge DTU Fødevareinstituttet ikke været sundhedsskadelige mængder af fipronil i de æg, der er blevet solgt i Danmark.

”Vi skal altid kunne være trygge ved vores fødevarer. Og det kan vi jo som regel også. Netop derfor rammer en sag som denne meget hårdt. Tilliden til fødevarer er meget vigtig for vores forbrugere og hos eksportmarkederne. Derfor skal disse sager løses så effektivt som muligt,” siger Esben Lunde Larsen (V).

Nordkorea og USA rasler med sablerne
Det ville være synd at sige, at forholdet mellem Nordkorea og USA har været godt, men mandag blev det endnu værre. Det skete, da den nordkoreanske udenrigsminister, Ri Yong-ho, kaldte Trumps udtalelser, der faldt ved FN's Generalforsamling i sidste uge, for en klar krigserklæring.

Den nordkoreanske udenrigsminister sagde samtidig, at Nordkorea har ret til at nedskyde strategiske amerikanske bombefly, også hvis de ikke er i nordkoreansk luftrum.

Sarah Huckabee, der er talskvinde i Det Hvide Hus, afviser, at USA har erklæret krig mod Nordkorea og kalder det for "absurd". Samtidig gjorde oberst Robert Manning, der er talsmand for Pentagon, det klart, at det amerikanske forsvarsministerium ”vil sørge for at give præsidenten muligheder for, hvordan Nordkorea kan håndteres”, hvis ikke landet stopper sine provokationer.

Donald Trump kaldte i sin FN-tale Nordkoreas leder, Kim Jong-un, en raketmand på selvmordsmission. Et par dage senere kom modsvaret fra Kim Jong-un, der kaldte Trump for en mentalt forstyrret olding, og sagde, at Nordkorea vil overveje det ”mest voldsomme modtræk i historien" mod USA.

Dagens tal: 29.144
EU's medlemslande har svigtet i omfordelingen af flygtninge fra Grækenland og Italien, vurderer EU-analytiker.

For to år efter at den omstridte plan om fordeling af 160.000 flygtninge i EU blev igangsat, er det kun lykkedes at sende 29.144 fra Grækenland og Italien til andre EU-lande. Det skriver Ritzau.

Sarah Vormsby, der er analytiker ved Tænketanken Europa, vurderer, at mangel på ressourcer, langsom sagsbehandling og uvilje fra modtagerlandene ligger til grund for det fejlslagne resultat.

”Med det tempo, der har været, vil det tage flere år at nå målet,” siger hun.

Det sker i dag
Kl. 8.30: Sundheds- og Ældreudvalget holder høring om tvang i psykiatrien

Kl. 13: Dansk Industri holder stort topmøde i Operaen, hvor mere end 1.000 ledere, politikere og andre beslutningstagere mødes. Blandt talerne er Lars Løkke Rasmussen (V) og Mette Frederiksen (S).

Kl. 13.30: Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget afholder ekspertmøde om fremtidens realkreditsektor 

Kl. 17.45: Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) skal i to samråd efterfulgt af hinanden. Først skal det handle om manglen på neurologer på danske sygehuse, og derefter handler det om fald i rettidige kræftpakkeforløb.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00