Dagens overblik: Eksperter i tvivl om gaven til Løkke – Nu har en borger meldt ham til politiet

POLITISK OVERBLIK: På dagen for statsministerens samråd i sagen om kvotekongen har juridiske eksperter svært ved at afgøre, om det var i orden, at Løkke fik et sommerhusophold af storfiskeren. Nu har en borger meldt ham til politiet. Her er dit nyhedsoverblik onsdag morgen.

Foto: /ritzau/Mathias Løvgreen Bojesen
Kristine Korsgaard

Så er det i dag klokken 13, at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal i samråd.

Her skal han svare på spørgsmål om sit forhold til storfiskeren John-Anker Hametner Larsen. 

Sagen har fyldt den politiske nyhedsdækning i de seneste dage, og det gør den også i denne morgen. 

Flere ministre har kastet sig engageret ud i forsvar for statsministeren, mens en borger i stedet har meldt ham til politiet. Altinget giver dig her overblikket over de nyeste vinkler på sagen, så du er klædt på til samrådet.

Det er fuldstændig hen i vejret.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) om DF's kritik af statsministeren

Eksperter i tvivl, om gaven var ulovlig
"Vi er derhenne, hvor det er ved at være uldent."

Sådan lyder det fra en af de juridiske eksperter, som i dag i Jyllands-Posten giver deres bud på, om det var lovligt, da Lars Løkke Rasmussen i 2014 fik et sommerhusophold fra en den såkaldte kvotekonge Hametner Larsen fra Thyborøn.

Jeg synes, at vi borgerlige har skullet finde os i for mange fiksfakserier.

Morten Sebber
Borger, der har anmeldt Lars Løkke Rasmussen til politiet

En fødselsdagsgave til en værdi af omkring 10.000 kroner, som han først indløste i 2016, mens han var statsminister.

Gaven er særligt interessant, fordi den har skabt tvivl om, hvor godt Lars Løkke kender kvotekongen. Og hvordan det hænger sammen med samme kvotekonges donation til Løkkefonden og regeringens politik på området.

Lektor ved Juridisk Institut ved Syddansk Universitet Henning Bang Fuglsang Madsen Sørensen hæfter sig ved, at Løkke indløste gaven på et tidspunkt, hvor et politisk flertal uden om regeringen krævede en skrappere indsats mod de såkaldte kvotekonger i fiskeriet.

Borger anmelder Løkke til politiet for gave
Flere eksperter er altså i tvivl om, hvorvidt det var ulovligt, at Løkke modtog gaven. Men nu bliver det formentlig undersøgt nærmere.

For statsministeren er blevet meldt til politiet af en borger, skriver Jyllands-Posten i samme artikel.

Anmelderen hedder Morten Sebber, pensioneret embedsmand og uddannet jurist. Han fortæller, at han hverken er medlem af noget parti eller tidligere har meldt politikere til politiet. Men han er vred på Lars Løkke, som han også flere gange har kritiseret på Facebook.

"Jeg er borgerlig af observans, men jeg er en anstændig borgerlig. Jeg synes, at vi borgerlige har skullet finde os i for mange fiksfakserier," siger Morten Sebber.

Anmeldelsen går på, at Løkke ved at modtage sommerhusgaven har forbrudt sig mod paragraf 144 i straffeloven – også kaldet bestikkelsesbestemmelsen. 

Læs også

Hjort: Kritik af Løkke er noget svineri
Og så til ministrene i forsvar for Løkke. For det har vakt harme i Venstre, at Dansk Folkepartis fiskeriordfører Ib Poulsen i går kritiserede Lars Løkke Rasmussen for, at "man har købt sig adgang til at få indflydelse på regeringens førte politik".

Senest er det kommet frem, at Lars Løkke Rasmussen personligt har deltaget i et møde med en af storfiskerne om fiskekvoter. Samme storfisker samler ind til Løkkes velgørenhedsfond. Det har blandt andre Berlingske beskrevet.

Men DF’s kritik er noget ”svineri”, tordner medlem af Venstres ledelse, forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

”Det er fuldstændig hen i vejret,” siger han til Berlingske og flere andre medier.

”Jeg synes ærlig talt, at Ib Poulsen, som er en samarbejdspartner i den daglige politik, skulle holde sig for god til at komme med den slags insinuationer,” siger Claus Hjort Frederiksen.

Løkke går i rette med David Trads på Twitter
Også Søren Pind forsvarer sin partiformand. "Nok er nok," skrev han i går på Twitter om kritikken af Løkke og sagen, som også vedrører den velgørende fond Løkkefonden.

Det affødte en lang debattråd, hvor blandt andre kommentator David Trads blandede sig og stillede spørgsmål ved statsministerens sammenblanding af interesser.

Pludselig dukker Løkke selv op i debatten. Han minder blandt andre Trads om, at han selv har tilbudt sit bidrag til Løkkefondens arbejde.

"Remember?" spørger Løkke.

Bubber fra Løkkefonden træt af kvotesag: Det er irriterende
Men det er ved at være noget rod med den fond og statsministerens uformelle engagement i den.

Det mener flere kommentatorer, og nu siger også et bestyrelsesmedlem i Løkkefonden, at han er ved at være træt af, at fonden bliver nævnt i forbindelse med højspændte politiske sager.

Det skriver Altinget.

”Når man ved, hvor stærkt et arbejde, der bliver gjort, og hvor stor effekt og kæmpe virkning, det har, så er det da altid irriterende, at tingene smitter af," siger bestyrelsesmedlem Niels Christian Meyer, bedre kendt som Bubber.

På et almindeligt bestyrelsesmøde i dag er problematikken på dagsordenen.

Men sagen får sandsynligvis ikke konsekvenser for statsministerens arbejde med fonden, vurderer politisk kommentator Rulle Grabow:

”Der er ingen tvivl om, at Løkkefonden er noget, der ligger hans hjerte meget nært. Det er en sag, han brænder for, og derfor holder han ikke op med at engagere sig i det.”

V og S klar til at lempe lov om førtidspension
Og en enkelt nyhed om noget helt andet: Efter flere sager om borgere, der har fået nej til førtidspension, selv om de tydeligvis aldrig vil blive i stand til at arbejde, er et flertal klar til at justere reglerne.

Det fastslår Venstre og Socialdemokratiet i Avisen.dk. Det sker på dagen for en åben høring på Christiansborg, hvor beskæftigelsesministeren, borgere, kommuner og eksperter vil gøre status på førtidspensions- og fleksjobreformen. Den har nu fungeret i fem år.

Men der er blevet alt for stor forskel på, hvor svært det er at få tilkendt førtidspension i landets kommuner. 

"Der er behov for, at man får præciseret lovgivningen," siger Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) åbnede også tidligere på året op for at ændre loven.

Her er spørgsmålene, Løkke ikke vil svare på
Vi slutter med at få på plads, hvad det er, Løkke skal svare på ved dagens samråd.

Der er stillet seks spørgsmål, men Løkke har på forhånd sagt, at han kun vil svare på det ene, nemlig spørgsmålet, om han gav korrekte og fyldestgørende oplysninger om sin relation til de såkaldte kvotekonger under samrådet i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg 9. november 2017.

På dette samråd nedtonede statsministeren sit forhold til kvotekongerne og blev vred, da Simon Kollerup (S) sagde, at "statsministeren jo kender kvotekonger". Se klippet her.

Resten af spørgsmålene har Løkke afvist at svare på. Det hører under private forhold, lyder begrundelsen.

Her er spørgsmålene, statsministeren ikke vil svare på, men som han nok bliver stillet alligevel:

  • Har andre ministre i statsministerens regeringer modtaget større gaver, ydelser eller lignende fra de såkaldte kvotekonger?
  • Hvad er værdien af de gaver, som statsministeren har modtaget fra de såkaldte kvotekonger?
  • Hvilke gaver og/eller ydelser har statsministeren modtaget fra de såkaldte kvotekonger?
  • Er statsministeren enig med formanden for Transparency International Danmark, Natascha Linn Felix, der til Ekstra Bladet den 17. januar 2018 udtaler ”Landets statsminister bør ikke modtage sådan en gave, det er soleklart.”?
  • Er statsministeren enig med professor i offentlig forvaltning ved Syddansk Universitet Kurt Klaudi Klausen i, at statsministeren har udvist "ekstremt dårlig dømmekraft", som han sagde i Ekstra Bladet den 17. januar 2018?

Det sker i dag

Klokken 10 starter en høring om fleksjob og førtidspension, hvor man vil gøre status på den reform, der trådte i kraft for fem år siden. 

Klokken 11.45 sparker børne- og socialminister Mai Mercado (K) gang i en stor debat om børneopdragelse. Det gør hun ved et pressemøde, hvor hun også vil afsløre, hvilke kendte meningsdannere og fagfolk, der skal sidde i et panel, som skal holde liv i debatten.

Samrådet med Lars Løkke Rasmussen foregår fra klokken 13-14. Altinget streamer det på Facebook.

Klokken 14 er udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) i samråd om, hvorfor regeringen har besluttet at ændre på retningslinjer for støtte til palæstinensiske og israelske organisationer. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00